Društvo

Menja se ključan detalj u kovid propusnici - koliko će važiti buster doza i ko može da primi četvrtu vakcinu

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

22/02/2022

-

22:04

Menja se ključan detalj u kovid propusnici - koliko će važiti buster doza i ko može da primi četvrtu vakcinu
Euronews/Maja Repić - Copyright Euronews/Maja Repić

veličina teksta

Aa Aa

Za građane kojima u martu ističe sedam meseci od primljene buster doze vakcine najverovatnije će biće produženo važenje kovid propusnice (Digitalni zeleni sertifikat), saznaje Euronews Srbija. To znači da će zeleni sertifikat biti validan do daljnjeg, bez ograničenja.

Na taj način će biti rešena dilema brojnih građana koji su buster dozu primili polovinom avgusta i kojima sedam meseci ističe polovinom marta. 

"Mislim da će se raditi na produžetku trajanja zelenih sertifikata posle davanja buster doze. Ovih dana brojke govore o boljoj epidemiološkoj situaciji i da ćemo uspeti da izažemo na kraj sa aktuelnim talasom. Ako se smiri situacija, možda nam više neće trebati kovid propusnice", kaže za Euronews Srbija prof. Tanja Jovanović sa Medicinskog fakulteta koja je član NITAG-a.

Kovid propusnice obavezne su u ugostiteljskim objektima, kladionicama, kockarnicama posle 20  sati. Preko portala eUprava mogu ih dobiti svi koji su potpuno vakcinisani. Osim vakcinacije važeća kovid propusnica se može dobiti uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata, antigenski test ne stariji od 48 sati, pozitivan test na prisustvo antitela i ukoliko ste preležali kovid prethodnih sedam meseci.

Nacionalni komitet za imunizaciju (NITAG) dao je preporuku da četvrtu dozu vakcine mogu da prime određene kategorije stanovništva, ali ne još uvek za opštu populaciju. Drugu buster dozu mogu da prime stariji od 60 godina, zaposleni u zdravstvu koji su u stalnom kontaku sa kovid pacijentima i osobe sa oslabljenim imunitetom. 

Preporuka NITAG- a za četvrtu dozu

Jovanović je navela da je NITAG dao preporuku da četvrtu dozu mogu da prime sve osobe sa oslabljenim imunitetom -pacijenti na hemioterapiji, zatim sa transplantiranim organom, pacijenti sa HIV/AIDS-om, oni koji su na hemodijalizi, od 18 godina i starije, kod kojih je od davanja buster doze prošlo najmanje pet meseci. 

Tanjug/AP/Michael Sohn

 

"Četvrta doza se preporučuje osobama sa primarnom i sekundarnom imunodeficijencijama koji u okviru primo vakcinacije primili dve doze vakcine i buster dozu nakon toga, zatim starijima od 60 godina, osobama zaposlenim u zdravstvenim ustanovama koje dolaze u kontakt sa velikim brojem inficiranih pacijenata", kaže Jovanović.

NITAG je savetodavno telo i daje preporuku, ali se čeka usvajanje viših instanci- Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije. 

Dodatna doza uz preporuku lekara

I do sada su četiri doze vakcine mogle da prime osobe sa oslabljenim imunitetom, ali samo na preporuku lekara specijaliste. Naime, oni su treću dozu vakcine primali kao dodatnu 28 dana nakon druge doze, a zatim buster dozu (četvrtu) tri meseca kasnije.

"Kod tih pacijenata se preporučuje primena dodatne doze vakcine posle najmanje 28 dana od aplikovanja druge doze vakcine, pri čemu se kao dodatna doza daje dostupna mRNK vakcina, uz mišljenje nadležnog lekara specijaliste", rečeno je ranije za Euronews Srbija u Institutu Batut.

Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

 

Trenutno je treća buster doza preporučena za odraslo stanovništvo i daje se tri meseca nakon druge doze. 

Povratak dece u školu

Polako se smanjuje broj zaraženih virusom korona. Da li će povratak dece u školske klupe uticati na epidemiološku situaciju, prof. Jovanović kaže da će se videti u narednih nekoliko dana. Mnoge evropske zemlje ukidaju protivepidemijske mere.

"Svi gledamo svoju epidemiološku situaciju. Naš jedini hendikep je što imamo manji procenat vakcinisanih od ovih zemalja koje su radikalnije pristupile ukidanju protivepidemijskim mera. Zbog toga treba obazrivo sa popuštanjem i relaksacijom mera. Govoriti o relaksaciji mera kod nas možda deluje malo apsurdno, pošto se kod nas ne poštuju mere", navela je ona. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija