Politika

Stižu čestitke povodom dana Dana državnosti Srbije, među njima i Makronova: Francuska je uz vas

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2022

-

08:54

Stižu čestitke povodom dana Dana državnosti Srbije, među njima i Makronova: Francuska je uz vas
Stižu čestitke povodom dana Dana državnosti Srbije, među njima i Makronova: Francuska je uz vas - Copyright Beoinfo, Tanjug/Miloš Milivojević, Tara Radovanović, AP/Andy Buchanan, Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je čestitke mnogih zvaničnika povodom Dana državnosti Srbije.

Među prvim čestitkama bila je čestitka francuskog predsendika Emanuela Makrona koji mu je poručio da se raduje što su odnosi između dveju zemalja, ukorenjeni u istoriji i negovani obostranim prijateljstvom, nastavljaju da se razvijaju sa uspehom.

"U duhu Strategije za Zapadni Balkan, koju je Francuska usvojila u aprilu 2019. godine, nastavili smo naše redovne političke razmene i želim da ih održimo i u budućnosti. Dinamičnost i atraktivnost ekonomskog partnerstva sa Srbijom nisu se zaustavile uprkos krizi izazvanoj pandemijom. Naša preduzeća, koja su angažovana na ambicioznim projektima, pomažu Vašoj zemlji u njenoj modernizaciji. Mislim, pre svega, na amblematski projekat izgradnje beogradskog metroa", naveo je Makron, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednik Republike.

Makron ističe i da pridruživanje Evropskoj uniji predstavlja za Srbiju prioritet i da se radujem tome.

"Francuska je uz vas, kako bi vas podržala u procesu reformi preko ciljane tehničke pomoći. Otvaranje klastera Zelena agenda i održiva povezanost, 14. decembra prošle godine, kao i uspeh referenduma o ustavnim promenama u pravosuđu pokazuju da su konkretni pomaci u reformama praćeni napretkom u pristupnim pregovorima, shodno duhu obnovljene pristupne procedure. Ohrabrujem Vas da nastavite tim putem i da nastavite da stavljate akcenat na pravnu državu i dobro upravljanje", poručio je Makron u čestitki i dodao da će nastaviti da podržava dijalog sa Prištinom uz pomoć evropskog posredovanja, sa ciljem da se zaključi sveobuhvatan i konačan sporazum o normalizaciji odnosa. "Izražavam želju da se uspesi, u tom smislu, dogode u narednim mesecima", naveo je Makron.

On je naveo i da Francuska želi da stavi evropsku perspektivu Zapadnog Balkana u središte svog predsedavanja Savetu Evropske unije, kako bi ovaj region načinila zonom mira i prosperiteta.

"Još jednom Vam upućujem srdačne čestitke i molim Vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog dubokog poštovanja", kaže se u čestitki predsednika Makrona.

Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije/Darimir Banda

 

 

Čestitku su, uz predsednika SAD Džozefa Bajdena, predsednika Narodne Republike Kine Si Ðinpinga, predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona, uputili i predsednici Turske Redžep Tajip Erdogan, Nemačke Frank-Valter Štajnmajer i Italije Serđo Matarela, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Za Dan državnosti čestitke su stigle i od predsednika i premijera Mađarske Janoša Adera i Viktora Orbana, predsednika Austrije Aleksandera van der Belena, Slovenije Boruta Pahora, Hrvatske Zorana Milanovića, Severne Makedonije Steva Pendarovskog, predsednice Republike Grčke Katerine Sakelaropulu, predsednika Republike Kipar Nikosa Anastasijadisa, predsednika Češke Miloša Zemana i predsednice Slovačke Republike Zuzane Čaputove.

Predsedniku Vučiću praznik su čestitali i britanska kraljica Elizabeta Druga, predsednik Finske Sauli Ninisto, Švajcarske Konfederacije Ignacio Kasis, kralj Holandije Vilem-Aleksandar, kralj Španije Felipe, kralj Švedske Karl-Gustav i predsednik Republike Portugalije Marselo Rebelo de Soza.

I ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je juče predsedniku Vučiću praznik gde je građanima Srbije poželeo blagostanje i prosperitet.

"Odnosi između Rusije i Srbije se dinamično razvijaju u duhu strateškog partnerstva. Uspostavljen je sadržajan bilateralni dijalog, a dobre rezultate donosi saradnja u različitim oblastima", navodi se u pismu predsednika Rusije. Takođe, navedeno je i da "dalji razvoj čitavog kompleksa konstruktivnih rusko-srpskih veza potpuno odgovara interesima bratskih naroda i doprinosi jačanju stabilnosti i bezbednosti na evropskom kontinentu".

Tanjug/Sava Radovanović

 

 

Dan državnosti Republike Srbije čestitali su i predsednik Republike Indije Ram Nat Kovind, Demokratske Socijalističke Republike Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa, predsednici Azerbejdžana Ilham Alijev, Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev, Uzbekistana Šavkat Mirzijojev, Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov, Islamske Republike Iran Ebrahim Reisi, Arapske Republike Egipat Abdel Fatah El Sisi, kralj Maroka Muhamed VI.

