Društvo

Novi lek protiv kovida stiže u bolnice: Koliko je efikasan i kojim pacijentima je namenjen

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/02/2022

-

12:44

Novi lek protiv kovida stiže u bolnice: Koliko je efikasan i kojim pacijentima je namenjen
Novi lek protiv kovida stiže u bolnice: Koliko je efikasan i kojim pacijentima je namenjen - Copyright Tanjug/AP/Bodo Schackow, Robert F. Bukaty, Tanjug/Strahinja Aćimović, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Prve količine leka protiv kovida 19 Pakslovid, koji je pre nedelju dana stigao u Srbiju, distribuiraju se u tercijarne ustanove, odnosno bolnice, gde će se odlučivati o daljoj primeni.

Srbija je treća zemlja u svetu koja je potpisala ugovor o nabavci leka koji proizvodi kompanija "Fajzer", a prva je zemlja kontinentalne Evrope kojoj je isporučen ovaj lek, i to deset dana nakon što je Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila njegovu upotrebu i stavljanje u promet.

U pitanju je prvi antivirusni oralni lek koji se preporučuje u EU za lečenje kovida 19, a očekuje se da bude delotvoran kako protiv infekcije delta sojem tako i omikron varijantom koronavirusa.

Podsetimo, EMA je preporučila 27. januara uslovno izdavanje dozvole za promet oralnog antivirusnog leka Pakslovid kompanije "Fajzer Evropa". Ovaj lek je u decembru dobio regulatorna odobrenja u SAD, a u kliničkim studijama je pokazao viši nivo efikasnosti od molnupiravira.

Kakav je lek Pakslovid?

Kako su stručnjaci objasnili, ovaj lek sastoji se od dve komponente.

Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova rekao je za Euronews Srbija da lek pomaže u sprečavanju najgorih ishoda ukoliko se uzme na vreme.

Ministarstvo zdravlja

 

"Pakslovid se sastoji od dva leka, jedan je aktivna supstanca koja deluje protiv kovida, a drugi je stariji lek koji znamo iz terapije protiv HIV-a i koji se koristi kako bi se pojačala aktivnost osnovnog leka, kazao je Trkulja i dodao da će se rezultati dobijeni u kliničkim ispitivanjima najbolje videti u prvih par meseci korišćenja.

Inače, ovaj lek je u kliničkim studijama je pokazao viši nivo efikasnosti od molnupiravira, leka koji se koristi u lečenju kovida nekoliko proteklih meseci.

"Pričamo o efikasnosti preko 80 odsto u sprečavanju najgorih ishoda ukoliko se lek uzme na vreme, do maksimalno petog dana bolesti", rekao je Trkulja.

Euronews TV

Jelena Mitrašinović iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije objasnila je i kako deluje ovaj lek. Kako je objasnila, on sprečava razmnožavanje virusa u organizmu.

Ističe da je sa terapijom najbolje započeti što pre od pojave prvih simptoma koronavirusa i to u roku od pet dana.

"Lek je u obliku tableta, uzimaju se oralno, uzimaju se dve tablete prve kompoente, plus jedna druge, to znači po tri tablete na 12 sati, terapija traje pet dana i sprovodi se u kućnim uslovima", navela je Mitrašinović za RTS.

Smatra da je od ovog leka realno očekivati da će smanjiti potrebu za hospitalizacijom, što će značiti rasterećenje celog zdravstvenog sistema. Ukazuje i na podatke iz kliničkih studija koje su pokazale da je lek efikasan 89 odsto u smanjenju stope hospitalizacije i smrtnost ishoda.

"Poznajući mehanizam dejstva pakslovida koji ne zavisi od spajk proteina, realno je očekivati uverljivu efikasnost i protiv omikron soja i drugih sojeva", istakla je Mitrašinovićeva.

Kome je lek namenjen?

Kako je objasnila Jelena Mitrašinović, lek je namenjen isključivo starijima od 18 godina, a neće biti omogućen pristup leku bez konsultacije sa lekarom.

Jedna komponenta leka, ritonavir, zbog načina metabolisanja u organizmu ima značajan potencijal da stupa u interakcije sa mnogobrojnim lekovima što bi moglo da dovede do neželjenih efekata ili pak da umanji dejstvo pakslovida.

"Pakslovid je namenjen za odrasle kovid pacijente, iznad 18 godina, koji imaju blage do umerene forme bolesti bez kiseonične terapije, koji imaju neku pridruženu bolest - dijabetes, gojazni pacijenti, pacijenti sa hroničnim bolestima kardiovaskularnog sistema, bubrega, jetre, aktivni maligniteti", kazala je Mitrašinović.

Tanjug/AP/Pfizer

 

Ona je navela i da je Ministarstvo zdravlja utvrdiolo i spisak lekova koji ne smeju da se koriste u isto vreme sa pakslovidom", ističe Mitrašinovićeva.

Takođe, lek nije namenjen mladima od 18 godina, trudnicama, dojiljama, a kontraindikovan je sa teškim oštećenjima jetre i bubrega. U sprovednim kliničkim studijama lek je bio ispitan na pacijentima zaraženim deltom.

Šta pokazuju dosadašnja ispitivanja?

U kliničkoj studiji farmaceutske kompanije Fajzer učestvovalo 1.219 pacijenata zaraženih virusom korona, a ispitivanje je pokazalo da je 0,8 odsto onih koji su primali lek hospitalizovano, u poređenju sa sedam odsto pacijenata koji su dobili placebo ili lažnu pilulu.

Lek su dobili tri dana pošto su se pojavili simptomi kovida. Sedam pacijenata koji su dobili placebo su umrli, dok iz grupe onih koji su dobili lek nije bilo preminulih.

Ustanovljeno je i da oni koji su dobili lek pet dana posle razvijanja simptoma u malom broju su hospitalizovani, jedan odsto pacijenata bilo je na bolničkom lečenju, ali niko nije umro.

Oni koji su dobili placebo umesto leka, njih 6,7 odsto bili su na bolničkom lečenju i 10 ih je preminulo.

Slične stope ostvarene su u grupama pacijenata lečenih u roku od pet dana od pojave simptoma: jedan odsto pacijenata lečene grupe je završio u bolnici - u poređenju sa 6,7 odsto za placebo grupu, koja je uključivala 10 smrtnih slučajeva.

Tanjug/AP/Pfizer

 

Fajzer, za sada, nije iznosio detalje neželjenih efektata tretmana, ali je ukazao da ih je bilo kod oko 20 odsto pacijenata pod terapijom, ali i kod onih koji su dobijali placebo. Inače, poznato je da su mogući neželjeni efekti ritonavira mučnina i dijareja.

"Podaci ukazuju da naš oralni antivirusni lek ako ga odobre regulatorna tela, ima potencijal da spase živote pacijenata, smanji ozbiljnost infekcija kovida i eliminiše do devet od deset hospitalizacija", navedeno je u saopštenju Fajzer kompanije.

Takođe, Fajzer je saopštio da do kraja 2021. planira proizvodnju 180.000 pakovanja leka do kraja 2021. i, kako je ukazano, najmanje 50 miliona do kraja 2022.

Komentari (0)

Srbija