Fokus

Prvi put nakon državnog udara, svrgnuta premijerka Mjanmara se pojavila na sudu

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews

24/05/2021

-

10:29

Prvi put nakon državnog udara, svrgnuta premijerka Mjanmara se pojavila na sudu
Prvi put nakon državnog udara, svrgnuta premijerka Mjanmara se pojavila na sudu - Copyright Tanjug/ AP Photo/Peter Dejong, File

veličina teksta

Aa Aa

Svrgnuta premijerka Mjanmara Aung San Su Ći pojavila se na sudskom ročištu, prvi put otkako je vojska srušila njenu vladu 1. februara, izjavio je njen advokat Tae Maung Maung.

Ona je izgledala dobro i sastala se lično sa svojim pravnim timom oko 30 minuta pre ročišta, rekao je Maung za Rojters.

Su Ći (75), koja je 1991. dobila Nobelovu nagradu za mir za napore za izgradnju demokratije, jedna je od više od 4.000 ljudi koji su pritvoreni posle puča.

Ona je optužena za ilegalan uvoz toki-vokija i kršenje zakona o državnim tajnama.

Svrgnuta liderka poželela je ljudima dobro zdravlje i iznela mišljenje o svojoj Nacionalnoj ligi za demokratiju koja bi mogla uskoro da bude raspuštena.

"Ona je rekla da je stranka osnovana za ljude, tako da će postojati dok god su tu ljudi", naveo je Maung Maung.

Izborna komisija koju je imenovala mjanmarska hunta raspustiće stranku Su Ći zbog navodne prevare na izborima u novembru prošle godine, objavili su u petak mediji, pozivajući se na neimenovani izvor iz vojne hunte. Isti izvor je takođe zapretio akcijom protiv, kako je rekao, izdajnika.

Hapšenje posle državnog udara

Mjanmarska vojska je 1. februara izvela državni udar protiv vlade Aung San Su Ći koja je potom uhapšena. Državni udar izvršen je na dan kada su se poslanici spremali da se vrate u parlament, prvi put nakon izbora u novembru, koje je vojska proglasila pokradenim.

Aung San Su Ći pozvala je tada stanovništvo da "ne prihvati" vojni puč.

Nakon toga, izbili su masovni protesti u zemlji, što je dovelo do sukoba i nove krize. Policija i vojska tokom protesta nisu prezali od upotrebe sile i bojeve municije.

Vojska je obećala i raspisivanje novih izbora posle kojih će vratiti vlast izabranim političkim predstavnicima.

Komentari (0)

Svet