Čestitke su uputili i predsednik Alžira Abdelmadžid Tebun, predsednik Državnog veća i ministara Republike Kube Migel Dijas-Kanel Bermudes, kao i predsednici Koreje Mun Ðe In, Indonezije Ðoko Vidodo i Singapura Halima Jakob.

Takođe, Dan državnosi Republike Srbije čestitali su i predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Halifa bin Zajed Al Nahjan, potpredsednik i premijer UAE šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, kao i prestolonaslednik Abu Dabija i zamenik vrhovnog komadanta Oružanih snaga UAE šeik Muhamed bin Zajed Al Nahjan.

Čestitke su uputili kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz El Saud i prestolonaslednik Muhamed bin Selman bin Abdulaziz El Saud, kao i emir i zamenik emira Države Katar šeik Tamim bin Hamad El Tani i Abdula bin Hamad El Tani.

Povodom Dana državnosti na svom Instargaram profilu "budućnostsrbijeav" danas se oglasio i predsednik Vučić gde je objavio fotografiju na kojoj drži uzdignutu pesnicu, dok se ispred njega vijore zastave Srbije.

"Živela Srbija", napisao je Vučić.

Čestitke srpskih zvaničnika

I srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poželevši Srbiji prosperitet na svim poljima.

"Srbija je svake godine ekonomski i politički sve jača i zahvaljujući tome je postala lider u regionu na šta smo mi iz Republike Srpske izuzetno ponosni. Sa iskrenim uverenjem da će Srbija nastaviti da se kreće putem daljeg razvoja i napretka želim da, kao i do sada, predano radite na jačanju političkih i ekonomskih kapaciteta Srbije i njene poziciji kako u regionu, tako i na i međunarodnoj političkoj sceni", poručio je Dodik u čestitki.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović takođe je čestitala Vučiću današnji praznik uz želju da i naredne generacije u budućnosti neguju viziju slobodne, napredne i uspešne Srbije kao što su to činili naši preci u 19. veku.

"Ovaj praznik simbolizuje našu duhovnu obnovu i društveni razvoj koji su omogućili izgradnju moderne države kakva je Srbija danas", navodi se u delu čestiteke ministarke Mihajlović.
Ovim povodom je  gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić uputio čestitku predsedniku Vučiću i svim građanima Srbije.

Tanjug/Milica Nikolić

 

"Ovaj dan ne obeležava samo kontinuitet državnosti već i temeljnu potvrdu našeg vekovnog opredeljenja za slobodu, mir, toleranciju i saradnju sa svim narodima i državama. Ponosno sećanje na dan donošenja prvog Ustava Kneževine Srbije i početka borbe za državnost predstavljaju nadahnuće i zalog za današnje generacije, uz istovremenu primenu najviših standarda savremenih evropskih država", naveo je Radojičić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković takođe je čestitao današnji praznik.

"U Sretenju, srele su se dve Srbije, ona stara, koja je težila da se oslobodi turskog jarma i ona druga, savremena, građanska, koja se trudila da se približi uređenim evropskim zemljama. To je jedan od najsvetijih dana u našoj istoriji, dan kada je Prvim srpskim ustankom 1804. godine započela borba za nacionalno oslobođenje od Turaka, a 1835. donet Ustav Knjaževstva Srbije, kojim su postavljeni temelji moderne srpske države", naveo je Petković, saopšteno je iz Kancelarije gde navode da je on takođe ukazao da su ti događaji prevazišli nacionalne okvire i dobili su svoje epsko obličje.

"Zato je veza Sretenja sa istorijom naše države izuzetno jaka, a sasvim sigurno, najjača je na Kosovu i Metohiji, gde smo definisani kao državotvorni i politički narod", napominje Petković.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković naveo je, u čestitki građanima i građankama Srbije povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije, da "sve što imamo danas ne bi postojalo bez Sretenja 1804. godine, kada je srpska država postala moguća zahvaljujući herojstvu naših predaka". Ministar je naglasio i da našim precima, ali pre svega potomcima, dugujemo da budemo ujedinjeni u borbi za Srbiju budućnosti.

"Srbija je danas među najbrže rastućim ekonomijama Evrope. Učinili smo je zemljom brzih saobraćajnica, snažne privrede, savremenih tehnologija. Nakon godina stagniranja i zaostajanja uhvatili smo korak sa svetom i postali motor razvoja čitavog regiona", rekao je Selaković.

I ministar odbrane Nebojša Stefanović uputio je čestitku svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije povodom Dana državnosti Srbije - Sretenja.

"U znak sećanja na ovaj poseban dan u istoriji našeg naroda, u kom je Srbija dobila jedan od najmodernijih ustava tadašnje Evrope, ponosno se prisećamo puteva nastanka naše države i slavimo hrabrost i mudrost naših predaka. Čestitam vam praznik, uz želju da nastavimo sa još boljim rezultatima kako bismo građanima naše zemlje osigurali život u miru i stabilnosti i sačuvali ono što su naši preci teškom mukom izborili“, naveo je Stefanović u čestitki, saopštilo je resorno ministarstvo.

 

 

Komentari (0)

Srbija