Društvo

UNDP: U vreme renoviranja Kulturni centar u Kosovskoj Mitrovici se nije zvao "Redžep Mitrovica"

Komentari

Autor: Kossev

16/02/2022

-

23:49

UNDP: U vreme renoviranja Kulturni centar u Kosovskoj Mitrovici se nije zvao "Redžep Mitrovica"
UNDP: U vreme renoviranja Kulturni centar u Kosovskoj Mitrovici se nije zvao "Redžep Mitrovica" - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Kulturni centar u u južnom delu Mitrovice u vreme renoviranja i inauguracije zgrade nije nosio naziv "Redžep Mitrovica", već samo „Mitrovica“. Ime je u međuvremenu promenila opština, naveli su danas iz UNDP-a na Kosovu povodom nedavnog saopštenja srpskog Muzeja žrtava genocida u kojem su iz ovog Muzeja sa jedne strane pozdravili to što je obustavljena rekonstrukcija kuće Džafera Deve, ali sa druge strane su ukazali da ovo nije izolovan slučaj, prenosi Kossev.

UNDP je takođe oštro osudio antisemitizam, ksenofobiju i mržnju u svim njihovim manifestacijama, uključujući rastuću netoleranciju i diskriminaciju prema etničkim manjinama i zajednicama u ranjivim situacijama. 

Najava početka restauracije kuće Džafera Deve u Južnoj Mitrovici privukla je početkom meseca veliku pažnju javnosti i medija, kako na Kosovu i u Srbiji, tako i u regionu, a potom i šire.

Džafer Deva nacistički kolaboracionista 

Ovaj projekat koji je trebalo da realizuju kosovsko ministarstvo kulture, uz EU i UNDP, u međuvremenu je otkazan, a nakon što je više strana, uključujući i nemačkog ambasadora na Kosovu, kao i izvestiteljku EU za Kosovo, istaklo ulogu Džafera Deve kao nacističkog kolaboracioniste.

Zajedno sa otvaranjem priče o Džaferu Devi, javnost se osvrnula i na još jednu ličnost čiji lik i delo vuku kontroverze iz vremena Drugog svetskog rata – nekadašnjeg albanskog premijera, Redžepa Mitrovicu, kao i na Kulturni centar u južnom delu grada koji nosi naziv upravo po njemu.

Nakon što je stigla najava o tome da se obustavljaju radovi na obnovi kuće Džafera Deve, oglasio se srpski Muzej žrtava genocida, koji je izrazio zadovoljstvo povodom obustave projekta.

Muzej je, međutim, ujedno podsetio i na to da su EU, UNDP i institucije u Prištini i u prošlosti radili na sličnim projektima, te da je sredstvima EU, a u organizaciji UNDP i institucija Prištine, već obnovljeno zdanje Kulturnog centra u Kosovskoj Mitrovici koje nosi ime "ratnog zločinca Redžepa Mitrovice".

U reakciji su ujedno naveli da je "zabrinjavajuća istrajna podrška predstavnika EU i UNDP vlastima u Prištini sa ciljem neskrivene glorifikacije najozloglašenijih ratnih zločinaca" i istovremeno upitali EU i UNDP "zbog čega u kontinuitetu podržavaju otvoreno revizionističke i anticivilizacijske, nedemokratske i sramotne postupke vlasti u Prištini".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija