Društvo

Srbija obeležava Dan državnosti uz raspisivanje izbora: Centralna ceremonija u Orašcu, Vučić dodeljuje odlikovanja

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2022

-

07:20

Srbija obeležava Dan državnosti uz raspisivanje izbora: Centralna ceremonija u Orašcu, Vučić dodeljuje odlikovanja
Dan Državnosti - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije/Darimir Banda

veličina teksta

Aa Aa

Srbija danas slavi Dan državnosti - Sretenje u spomen na početak Prvog srpskog ustanka 15. februara 1804. godine i čin proglašenja Sretenjskog Ustava Kneževine Srbije 15. februara 1835. godine. Ove godine Dan državnosti obeležiće i raspisivanje izbora za 3. april i to parlamentarnih koje će raspisati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i lokalnih, između ostalog i za Beograd, koje raspisuje predsednik parlamenta Ivica Dačič.

Centralna državna ceremonija biće održana u Orašcu, gde je na zboru 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak.

Svečanosti će kao izaslanik predsednika Srbije prisustvovati predsednica Vlade Ana Brnabić.

Ustanički skup u Orašcu predstavlja početak obnove srpske državnosti posle viševekovne otomanske vlasti.

Na zboru starešina u Orašcu 14. februara 1804. godine za vođu ustanka izabran je Ðorđe Petrović Karađorđe.

U narednih nekoliko godina ustanička vojska pod njegovim vođstvom u čuvenim bitkama kod Ivankovca, Deligrada, Mišara, u Beogradu i drugim mestima porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo celu teritoriju Beogradskog pašaluka.

Time su Srbi otpočeli oslobodilačku borbu protiv otomanske vlasti i proces stvaranja svoje novovekovne države.

Kao uvod u obeležavanje Dana državnosti u ponedeljak posle podne je sa Savske terase Kalemegdanske tvrđave izvršena počasna artiljerijska paljba uz najviše državne i vojne počasti Garde Vojske Srbije, podizanje zastave i intoniranje himne
 

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas Dan državnosti Srbije. Vučić je na Instagram nalogu "budućnostsrbijeav" objavio fotografiju na kojoj drži uzdignutu pesnicu, dok se ispred njega vijore zastave Srbije.

 

Dan državnosti se na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima obeležava neradno dva dana 15. i 16. februara.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije, generalni sekretar predsednika Srbije Suzana Paunović položila je danas venac na Spomenik neznanom junaku na Avali u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-potpukovnik Duško Žarković, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

 

Vučić uručuje ordene povodom Dana državnosti

Povodom Dana državnosti Srbije - Sretenja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručiće danas ordene.

Kako Tanjug saznaje, Ordene Republike Srbije na lenti dobiće predsednik Republike Angole Žoao Manuel Gonsalveš Lorenso i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Orden srpske zastave prvog stepena biće uručen Milanu Kneževiću, narodnom poslaniku Skupštine Crne Gore, kao i mitropolitu Ilarionu Alfejevu, koji je i predsednik odseka za spoljne poslove Ruske pravoslavne crkve.

Za zasluge tokom mandata u svojstvu Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju 1994-1995, orden srpske zastave drugog stepena dobiće Jasuši Akaši.

Tim ordenom biće nagrađeni i general-major Džon Heris koji je komandant Nacionalne garde Ohajo i predsednik "Eurodžast" Ladislav Hamran.

Raspisivanje izbora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas u 18 časova raspisaće parlamentarne izbore u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike. Vlada Srbije usvojila je juče predlog da predsednik Republike raspusti aktuelni saziv Narodne skupštine.

U 17 časova predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisaće lokalne izbore za 3. april ove godine. Dačić je juče rekao da će Skupština danas biti raspuštena radi održavanja vanredenih parlamentarnih izbora.

AP/ Darko Vojinovic

 

Lokalne izbore raspisuje predsednik Skupštine, a parlamentarne predsedik Republike Srbije.  Dačić će raspisati izbore za odbornike skupština gradova Bora i Beograda i skupština opština Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Knjaževac, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj za 3. april 2022. godine.

Dina i Jovan Rajs, poznati intelektualci u Švedskoj u borbi protiv antisemitizma i održavanja kulture sećanja na Holokaust iz Drugog svetskog rata biće nagrađeni ordenom srpske zastave trećeg stepena.

Manastir sveti Prohor Pčinjski dobiće Sretenjski orden prvog stepena.

Nekadašnji visoki državni i partijski funkcioner koji je kao predsednik Predsedništva Srbije 1984. godine među najzaslužnijima za nastavak izgradnje hrama na Vračaru biće nagrađem Sretenjskim ordenom prvog stepena.

Srpsko lekarsko društvo, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Narodno pozorište Niš, Narodono pozorište Užice, Galerija Matice srpske, Srpska književna zadruga, Srpska čitaonica u Irigu, dobiće, takođe, Sretenjski orden prvog stepena.

I Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vovodine, biće nagrađen Sretenjskim ordenom prvog stepena.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Klinika za pulmologiju KC Srbije, koja postoji 90 godina, dobiće Sretenjski orden trećeg stepena.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković biće nagrađen Sretenjskim ordenom trećeg stepena.

Džonu Kapelou, predsedniku fondacije Halijard, biće uručen orden Karađorđeve zvezde prvog stepena.

