Društvo

Lončar: Srbija posvećena postizanju opste zdravstvene zaštite, važna globalna solidarnost posebno u vakcinaciji

Komentari

Autor: Tanjug

26/02/2022

-

11:56

Lončar: Srbija posvećena postizanju opste zdravstvene zaštite, važna globalna solidarnost posebno u vakcinaciji
Lončar: Srbija posvećena postizanju opste zdravstvene zaštite, važna globalna solidarnost posebno u vakcinaciji - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar kaže da je Srbija posvećena naporima Ujedinjenih nacija i Svetske zdravstvene organizacije ka postizanju univerzalne zdravstvene zaštite.

"Put do postizanja navedenog cilja je promovisanje solidarnosti kroz proces povećanja dostupnosti zdravstvenih usluga svim građanima, bez obzira na to u kojoj državi žive, kakvog su socijalnog statusa, na kom socijalnom stepenu razvoja je njihovo društvo", rekao je sinoć Lončar.

Na poziv predsednika Generalne skupštine UN Abdula Šahida, ministar zdravlja Srbije se kasno sinoć, putem video-linka obratio prisutnima na Specijalnom sastanku GS OUN posvećenom postizanju univerzalnog obuhvata celokupne svetske populacije vakcinacijom protiv kovida, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Lončar je istakao da se ta solidarnost danas, pre svega odnosi na izazove u procesu vakcinacije, proizvodnji, distribuciji, dostupnosti vakcina kao i optimizaciji kvaliteta istih.

"Od prvog dana početka pandemije izazvane kovid 19 virusom, zdravstvena zaštita svih građana Srbije i podrška globalnim naporima za suzbijanje širenja infekcije, bili su naši glavni prioriteti. Predani cilju da se vakciniše što veći deo našeg stanovništva, brzo smo se uključili u procese nabavke, odobravanja i proizvodnje vakcina, sa veoma dobro organizovanim planom imunizacije", rekao je Lončar.

On je podsetio da je državni Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" počeo u junu prošle godine sa proizvodnjom vakcina Sputnjik V, a pored toga, imamo nameru da jačamo kapacitete i u smislu proizvodnje mRNK vakcina, koje bi se proizvodile u Srbiji.

Tanjug/AP/Manu Fernandez

 

"Agencija za lekove i medicinska sredstva, koja je zadužena za registraciju i odobravanje vakcina, kao i Institut za javno zdravlje , sa mrežom zavoda za javno zdravlje, uz jaku državnu podršku, kontinuirano jačaju administrativne kapacitete kako bi se suočili sa izazovima koje nam je svima donela pandemija", naglasio je ministar zdravlja.

Lončar je podsetio da je Vlada Srbije uplatila više od dva miliona evra za razvoj vakcina kao doprinos COVAX sistemu čiji smo članovi od septembra 2020. godine.

"Među prvima smo nabavili vakcine više svetskih proizvođača. Naši građani imaju mogućnost da biraju između pet vakcina: sinofarm, sputnjik V, fajzer, moderna i astra zeneka", podsetio je Lončar.

On je ukazao i da je Srbija donirala i određenu količinu vakcina nerazvijenim zemljama Azije i Afrike, a sve sa ciljem da se pomogne svuda gde je obuhvat vakcinacijom nizak.

"Naravno, nismo zaobišli ni region, pa smo susednim zemljama donirali vakcine ali i omogućili njihovim građanima da se vakcinišu u Srbiji", rekao je Lončar.

Ministar je iskazao čvrsto uverenje da će posvećenost i delovanje države Srbije unaprediti proces univerzalne vakcinacije, kao i da će procesi proizvodnje, distribucije i sama dostupnost vakcina u svim delovima sveta osnažiti borbu protiv pandemije i stati na kraj ovom opakom virusu.

Sastanku je prisustvovalo preko 120 učesnika na najvišem nivou, iz celog sveta. Predsednik GS UN naglasio je kontinuiranu nejednakost u pristupu vakcinama u celom svetu, a posebno u najsiromašnijim, nerazvijenim državama. Apelovao je da se distribucija vakcina i neophodnih lekova vrši ravnomerno, zasnovano na principu solidarnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija