Politika

EU i UNDP obustavili radove na obnovi kuće Džafera Deve: Oštro osuđujemo antisemitizam i ksenofobiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/02/2022

-

19:05

EU i UNDP obustavili radove na obnovi kuće Džafera Deve: Oštro osuđujemo antisemitizam i ksenofobiju
Xhafer Deva - Copyright Wikipedia.org/Albanarexha1

veličina teksta

Aa Aa

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu i Evropska unija obustavili su radove na kući Džafera Deve u Južnoj Mitrovici.

"Program Ujedinjenih nacija za razvoj na Kosovu i Evropska unija su pažljivo slušali zabrinutosti nakon najave restauracije mesta kulturnog nasleđa u Mitrovici povezanog sa prethodnim vlasnikom Džaferom Devom, o čijoj se prošlosti kao saradnika nacista mnogo komentarisalo poslednjih nekoliko dana", navodi se u zajedničkom saopštenju za javnost UNDP i EU.

Kako se dodaje, namera projekta je uvek bila da okupi zajednice i doprinese društvenoj koheziji korišćenjem kulturnog nasleđa kao instrumenta za dijalog među zajednicama i vraćanjem kulturnog nasleđa na korišćenje zajednici.

"UNDP i Evropska unija izražavaju snažno žaljenje zbog bilo kakvih nenamernih uvreda pri najavi početka radova, a izostavljaju istorijsku pozadinu Džafera Deve. UNDP i Evropska unija oštro osuđuju antisemitizam i ksenofobiju i njene brojne manifestacije, uključujući rastuću netoleranciju i netrpeljivost prema etničkim manjinama i ranjivim zajednicama. Posvećeni smo zaštiti ugroženih, promovisanju osnovnih ljudskih prava i očuvanju slobode, dostojanstva i borbi protiv dezinformacija", ističe se u saopštenju.

Dalje se naglašava da je UNDP je zajedno sa EU obustavio rad na lokaciji.

"U kontaktu smo sa svim uključenim stranama i ponovo procenjujemo našu ulogu i doprinos, uključujući mogućnost da se trenutna kontroverza iskoristi kao pravovremena prilika da se otvoreno pozabavimo prošlošću kroz otvorene diskusije i konsultacije svih relevantnih zajednica", poručuje se u saopštenju.

Takođe se dodaje da su Projekti kulturnog nasleđa koje UNDP sprovodi od 2016. godine u partnerstvu sa EU, Ministarstvom kulture, omladine i sporta, opštinama i verskim zajednicama završili su radove na renoviranju i rehabilitaciji više od 35 kulturnih i verskih objekata, koji pripadaju različitim verskim i etničkim grupama koje žive na Kosovu.

"Projekti su se takođe fokusirali na revitalizaciju nematerijalnog kulturnog nasleđa u vidu umetnosti, muzike i zanatskih veština, i sproveli su brojne kurseve obuke i restauracione kampove posebno fokusirane na žene i mlade iz različitih zajednica. Sve intervencije doprinose jačanju poverenja i društvene kohezije, kao i povećanju poštovanja zajedničkog kulturnog nasleđa različitih zajednica i religija širom Kosova", zaključuje se u saopštenju UNDP i EU.

Nakon što je objavljeno da je obnova kuće nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve uključena u projekat "Kulturno nasleđe kao pokretačka sila dijaloga među zajednicama i društvene kohezije", reagovale su brojne javne ličnosti, političari i naučnici, kao i društveni delatnici iz Srbije i međunarodne zajednice, koji su osudile takav projekat i podsetile na Devinu negativnu istorijsku ulogu u Drugom svetskom ratu.

Gradonačelnik Severne Kosovske Mitrovice: Deva tokom okupacije dočekao nemačkog generala Eberharta

Gradonačelnik Severne Kosovske Mitrovice Milan Radojević poručio je da je šokantno i neverovatno da Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u južnom delu Kosovske Mitrovice rekonstruiše kuću Džafera Deve, ozloglašenog naciste i kolaboracioniste u Drugom svetskom ratu, i pozvao na otkazivanje ovog projekta.

Radojević je na svom Fejsbuk nalogu naglasio da su "istorijske činjenice nepobitne" i pozvao EU i UNDP da otkažu ovaj projekat.

On je naveo da je skandalozno da je jedna od agencija Ujedinjenih nacija, koje su, kako je napisao, "osnovane da bi sprečile ratove i širenje mržnje", uključena u organizaciju renoviranja kuće jednog ratnog zločinca, a da je još šokantnije da ta kuća bude namenjena za regionalni kulturni centar.

 

 

"Džafer Deva je tokom okupacije dočekao nemačkog generala Eberharta i zahvalio mu na oslobođenju od srpskog ropstva. Dobio je i funkciju okupacionog načelnika mitrovačkog sreza. U svojstvu okupacionog sreskog načelnika, Džafer Deva je 20. maja 1941. godine izdao naređenje o oduzimanju celokupne jevrejske imovine. Ustvari, ovom naredbom je legalizovana pljačka koju su okupatori i njihovi saradnici sprovodili od prvog dana okupacije. Tako su mitrovački Jevreji ostali bez ikakvih životnih prihoda. Zabranjena im je bilo kakva komunikacija sa sugrađanima", napisao je Radojević.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija