Društvo

Korona presek: Blaži pad zaraženih, preminulo 59 osoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/02/2022

-

15:09

Korona presek: Blaži pad zaraženih, preminulo 59 osoba
Korona presek: Blaži pad zaraženih, preminulo 59 osoba - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je za 24 sata testirano 17.025 osoba, od čega je pozitivno njih 5.103. Preminulo je 59 osoba. Na respiratoru je 143.

Podsetimo, u Srbiji je juče na koronavirus testirano 19.637 osoba od čega je pozitivno bilo njih  6.298. Preminule su 62 osobe.

Za dve godine epidemije Kliničko-bolnički centar Zvezdara pet puta je bio u kovid režimu. U njemu je zbrinuto i lečeno preko 9.000 pacijenata obolelih od kovida. Sada nisu u crvenoj zoni i već dva i po meseca zbrinjavaju građane koji imaju druge zdravstvene probleme.

Direktor te zdravstvene ustanove profesor Petar Svorcan, kaže za RTS da sada imaju veliki pritisak nekovid pacijenata i da postoje liste čekanja za operaciju katarakte, ali i kolena, i kuka.

Svorcan ističe da su prvi put u kovid režim ušli 1. aprila 2020. godine, a poslednji put izašli 7. decembra prošle godine.

"Za to vreme u našoj ustanovi se lečilo preko 9.000 kovid pozitivnih pacijenata", naveo je Svorcan i dodao da sada primaju nekovid pacijente, kao i da ima onih koji se javljaju sa postkovid simptomima.

"Mi to primećujemo u našim ambulantama, pogotovu u našoj pulmološkoj ambulanti i kardiološkoj ambulanti. To su dominantno stariji pacijenti koji nisu vakcinisani, koji su imali težu kliničku sliku kovida i sada zahtevaju određene preglede i terapiju", navodi Svorcan.

Od decembra KBC "Zvezdara" nije više u kovid režimu, ali sada imaju veliki pritisak nekovid pacijenata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija