Društvo

Zima se ne predaje, a evo kada je izvesno da će pasti i sneg

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/03/2022

-

07:20

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Minimalna temperatura je ovog jutra bila i do minus šest stepeni u južnim predelima zemlje, dok će tokom dana najtoplije biti na zapadu i istoku gde se očekuje do osam stepeni. U ostalim mestima, biće za stepen ili dva hladnije.

"Raspodela polja visokog i niskog vazdušnog pritiska iznad Evrope je trenutno takva da postoji stalni priliv hladne vazdušne mase sa severoistoka koja uzrokuje da, iako je vreme sunčano, temperatura bude ispod 10 stepeni. Ovo promenljivo i prohladno vreme nije neobično za početak marta, ali su trenutne temperature u donjim granicama normale", kaže meteorolog Euronews Srbije Ljubica Gojković.

Sredinom dana, sa severa nam stiže prolazno naoblačenje koje će samo ponegde, u severnim predelima, doneti slabu kišu. Južno od Beograda ostaje suvo i malo do umereno oblačno tokom celog dana. Vetar će danas biti nešto slabiji, i dalje zapadnog i severozapadnog pravca, a već sutra se okreće na severoistočni, što nam donosi dodatno zahlađenje.

"U subotu poslepodne stiže nam naoblačenje koje će samo krajnjem jugu naše zemlje doneti susnežicu i sneg. U nedelju se padavinska zona proširuje na sever, zahvatajući veći deo Srbije. Zbog dodatnog pada temperature susnežica i sneg se očekuju i u nižim predelima, dok će na planinama doći do povećanja visine snežnog pokrivača", kaže Gojković.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Sa tim je saglasan i meteorolog Ivan Ristić, koji ističe da će u nedelju doći do promene vremena zbog razvoja ciklona iznad jadrana.

"Visinski ciklon sa centrom izmedju Poljske i Ukrajne premeštaće se prema jugu na sever Rumunije. Osa visinske doline nalaziće se severnije od naše zemlje tako da će jako istočno strujanje biti severnije od nas i biće usmereno od Ukrajine preko Mađarske, Austrije, Slovenije i Italije", kaže Ristić.

Padavine se zadržavaju i u ponedeljak, a prema trenutnim prognostičkim modelima, maksimalna temperatura tokom naredne nedelje neće prelaziti 5 stepeni.

"Iako proleće počinje za manje od 20 dana, zima se još uvek ne predaje, te nemojte još sklanjati kapute, kape i rukavice", zaključila je Ljubica Gojković.

Komentari (0)

Srbija