Društvo

Matić povodom Dana bezbednosti na Internetu: Od 26.000 poziva utvrđeno 342 krivičnih dela zloupotrebe dece

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2022

-

14:09

Matić povodom Dana bezbednosti na Internetu: Od 26.000 poziva utvrđeno 342 krivičnih dela zloupotrebe dece
Matić povodom Dana bezbednosti na Internetu: Od 26.000 poziva utvrđeno 342 krivičnih dela zloupotrebe dece - Copyright TANJUG/ MTTT/ JELENA VUCETIC

veličina teksta

Aa Aa

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu primio je više od 26.000 poziva, mejlova i poruka, a od obrađenih preko 5.000 predmeta utvrđeno je da postoje 342 krivična dela zloupotrebe dece na internetu, navela je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Na svečanosti povodom obeležavanja Dana bezbednosti na internetu Matić je naglasila da je obeležavanje tog dana od izuzetnog značaja kako bi se afirmisalo korišćenje interneta i drugih informaciono-komunikacionih tehnologija, sa naglaskom na pravilnoj selekciji sadržaja i bezbednosti.

Istakla je da je neophodno da se svim korisnicima interneta, a posebno mladima usadi svest o vrednosti modernih tehnologija, kao i o bebednosnim rizicima o kojima bi trebalo voditi računa.

Podizanje svesti o bezbednosti dece

"Resorno ministarstvo kontinuirano radi na preduzimanju delatnosti čiji je cilj podizanje svesti o bezbednosti dece na internetu i razvoju digitalne pismenosti, kako dece i mladih tako i njihovih roditelja i nastavnika", poručila je Matić.

Ona je navela da je ova materija regulisana Uredbom o bezbednosti i zaštiti dece pri korišćenju komunikacionih tehnologija, kao i Izmenama i dopunama Zakona o inovacionoj bezbednosti iz 2019. godina.

Objasnila je da se zaštita dece na internetu sprovodi kroz aktivnosti Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, koji je formiran u cilju unapređenja ovog sektora i predstavlja jedini institucionalni mehanizam u regionu koji se bavi prevencijom i reagovanjem na ugrožavanje dece u digitalnom okruženju.

Besplatna pomoć ugroženima

Prema rečima ministarke deca i građani Srbije imaju besplatnu mogućnost da se obrate Centru na kontakt telefon ili putem platforme Pametno i bezbedno, kako bi dobili savet u vezi sa zaštitom na internetu.

"Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu do sada je primio 26. 000 poziva, mejlova i poruka na duštvenim mrežama, a Centar je obradio preko 5.000 predmeta od kojih su 342 predmeta upućena nadležnim institucijama na dalje procesuiranje", navela je ona.

Ministarka je navela da se Centar bavi i edukacijom i održava vebinare i prezentacije za decu, roditelje i nastavnike, kao i za zdravstvene radnike.

Matić je podsetila da je u okviru programa zaštite dece na internetu Ministarstvo sprovelo četiri godišnje školske kampanje za pametnu i bezbednu upotrebu novih tehnologija u obrazovanju, "IT karavan" u kojima je neposredno učestvovalo preko 13.000 đaka iz 83 osnovne škole širom Srbije.

TANJUG/ MTTT/ JELENA VUCETIC

 

Objasnila je da je ova praksa prekinuta zbog pandemije koronavirusa.

Navela je i da je Ministarstvo učestvovalo u Digitalnoj ekspediciji, organizovalo Dan devojčica i tradicionalno sprovodilo konkurs za Digitalni čas.

"Ovo su sve aktivnosti kojima smo nastojali da promovišemo prednosti interneta i novih tehnologija u obrazovanju, poslovanju i svakodnevnoj komunikaciji", kazala je ona.

Dodala je da je Ministarstvo rapisalo konkurse na teme izrade aplikacija za mobilne platforme u cilju postizanja bezbednosti dece na internetu 2018.

Komentari (0)

Srbija