Društvo

Dr Timotijević: Pritisak na bolnice i dalje veliki, omikron uglavnom napada mlađe pacijente

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2022

-

19:00

Dr Timotijević: Pritisak na bolnice i dalje veliki, omikron uglavnom napada mlađe pacijente
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti dr Ljiljana Timotijević izjavila je da su omikronom uglavnom zaraženi mladi pacijenti sa blažim kliničkim slikama. Ona ističe da se u proseku od šest do sedam odsto pacijenata šalje u bolnice, što nije mali procenat, kao i da je to uglavnom starija populacija.

"U ovom trenutku je u kovid bolnicama oko 2.200 pacijenata više nego pre meses dana", rekla je dr Timotijević za RTS i potvrdila da je Gradski zavod za plućne bolesti i dalje u sistemu kovid bolnice, da se nalaze u sistemu kovid trijažnog centra, kao i da broj pacijenata iz dana u dan varira.

"Juče smo imali 175 pacijenata, jutros od 11 sati već 100 pacijenata je došlo u našu ustanovu. Pritisak koji je posledica slanja pacijenata iz kovid ambulanti i dalje je aktuelan. Moram da kažem da je manje pacijenata u odnosu na situaciju od pre tri nedelje kada smo ušli u sistem kovid bolnice", rekla je dr Timotijević.

Ona je rekla da se pacijenti javljaju uglavnom sa simptomima u gornjem respiratornom traktu, a to su grebanje u grlu, suv kašalj, kijavica, pojačana sekrecija iz nosa, konjuktivitis, glavobolja, ali je i potvrdila da ima i pacijenata koji se žale i na bolove u zglobovima, mišićima i na povišenu telesnu temperaturu.

Direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti dr Ljiljana Timotijević je istakla da za razliku od delta soja, koji je bio praćen težim kliničkim slikama, komplikacijama na plućima i pridruženom pneumonijom, u ovom poslednjem talasu, kada je rec o mladima, nema teških kliničkih slika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija