Društvo

Preti li Srbiji olujno nevreme koje je pogodilo Austriju i Nemačku

Komentari

Autor: Jovana Stanković

06/06/2021

-

15:24

Preti li Srbiji olujno nevreme koje je pogodilo Austriju i Nemačku
Preti li Srbiji olujno nevreme koje je pogodilo Austriju i Nemačku - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Austriju i Nemačku je tokom vikenda zahvatilo veliko nevreme sa jakom kišom i grmljavinom. Oluja je napravila ogromne štete u delovima dve zemlje, u Austriji je zabeležen rekordan broj munja, a u Nemačkoj je dvanaestogodišnjakinju pogodio grom. 

Da li bi oluja mogla da stigne i do Zapadnog Balkana i Srbije i da li i nama prete slične scene. U RHMZ kažu da, iako nam sledi pogoršanje vremena, nema opasnosti od ovakog scenarija. 

Meteorolog Đorđe Đurić najavljuje da Srbiju već od danas poslepodne očekuju kratkotrajne grmljavinske oluje, kao i da će period pred nama generlano biti nestabilan.

Kako je bilo u Nemačkoj?

U pojedinim delovima Bavarske zbog olujnog nevremena došlo je do poplava, a mnoge ulice bile su zatvorene zbog viskog nivoa vode, prenosi Bild. 

Na pojedinim mestima voda je nosila i automobile, a kako Tanjug prenosi, u nevremenu je jedna osoba stradala, dok je jedna zadobila teške povrede. 

U Diseldorfu je dvanaestogodišnju devojčica nasred ulice udario grom, a potom je na nju naleteo i automobil. Devojčica je teško povređena, a u bolnicu je smeštena i njena majka zbog šoka.

Na pojedinim mestima voda je nosila i automobile. Zbog jake kiše bilo je poplavljeno i područje oko glavne železničke stanice u Štutgartu, a portparol policije izjavio je jutros da je nivo vode dostigao 30 centimetara.

Meteorolozi su upozorili na oluje od Severnog mora do Saksonije i istočne Bavarske.

Rekordan broj munja u Austriji

Slično je bilo u Austriji. Tokom noći u pokrajini Turol, Štajerskoj i delovima Gornje Austrije obrušile su se snažne padavine, sa gradom i olujnim vetrom.

U mnogim delovima zemlje vatrogasci su morali da uklanjaju štetu koju je napravila oluja. U nekim regionima, kao što su Grifen i Lavantal, došlo je do poplava, a u Hitenbergu jedan dron oštetio je kuće.

RHMZ: U Srbiji neće biti nevremena takvih razmera

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda za Euronews Srbija kažu da u Srbiji, ali i na Balkanu, nema razloga za paniku. Za sada, dodaju, nema ni najave naradžastog, a ni crvenog meteoalarma.

E-Stock/Miloš Rafailović

 

"Mi se nalazimo na periferiji takvog događaja. Srbiju, kao i ceo Balkan, neće zahvatiti nevreme takvih razmera kao što je bilo u Nemačkoj i Ausriji. Kod nas je najavljeno nestablino i toplo vreme sa povremenim pljuskovima koji neće biti jačeg inteziteta. Tokom večeri kiša može da se očekuje samo u centralnim i južnim krajevima zemlje", rekli su RHMZ-a.

Meteorolog Đurić kaže da će narednih sedam do 10 dana i dalje biti promenljivo vreme i bez duže stabilizacije, ali da je dobra vest da se ne očekuju velike temperaturne oscilacije.

Prema njegovoj proceni, temperature će biti oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine i kretaće se oko 25 stepeni.

 

 

"Danas tokom dana promenljivo oblačno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a sredinom dana i poslepodne ponegde se očekuju i kratkotrajne grmljavinske oluje. Maksimalna temperatura od 23 do 29 stepeni, u Beogradu do 26. Biće i veoma sparno, jer će i relativna vlažnost vazduha biti povećana, a vetar slab", navodi Đurić na svom Fejsbuk nalogu.

Đurić: Od četvrtka opet pljuskovi sa grmljavinom

Kako dodaje, u ponedeljak će na severu zemlje biti suvo i pretežno sunčano, a u ostalim predelima promenljivo oblačno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

"Biće malo svežije u odnosu na vikend. U utorak i sredu u većem delu Srbije sunčanije i toplije, samo na jugu i jugoistoku i u brdsko-planinskim predelima uz uslove za poslepodnevne lokalne pljuskove sa grmljavinom. U četvrtak ponovo nestabilnije, pa se očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom, ali se očekuje toplo vreme", naveo je Đurić.

Komentari (0)

Srbija