Društvo

Kampanje "za" i "protiv" generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine, čeka se odluka komisije

Komentari

Autor: Nataša Kovačev/Euronews Srbija

08/02/2022

-

08:42

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Javni uvid u Nacrt Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine, koji je trajao do 5. februara, obeležile su dve kampanje – za i protiv GUP-a, najvažnijeg planskog dokumenta za razvoj grada. Grupa civilnih organizacija i aktivista prikupila je i predala Gradskoj upravi blizu 12.600 potpisa kojima su se građani usaglasili sa primedbama na GUP. Društvo arhitekata predložilo je njegovo povlačenje iz procedure, jer smatraju da nije ispunio očekivanja, dok su autori plana, u samom finišu javnog uvida, obilazili mesne zajednice po gradu i objašnjavali njegove prednosti, tražeći od građana podršku.

Poslednju nedelju javnog uvida aktivisti su proveli na ulicama. Građane su pozivali da pročitaju i potpišu primedbe na novi Generalni urbanistički plan. Imaju ih više - od protivljenja podizanju novog nasipa u koritu Dunava, preko primedbi na takozvane opštegradske centre, do onih koje se odnose na zelene površine. 

Direktor Urbanizma, preduzeća koje je izradilo plan, rekao je krajem decembra da novi GUP zelene površine u gradu proširuje za 160 hektara. Šta im dokument u narednih deset godina donosi pojašnjavao je i građanima na tri javne prezentacije u januaru. Trajale su po nekoliko sati i uglavnom se pretvarale u raspravu, koju su na različite načine opisivali građanski aktivisti i gradska vlast.

"Ništa ih ne interesuje, ni zelene površine, ni Kamenička ada, ni Šodroš, ni druge teme u gradu, ni kako će se razvijati ostali delovi grada, ni centralni prečistač, ni deponija. Nema teme za njih, samo brodogradilište i Galens, to je tema. I to je dobro, da padnu maske da vidite da je to čista politizacija, bez bilo kakve stručne argumentacije", rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Tanjug/Jaroslav Pap

 

Arhitekta Milena Đinić poručuje da bi trebalo da se vodi ozbiljan dijalog.

"Međutim, sve na šta se svode te naše javne rasprave jeste da oni nama predstave kao upisano u kamenu šta su oni odlučili, kao da mi tu nemamo nikakav interes da kažemo šta mislimo o tome, a pritom treba tu da živimo", dodala je. 

Kako će na život građana uticati izgradnja novog nasipa ili četvrtog mosta, po mesnim zajednicama im je proteklih dana objašnjavao sam direktor Urbanizma. I on je poslednju nedelju javnog uvida proveo u kampanji, prikupljajući glasove podrške za GUP. Na te je prezentacije pozivao samo pojedine medije. 

U mesnoj zajednici na kojoj su sastanak o Nacrtu GUP-a zatražili sami građani, nije međutim bilo predstavnika Urbanizma. Oni su sami raspravljali o tome šta plan u narednih deset godina predviđa za njihov kvart i da li to žele.

"Znači da su se ljudi negde probudili i da su shvatili da ipak mogu nešto da urade i da mogu da menjaju stvari, bez obzira što nisu u nekoj političkoj partiji", kaže Aleksandra Tadijin iz Saveta MZ "Ivo Andrić".

Novi Sad /EPK V. Veličković

 

Za šest dana 12.590 građana je potpisalo primedbe na GUP. Pred istek roka u nadležnu gradsku upravu potpise su doneli aktivisti koji traže povlačenje tog planskog dokumenta na doradu. 

"U suštini to gura grad u zaduženje trošeći budžetski novac na neke sadržaje koje građanima ne rešavaju istinske probleme i ne rešavaju njihove potrebe, umesto da razvijaju infrastrukturu koja nam je svima preko potrebna. I finalno, to što vidimo ozbiljan prostor za koruptivne radnje", kaže Jovana Radević, arhitekta. 

Nakon što zbroje pristigle primedbe, komisija će o njima najpre raspravljati na javnoj sednici, da bi onda iza zatvorenih vrata odlučila hoće li i koje od njih usvojiti. GUP bi nakon toga trebalo da ide pred obronike, kako je najavljeno, sredinom marta

Komentari (0)

Srbija