Društvo

Skup advokata ispred Vrhovnog kasacionog suda, protestu zbog odluke o troškovima obrade kredita

Komentari

Autor: Fonet

05/03/2022

-

16:10

Skup advokata ispred Vrhovnog kasacionog suda, protestu zbog odluke o troškovima obrade kredita
Skup advokata ispred Vrhovnog kasacionog suda, protestu zbog odluke o troškovima obrade kredita - Copyright Fonet/Milica Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Advokati su danas ponovo protestovali ispred Vrhovnog kasacionog suda (VKS) pozivajući taj sud da poštuje zakone, Ustav i presude Evropskog suda pravde povodom sporne dopune stava VKS o troškovima obrade kredita, koji su, navedeno je na skupu, "doneti po ličnom nahođenju" predsednika VKS Dragiše Slijepčevića i predsednika građanskog odeljenja.

Dosadašnji način na koji je VKS donosio pravne stavove krši Ustav i zakone jer se meša u zakonodavnu vlast i time narušava slobodu i nezavisnost sudstva nižestepenih sudova jer koristi naredbdavne stavove uz objašnjenje da ujednačavaju praksu, rekao je advokat Miroslav Živković.

On je upozorio da banke "dižu medijsku hajku" i da se "bankarski lobi" ponaša kao da je Vrhovni ili Ustavni sud i govori kako se presuđuje, istovremeno pozivajući građane da se odreknu tužbenih zahteva protiv njih.

Ocenio je da se "svi iz pravosuđa prave gluvi" po ovom pitanju i da će advokati protestovati na svakih 10 dana dok ne budu počele da se poštuju presude Evrospkog suda pravde, jer one imaju snagu presuda Ustavnog suda.

Živković je rekao da će advokati tražiti Slijepčevićevu ostavku i da je potrebna temeljna reforma pravosudnog sistema, jer su i pored reformi pravosuđa već 30 godina "tu uvek isti ljudi", među kojima i Slijepčević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija