Tehnologija

Povodom decenije domena .срб, Srbija dobila još jedan ćirilični font posebno napravljen za ekranski prikaz

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/01/2022

-

20:28

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Povodom obeležavanja 10. godišnjice od početka registracije .срб domena, Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS) stvorio je još jedno pismo srpske ćirilice posebno dizajnirano za ekranski prikaz, a ono je od juče i besplatno dostupno.

Kako je saopšteno iz te Fondacije, Lingva RNIDS je treće pismo kreirano u saradnji sa organizacijom Tipometar, a autor pisma je Petar Vasilić. Pismo je predstavljeno tokom događaja "Ćirilica u oku posmatrača".

Dijana Milutinović, saradnica za marketing i komunikacije iz Registra nacionalnog internet domena Srbije kaže za Euronews Srbija da je u Srbiji danas oko dve ipo hiljade  registrovanih ćiriličkih domena.

"To je stabilan broj koji je uslovljen tržišnom potražnjom. Nazivi mogu da se registruju samo na ćirilici i oni su specifični jer se ne koristi 'ošišana slova'. Takođe, sve zemlje koje koriste ćiriličko pismo sada imaju i ovu varijantu nacionalnih domena, ne samo latiničku", kaže ona.

Kako navodi. za ovaj domen se najčešće odlučuju određeni brendovi.

"Dosta njih je iz prehrambene ili automobilske industrije. To imaju i nacionalne i državne institucije. Zapravo, reč je o porivu kompanija da štite svoje brendove kao i svoj nastup na internetu", objašnjava ona.

Petar Vasilić, asistent na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu koji je autor novog psima Lingva RNIDS kaže za Euronews Srbija da je pismo namenjeno je i štampi i prikazu na ekranu, a čine ga četiri fonta.

"Njega čine LingvaRNIDS Regular, LingvaRNIDS Italic, LingvaRNIDS Bold i LingvaRNIDS-Thin. Ovaj font je više namenjen za sitnije tekstove koji se duže čitaju. Svaki od nih ima svoju namenu, na primer bold i italik služe za isticanje teksta", kazao je.

Sa druge strane, Milutinović kaže da su ovakva pisma jako važna kako bi se očuvalo kulturno nasleđe i dodala da ima dosta interesovanja za njih.

"Problem je bio što ranije nije bilo okvih fonotova, koji su dostupni besplanto na intenetu. Bilo ih je ranije, ali su se elektronski jako loše prikazivali, a uz to su bili na ruskom. Ovo pismo ja za sada našlo primenu, plan je i da ih koristi sajt jednog ministarstva. Ovo je način da dopunimo bazu besplatno dostupnih resursa koji će omogućiti kreiranje sadržaja na ćirilici", rekla je ona.

Inače, registracija .srb domena počela je pre 10 godina, 27. januara 2012. godine, kada je postao drugi domen na svetu, posle .rf (takođe ispisan ćirilicom) čije je nazive moguće registrovati na ćirilici.

Font je dostupan za besplatno preuzimanje na sledećem linku.

Komentari (1)

Trostav

28.01.2022 23:18

Šta će mi to? To je samo korak unazad.

Magazin