Društvo

Najava o besplatnim vrtićima od 1. septembra - šta bi sve moralo da se menja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/02/2022

-

20:18

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Mnoge roditelje obradovala je najava da se razmatra mogućnost da privatni i državni vrtići budu besplatni za svu decu od 1. septembra. Raduju se tome i zaposleni u vrtićima, ali kažu da je najveći problem nedostatak kapaciteta, da su grupe i sada prekobrojne, te da treba raditi na izgradnji novih objekata.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se razmatra mogućnost da od 1. septembra država preuzme plaćanje državnih i privatnih vrtića i da bi ta pronatalitetna mera koštala državu oko 70 miliona evra.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da bi za realizaciju ove mere bila neophodna dodatna sredstva iz gradskog budžeta.

"U ovom trenutku to bi bila dodatno izdvajanje iz budžeta oko pet milijardi dinara. Kada vrtići budu besplatni doćiće i do povećanja broja dece. Mi zato i gradimo vrtiće i naš plan je da imamo što više državnih vrtića. Privatnici svojim kvalitetom nisu dostigli državne vrtiće, samo nekoliko jeste. Očekivali smo da će privatne vrtiće, kada uđu u sistem, ulagati više ali se to nije dogodilo. Imate privatne vrtiće koji dosta ulažu, koji dobro rade, ali imate ljude koji u stanu otvore vrtić i misle da mogu da zarade pare. Mislim da će ovo biti razlog više da privatni vrtići koji dobro rade ostanu", rekao je Vesić za Euronews Srbija.

Euronews TV

Članove Samostalnog sindikata predškolskog obrazovanja i vaspitanja Srbije obradovala je vest da država razmatra mogućnost da vrtići budu besplatni za sve od 1. septembra, ali ukazuju na brojne probleme - nedostatak kapaciteta, ali i loš materijalni položaj zaposlenih.

Predsednica Sindikata Bosiljka Jovanović kaže da su poslali dopis predsedniku Srbije da trenutno nema kapaciteta da se rasterete prekobrojne vrtićke grupe.

Ona je za Euronews Srbija navela da se prebukiranim vrtićkim grupama bavila i Radna grupa koja je osnovama pri Vladi Srbije 2019. godine i da se došlo do zaključka da je potrebno 111 novih vrtića u Srbiji da se rasterete postojeći (oko 30.000 dece, a prosečan vrtić može da primi 270 mališana).

"Nama je najavljeno da će se graditi dvadesetak vrtića u celoj Srbiji", nevala je ona i dodala da se slaže sa zamenikom gradonačelnika da kvalitet privatnika nije isti kao kvalitet u državnim vrtićima.

Smatra da je trenutno rešenje, da se roditeljima dofinansira cena u privatnim vrtićima, odliv novca, te da se na taj način ne rešava problem.

Tanjug/Beoinfo

 

"Mislim da bi bilo bolje da su gradili kapaciteti u državnim vrtićima, povećati kapacitete ulaganjem u prostor u kome dete boravi", navela je ona.

Gordana Plemić iz Udruženja "Roditelj" kaže da oni "pozdravljaju" sve ideje koje se tiču roditeljstva i podsticanja roditeljstva, ali da finansijski momenat nije uvek najvažniji.

Euronews TV

"Problem roditelja je nedostatak broja vrtića, jer svi roditelji ne mogu da upišu dete u vrtić. To je često kamen spoticanja da se roditelji odluče za rađanje drugog deteta", rekla je ona za Euronews Srbija. 

Podseća da oba roditelja moraju da budu zaposleni da bi dete dobilo mesto u vrtiću, ali da često ni to nije garancija.

"Imamo roditelje koji rade u sivoj zoni, imamo mame koje dobiju otkaz nakon porodiljskog bolovanja. Drugi segment je nedostatak vaspitača u vrtićima, grupe su velike, često imaju i više od 30 dece. Spremačice uleću da pomognu", navela je ona.

Plemić je dodala da roditelji i dalje imaju više poverenja u državne vrtiće, da kod privatnika često nisu usklađene sve mere, da se ne zna jasno ko može da otvori vrtić.

"To je segment gde mora da se uvede red. Vrtić nisu dve sobice", rekla je ona i dodala da roditelji moraju biti sigurni kada ostave svoju decu, da mora postojati bolji nadzor i kontrola privatnih vrtića.

Komentari (0)

Srbija