Društvo

MSP negiralo tvrdnje izvestioca UN za Mjanmar: Srbija nije prekršila nijednu odredbu međunarodnih konvencija

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2022

-

20:20

MSP negiralo tvrdnje izvestioca UN za Mjanmar: Srbija nije prekršila nijednu odredbu međunarodnih konvencija
Ministarstvo spoljnih poslova - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je večeras da su tvrdnje specijalnog izvestioca UN za Mjanmar Tomasa Endrjusa da je Srbija jedna od država koje isporučuju oružje sadašnjim vlastima te zemlje, bazirane na spekulacijama i neimenovanim izvorima, a ne na međunarodno verifikovanim činjenicama.

"I ovom prilikom ističemo da Srbija na veoma transparentan način ispunjava sve svoje međunarodne obaveze iz oblasti trgovine naoružanjem i vojnom opremom. Izveštaj specijalnog izvestioca, u kome se, između ostalog, govori o ulozi Srbije u snabdevanju Vojske Mjanmara oružjem u svom najvećem delu je baziran na spekulacijama i neimenovanim izvorima, a ne na međunarodno verifikovanim činjenicama", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Iz MSP ističu da Srbija najoštrije osuđuje svaki vid nasilja i kršenje ljudskih prava i zalaže se za potpuno rasvetljavanje svih događaja u Mjanmaru, a u tom cilju Srbija je glasala za Rezoluciju Generealne skupštine UN 75/287 usvojenu 18. juna 2021. godine.

"Nakon puča u Mjanmaru, Srbija je veoma pažljivo razmotrila novonastalu situaciju u toj zemlji i u martu prošle godine donela odluku da se ne vrše isporuke naoružanja ovoj zemlji ni po ranije zaključenim ugovorima, niti po novim zahtevima za izvoz", piše u saopštenju.

U skladu sa ovakvom odlukom, kako se dodaje, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je blokiralo više zahteva za transport naoružanja Mjanmaru i novih zahteva za izvoz naoružanja i vojne opreme.

O navedenome je MSP Srbije obavestilo specijalnog izvestioca UN za ljudska prava u pismu, koje mu je početkom ove godine dostavio stalni predstavnik Srbije pri UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi.

"Srbija, dakle, smatra da nije prekršila nijednu odredbu međunarodnih konvencija čiji je potpisnik, kao i nijedno opšteprihvaćeno pravilo međunarodnog prava", naglašavaju iz Ministarstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija