Društvo

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine osudio stavove o Romima u kolumni Marka Vidojkovića

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/02/2022

-

15:11

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine osudio stavove o Romima u kolumni Marka Vidojkovića
Dalibor Nakić - Copyright Nacionalni savet romske nacionalne manjine

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Dalibor Nakić, oštro je osudio stavove o Romima koje je u svojoj kolumni u listu "Danas" izneo Marko Vidojković.

Kako se navodi u saopštenju, Nakić je rekao da je nedopustivo da se u 21. veku koristi terminologija širenja predrasuda, stereotipa i diskriminacije prema bilo kome, a pogotovo prema romskom narodu.

"Izjava i stavovi Vidojkovića prema pripadnicima romske nacionalne manjine predstavljaju veliku uvredu ne samo za svakog Roma već i za svakog građanina Republike Srbije. Način na koji je omalovažio Rome je zabrinjavajući, obzirom da su pripadnici romske nacionalne manjine predstavljeni kao prljavi, neodgovorni, nepismeni kriminalci za koje na važe zakoni", ističe se u saopštenju Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Kako se dodaje, smatraju da je ovom izjavom ugrožena bezbednost Roma i zato iz Nacionalnog  saveta romske nacionalne manjine pozivaju nadležne državne organe da hitno postupe u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i da zaštite ustavom i zakonom garantovana prava i slobode pripadnicima romske nacionalne manjine "od napada Vidojkovića i njemu sličnih".

"Istovremeno zahtevamo da se osudi, procesuira i kazni govor mržnje prema Romima", navodi se u saopštenju.

"Podsećamo da su propadnici romske nacionalne manjine ravnopravni građani Republike Srbije, i da za njih važe isti zakoni kao i za sve ostale građane naše divne zemlje Srbije. Svedoci smo da je poslednjih godina učinjen veliki napredak u procesu unapređenja položaja Roma u Republici Srbiji zahvaljujući odgovornoj državnoj politici", navodi se u saopštenju.

U skladu sa tim, kako se dodaje, "romski narod podržava politiku stabilnosti i ekonomskog napretka, a ne rušilačku politiku širenja mržnje i podrugivanja prema Romima. Omalovažavanje Roma je stereotip koji više govori o onima koji to čine nego o nama", zaključuje se u saopštenju Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Komentari (0)

Srbija