Društvo

Organizacija "Svet i Dunav": Sekretarijat Bernske konvencije tražio da se država izjasni o novom mostu u Novom Sadu

Komentari

Autor: Fonet

07/02/2022

-

13:02

Organizacija "Svet i Dunav": Sekretarijat Bernske konvencije tražio da se država izjasni o novom mostu u Novom Sadu
Organizacija "Svet i Dunav": Sekretarijat Bernske konvencije tražio da se država izjasni o novom mostu u Novom Sadu - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Sekretarijat Bernske konvencije ocenio je validnom žalbu nevladine organizacije "Svet i Dunav" povodom ugrožavanja staništa za više od 200 strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta na području Кameničke ade, Dunavca i Šodroša, gde je planirana izgradnja mosta u nastavku novosadskog Bulevara Evrope, saopštila je danas ta organizacija.

Naveli su da je Sekretarijat Bernske konvencije potvrdio prijem njihove žalbe i da su je "uzeli u obzir".

"Potvrđujemo da će srpskim vlastima biti poslato pismo sa zahtevom za njihov zvaničan stav o različitim elementima predstavljenim u vašoj žalbi, koja će biti razmotrena na 2. sastanku Biroa 2022. godine, zakazanom za 15-16. septembar", stoji u saopštenju "Sveta i Dunava".

Ta nevladina organizacija poručila je da, imajući u vidu priloženi odgovor predstavnika Bernske konvencije, traži apsolutno povlačenje svih planiranih radova, sitnih i krupnih intervencija na području Кameničke ade, Dunavca i Šodroša, do saslušanja pred Evropskim savetom 15. i 16. septembra 2022. godine.

Istakli su i da se planiranim nasipom ugrožava čitava oblast od oko 170 hektara vodnog zemljišta, a direktnim sužavanjem korita reke Dunav na 600 metara širine (od trenutnih više od 1200 metara) ugrožava bezbednost svih građana Novog Sada.

Organizacija "Svet i Dunav“ podnela je 16. jula 2021. godine Ustavnu žalbu povodom planirane izgradnje mosta u nastavku Bulevara Evrope u Novom Sadu, a krajem tog meseca i Ustavnu inicijativu za pokretanje postupka ocene ustavnosti tog projekta.

Komentari (0)

Srbija