Društvo

Protest u Beogradu, demonstranti traže zabranu eksploatacije litijuma i bora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/02/2022

-

14:25

Protest u Beogradu, demonstranti traže zabranu eksploatacije litijuma i bora
Protest u Beogradu, demonstranti traže zabranu eksploatacije litijuma i bora - Copyright Euronews/Ana Šuvalija Pešić

veličina teksta

Aa Aa

Ispred Predsedništva Srbije u Beogradu danas su se okupili demonstranti koji su ponovo zatražili da se uvede trajna zabrana eksploatacije litijuma i bora u Srbiji. Oni su blokirali Ulicu kralja Milana za saobraćaj, a potom su krenuli u protetsnu šetnju do zgrade RTS-a.

Učesnici protesta nosili su transparente na kojima piše "Srbija nije na prodaju, Ne damo Jadar". Protest je organizovala inicijativa Kreni-promeni.

Savo Manojlović iz te inicijative rekao je da je planiran veliki protest za 15. februar, i to u vreme kada predsednik bude delio državna odlikovanja. Okupljenima se obratila i glumica Svetlana Bojković.

Podsetimo, demonstranti koji traže donošenje zakona o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji okupili kod Predsedništva Srbije i pre nekoliko dana, gde su zaustavli saobraćaj u Ulici kralja Milana.

Euronews Serbia

Oni su prethodno u Pionirskom parku postavili šatore, ispred ulaza u zgradu Predsedništva Srbije gde, kako su ranije najavili, nameravaju da "kampuju" do ispunjenja zahteva, odnosno narednih pet dana koliko će još raditi postojeći sastav Skupštine.

Zahteve protesta danas je komentarisala i premijerka Ana Brnabić posle sednice Glavnog odbora SNS-a. Ona tvrdi da su ispunjeni svi zahtevi i da ekološki aktivisti imaju njen broj telefona i da mogu da dođu na razgovor.

"Rio Tinto nema više ništa u Srbiji, imaju zemlju koju su kupili, ali da smo stavili tačku - stavili smo tačku. U tim protestima imate ljude koji su doveli Rio Tinto, dali im sve dozvole, proširivali obim istraživanja a danas kampuju protiv Rio Tinta", rekla je Brnabić

Komentari (0)

Srbija