Predstavnik Srpske dijaspore na Kipru Stanislav Janković, predstavnik Srpske dijaspore u Švajcarskoj Mićo Vukić i predstavnik Srpske dijaslpre u SAD Branko Tupanjac dobiće oredene Karađorđeve zvezde trećeg stepena.

Tim ordenom biće nagrađena i Senka Crevar, zaposlena u O.Š. „Gvozd" u Vrginmostu, uciteljica srpskog jezika i kulture i obavlja dužnost v.d. ravnatelja knjižnice i čitaonice „Simo Mraovic Gvozd".

Holivudski glumac Džoni Dep biće nagrađen Zlatom medaljom za zasluge.

Među nagrađenima Zlatom medaljom za zasluge su i producent Rem Bergman, KST, istaknuti prevodilac, novinar i pedagog za japanski jezik i književnost mr Hiroši Jamasaki Vukelić, srpski istoričar i političar Predrag Marković.

Posthumno će biti odlikovani general Veljko Radenović, košarkaški trener Dušan Duda Ivković, pijanista i bivši direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, književnik Radovan Beli Marković, modna kreatorka Mirjana Marić, pevač Marinko Rokvić, pevačica Merima Njegomir, glumac Nenad Nenadović i novinar Miroslav Lazanski.

Čestitke i laseri za Dan državnosti i sa Kule Beograd

Dan državnosti Srbije danas će biti obeležen od 17 do 20 sati i svetlosnim efektima sa Kule Beograd, novog simbola prestonice na Sava promenadi, najavio je Belgrade Waterfront.

Povodom ovog praznika, na najvišoj zgradi u regionu uz lasersku pratnju biće emitovane prigodne animacije i čestitka građanima, koja će prvi put biti emitovana sa vrha zgrade.

Dan državnosti se u Srbiji obeležava od 2002. godine u znak sećanja na dva važna istorijska datuma, podizanje Prvog srpskog ustanka 1804. godine i usvajanje prvog modernog Ustava Kneževine Srbije 1835. 

Dan državnosti Srbije u Otavi i na Nijagarinim vodopadima

Ambasador Srbije u Kanadi Dejan Ralević najavio je da će Dan državnosti Srbije biti obeležen i u Kanadi, gde će u Otavi biti podignuta srpska zastava, dok će Nijagarini vodopadi biti osvetljeni u bojama nacionalne trobojke.

"Naša nacionalna zastava biće podignuta ispred Gradske kuće gde će se vijoriti ceo dan u znak pažnje i poštovanja koje glavni grad Kanade pokazuje prema držvama koje u Otavi imaju svoja diplomatska predstavništva u i čiji građani čine deo kanadske zajednice", rekao je Ralević za Tanjug i dodao da je Srbija prva koja je uvela obeležavanje nacionalnog praznika na čuvenim vodopadima.

Prema rečima ambasadora, zbog epidemioloških mera, kao i zabrane okupljanja u centralnim delovima Otave zbog protesta koji traju, ove godine će izostati svečana ceremonija podizanja zastave.

Tanjug/Slobodan Marin

 

Ambasada je, kako je podsetio, prošle godine uputila zahtev Nacionalnom parku Nijagara sa molbom da vodopadi budu osvetljeni u bojama srpske nacionalne zastave.

"Zahvaljujući razumevanju i odličnoj saradnji sa Niagara Parks Commission, i ove godine smo dobili priliku da osvetlimo čuvene vodopade, a imali smo sreću da tu radi i naš Pančevac Slobodan Marin, koji je ekspert za svetlo i koji će u 22.15 (04.15 po vremenu u Srbiji) osvetliti vodopade u trajanju od 15 minuta", rekao je Ralević.

Srbija je bila prva država koja je uvela tradicionalno obelezavanje Dana državnosti na Nijagarinim vodopadima uz ogromnu podršku Nacionalnog parka, ali i samog grada Nijagara Fols - njenog gradonacelnika Džima Diodatija.

Gradonačelnik i grad godinama podržavaju aktivnost vrlo značajne i uspešne srpske zajednice u Nijagari, uključujući i obeležavanje Dana Nikole Tesle.

Ambasador Ralević poziva sve da se priduže ambasadi u obležavanju Dana državnosti.

Dodaje da je, nakon što je Srbija započela tradiciju osvetljavanja čuvenih vodopada povodom Dana državnosti, otvorena mogučnost drugima da, na komercijalnim osnovama, zatraže od nadležnih da osvetle vodopade odgovarajučim bojama.

Počasno osvetljavanje Nijagarinih vodopada, inače se dešavalo, prvenstveno, za rođendan britanske kraljice Elizabete, a vodopadi su 2016. godine prvi put obojeni kraljevskom purpurnom bojom u čast njenog 90. rođendana.

Takođe, na početnoj stranici google.rs domena danas je postavljena zastava Srbije, povodom Dana državnosti. Klikom na zastavu, koja se nalazi iznad logoa kompanije Gugl, posetilac odlazi na stranicu gde piše da je danas Dan državnosti Srbije i može da pročita različite sadržaje o državnom prazniku. Istovremeno se na stranici aktivira vatromet u bojama srpske zastave. Ovo je dostupno samo za korisnike u Srbiji.

 

Komentari (0)

Srbija