Društvo

Patrijarh Porfirije: Molimo se neprestano za mir u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2022

-

09:46

Patrijarh Porfirije: Molimo se neprestano za mir u Ukrajini
Patrijarh Porfirije - Copyright Tanjug/AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije pozvao je vernike da se mole za mir u Ukrajini, i dodao da se nada da će što pre doći do mirovnih razgovora, jer, kako kaže, mir nema cenu.

"Molimo se za mir neprestano, ali u ove dane posebno i naročito kao ljudi i kao hrišćani molimo se za mir u Ukrajini. Naša lična sećanja, sećanja svakoga od nas, na tragične ratove i sukobe na prostorima bivše Jugoslavije nisu prestala da budu veoma živa među nama, a evo još jedan rat je buknuo u Evropi i to među našom braćom hrišćanima, Rusima i Ukrajincima", rekao je patrijarh Porfirije na sinoćnjem bogosluženju u Hramu Svetog Save na Vračaru.

On je naveo da rat u Ukrajini proizvodi stradanja i podele, ali ne samo u ovom trenutku između "naše braće Rusa i Ukrajinaca, nego preti stradanjima i podelama i u čitavom svetu i u Evropi, gde osećamo kao da nadolazi tragedija".

"Zbog toga je buknula, kao što je rat buknuo, i tuga u našim srcima, ali i zebnja u našim dušama, tuga zbog stradanja nama bliskih naroda po svemu, ali i zebnja zbog opasnosti koje taj rat nosi i po celu Evropu i po čitav svet. To znači i opasnost i po nas koji živimo na prostorima koji su podeljeni i još uvek nedovoljno izmireni", rekao je patrijarh Porfirije.

Crkva sakuplja priloge za postradale u Ukrajini

Patrijarh je naveo i da oseća potrebu da podstakne sve sabrane da tugu pretvore u saosećanje, u solidarnost sa onima koji stradaju, sa onima koji sada ostaju bez svojih domova i koji traže utočište i sigurnost izvan njih.

"Podsećam i sebe i vas i pozivam i sebe i vas da imamo saosećanja sa onima kojima su neophodne elementarne potrebe za preživljavanje i, dakako, sa onima koji već dolaze u našu zemlju kao izbeglice", poručio je patrijarh Porfirije.

On je podsetio je da je Crkva pokrenula sakupljanje priloga za postradale u Ukrajini, kao i da je skupila već izvesnu svotu koju će, na način na koji to bude moguće, dostaviti mitropolitu Onufriju. Patrijarh je pozvao na molitvu za mir i odlučno delovanje, očuvanje i svedočenje mira gde god da jesmo i gde god da živimo, a naročito da se ulože sve duhovne i druge snage za očuvanje mira na prostorima gde se Srbi prožimaju žive sa drugim narodima, i na prostorima donedavno jedne zajedničke zemlje.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija