Društvo

Korona presek: Više od 6.000 novozaraženih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/02/2022

-

15:22

Korona presek: Više od 6.000 novozaraženih
Korona presek: Više od 6.000 novozaraženih - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji su u poslednja 24 sata na koronavirus testirane 16.284 osobe, od čega je pozitivno bilo njih 6.036. Preminula je 61 osoba. Trenutno je hospitalizovano 4.539 pacijenata, a na respiratorima ih se nalazi 189.

Podsetimo, juče je na koronavirus bilo pozitivno 8.187 osoba, a preminulo njih 67.

Radna grupa Ministarstva zdravlja, na čijem je čelu dr Goran Stevanović, odlučila je da se prve količine leka protiv koronavirusa kompanije "Fajzer", pakslovid, distribuiraju u tercijarne ustanove gde će se odlučivati o daljoj primeni, izjavila je Jelena Mitrašinović iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS). Antivirusni lek pakslovid sastoji se iz dve komponente, a Srbija je među prvima potpisala ugovor o nabavci leka i među prvima ga je dobila.

"Pakslovid je kombinacija dve aktivne supstance koje se nalaze u odvojenim tabletama. Prvi aktivni princip, nirmatrelvir, blokira dejstvo enzima koji je potreban za replikaciju virusa. Druga aktivna komponenta, ritonavir, zadužen je u ovoj kombinaciji da usporava razgradnju prve aktivne supstance što omogućava da duže ostane u organizmu, i to u onim koncentracijama koje su dovoljne da se spreči replikacija virusa", rekla je za RTS  Mitrašinović.

Kako je navela, ovaj lek deluje tako što sprečava razmnožavanje virusa u organizmu domaćina. Ona je istakla da je sa terapijom najbolje započeti što pre od pojave prvih simptoma koronavirusa i to u roku od pet dana.

"Lek je u obliku tableta, uzimaju se oralno, uzimaju se dve tablete prve komponente, plus jedna druge. To znači po tri tablete na 12 sati, terapija traje pet dana i sprovodi se u kućnim uslovima", navodi Mitrašinović.

Komentari (0)

Srbija