Društvo

Prof. Jovanović za Euronews Srbija: Da li smo zaštićeni od stelta ako smo preležali omikron

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/02/2022

-

09:41

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Virusolog prof. Tanja Jovanović kaže da postoji unakrsna reaktivnost između izvornog omikrona i nove podvarijante stelt omikron, koja je registrovana i u Srbiji, te da su oni koji su preležali omikron zaštićeni su od "stelt omikrona".

Ona je dodala da je virus korona sa brojnim mutacijama pokazao da se ne predaje, da je i dalje aktivan, pronalazi osobe koje nisu vakcinisane, koje prethodno nisu preležale kovid 19.

"Postoji unakrsna reaktivnost orginalne varijante omikrona i podvarijante, unakrsna zaštita, pa ako ste preležali omikron, zaštićeni ste stelt varijante. Zbog toga ne očekujem da će doći do porasta broja inficiranih", navela je ona za Euronews Srbija.

Objašnjava da se stelt varijanta slično ponaša kao i izvorni omikron, ali da ima sposobnost da se 1,5 puta brže prenosi. Omikron je pokazao, navodi, da može da zaobiđe imunitet, te od njega nisu zaštićeni oni koji su preležali bolest ili su vakcinisani, ali jesu zaštićeni od teških formi bolesti. Pozvala je građane da se vakcinišu, jer će u suprotnom virus nastaviti da se menja i produžiti epidemiju.

Razgovaramo o četvrtoj dozi

Jovanović, koja je i član Nacionalnog komiteta za imunizaciju (NITAG) kaže da su razgovarali o mogućnosti uvođenja četvrte doze vakcine za određene kategorije građana i da bi se na taj način poboljšao stečeni imunitet.

"Razmišljamo da se uvede četvrta doza vakcine za osobe koje imaju ugrožen imunitet (imunokompromitovane osobe), kao i starije od 60 godina, one osobe koje zbog prirode posla dolaze u kontakt sa velikim brojem ljudi. Omikron je probio barijeru vakcinalnog imuteta, te pokušavamo da nesavršenost poboljšamo većom količinom produkovanih antitela. Ja sam primila sve tri doze vakcine i zarazila sam se omikronom", rekla je ona.

Tanjug/AP/Michael Sohn

 

Podseća da se svet u 19. veku već suočio sa sličnom epidemijom koju je izazvao jedan korona virus. Taj virus i danas je u cirkulaciji.  

"U zimskom periodu daje kontrolisane epidemije kod male dece. Imamo medicinske zapise da se u 19. veku radilo o infekciji koja je davala upale pluća, a infekcija je bila praćena gubitkom čula mirisa i ukusa. Virus nije nestao iz cirkulacije, samo sada daje sindrom prehlade kod male dece. Očekujem da če se to desiti i sa ovim virusom korona (SARS - CoV-2). Sve ukazuuje na to", navela je ona.

Upitana da li mutacije govore da je kraj epidemije, ona je rekla da se to može očekivati ove godine, ali ukoliko se nastavi sa vakcinacijom i protivepidemijskim merama.

"Ukoliko se pridržavamo protivepidemijskih mera, a ako nastavimo sa vakcinacijom, ove godine ćemo završiti sa epidemijom virusa korona", navela je Jovanović.

Karakteristike omikrona 

Prof. Jovanović je pojasnila da je omikron već ima više podvarijanti, a ne samo stelt omikron. Za razliku od prethodnih varijanti virusa korona, koje su dovodile do zapaljenja pluća kod inficiranih, omikron daje infekcije gornjih partija respiratornog trakta, što se manifestuje blažom kliničkom slikom.

"Sada imamo blaže kliničke slike, više liče na sindrom prehlade. Infekcija je praćena glavoboljom, malaksalošću, temperaturom od 37 do 37,5, ali nema onog gubitka čula ukusa i mirisa. Radi se o blažoj kliničkoj slici", pojasnila je Jovanović.

Upozorava da težina kliničke slike kod svakog pacijenta može da bude različita, te da to potvrđuje i veliki broj pacijenata u kovid bolnicama i na respiratoru.

Euronews

 

"Ne možemo da kažemo da je omikron bezopasan. Mnogo je zarazniji od prethodnih varijanti virusa. Stelt omikron je još 1,5 puta zaraznija. Mladi se obično ne pridržavaju mera. Onda u porodicama olako šire epidemiju. Stariji, osobe koje su bolesne mogu da razviju tešku kliničku sliku, tako da moramo da budemo pažljivi", navela je ona.

Stelt omikron

Posebniim PCR testovima, koji mogu da registruju omikron ali i njegove podvarijante, u laboratoriji "Vatreno oko" KCS registrovan je prvi put 3. februara stelt omikron, ali je bila neophodna potvrda sekvenciranjem virusa. To je obavljeno na Medicinskom fakultetu.

"Sekvenciranjem smo potvrdili stelt omikron u dva uzorka. Stelt omikron je tek ušao u cirkulaciju u našoj zemlji i nije još dominantan, registruju se pojedinačni slučajevi", navela je ona.

U Srbiji su u cirkulaciji dve varijante virusa korona - omikron i delta soj. Omikron je dominantan i zastupljen kod 90 odsto zaraženih.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija