Evropa

RAT U UKRAJINI Završena treća runda pregovora, Rusi objavili novo primirje za evakuaciju civila

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/03/2022

-

07:20

RAT U UKRAJINI Završena treća runda pregovora, Rusi objavili novo primirje za evakuaciju civila
RAT U UKRAJINI Završena treća runda pregovora, Rusi objavili novo primirje za evakuaciju civila - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber, Efrem Lukatsky, Emilio Morenatti

veličina teksta

Aa Aa

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 12. dan, a situacija ne terenu se ne smiruje. Delegacije dve strane nastavile su danas pregovore, nakon dva neuspela pokušaja da se dogovori i ostvare, a civili evakuišu iz oblasti jakih ratnih dejstava. Dok je Rusija humanitarne koridore usmerila isključivo ka Rusiji, Ukrajina ovaj potez naziva "nemoralnim". Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je od zapadnih sila i NATO da isporuče bobene avione Ukrajini, a američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je razgovore o tome sa Poljskom, koja je članica NATO. Poljska je, međutim, danas saopštila da neče slati avione u Ukrajinu. 

Ključni događaji

  • Treća runda pregovora između Ukrajine i Rusije završena je danas posle tri sata u Belorusiji
  • Ukrajinski zvaničnici tvrde da su postignuti "mali pozitivni pomaci" u vezi sa potencijalnim humanitarnim koridorima, dok ruska strana kaže da je "prerano" govoriti o tome

  • Rusi objavili novo primirje, a režim tišine za evakuaciju civila počeće 8. marta u 10 po moskovskom vremenu (8 po srednjeevropskom) 

  •  Gradonačelnik Lavova zatražio je pomoć međunarodnih organizacija jer su kapaciteti za prijem raseljenih u tom gradu popunjeni
  • Zelenski tražio zapadnim silama i NATO da dostave barem brobene letelice, jer u suprotnom "i žele da ih polako ubijaju"
  • Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio da SAD aktivno razmatraju sa Poljskom, koja je članica NATO, isporuku aviona Ukrajini i dodao da Varšava ima "zeleno svetlo"
  • Poljska saopštila da neće slati avione u Ukrajinu 
  • Erdogan zatražio od Putina da proglasi prekid vatre, Putin odgovorio: "Kad se ispune naši zahtevi"
  • Nastavljaju se žestoke borbe ruskih i ukrajnskih snaga i dejstva ruske artiljerije u drugim gradovima, regionalni aerodrom u Vinicu potpuno uništen, civili stradali u Irpinu

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pogledajte u našem posebnom blogu

Euronews Srbija

Karta Ukrajine koja prikazuje okvirna područja koja su zauzele ruske snage. Napomena: Označena područja baziraju se na saopštenjima ukrajinskih i ruskih zvaničnika, kao i na medijiskim izveštajima vojnih aktivnosti te ne predstavljaju apsolutno precizne oblasti na kojima se nalaze ruske trupe.

​Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.20 Džonson: Zajedno smo sa narodom Ukrajine

Britanski premijer Boris DŽonson postavio je video na Tviteru na kojem je zajedno sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom i šefom holandske Vlade Markom Ruteom poslao poruku jedinstva povodom ruskog napada na Ukrajinu.

"Zajedno smo sa narodom Ukrajine tokom agresije koju trpe od Vladimira Putina i Rusije", poručio je Džonson, preneo je britanski list "Gardijan".

22.50 Separatističke jedinice ponovo grupisane u Donjecku

Borbene jedinice Donjecke Narodne Republike iskoristile su treću rundu pregovora Rusije i Ukrajine i za to vreme pregrupisale svoje redove i proverile naoružanje.

Associated Press • Euronews Serbia

22.37 SZO: Devet žrtava u napadima na zdravstvene ustanove

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je najmanje devet osoba poginulo u 16 napada na zdravstvene ustanove u Ukrajini od početka ruskog napada na Ukrajinu.

SZO je saopštila da su se napadi dogodili između 24. februara i 3. marta, preneo je Rojters. Pored devet smrtnih slučajeva, kako dodaju iz SZO, povređeno je 16 osoba, uključujući sedam zdravstvenih radnika.

22.20 Kuleba: Želimo razgovor Zelenski-Putin, zna se ko "vuče konce" u Moskvi

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je danas da Kijev želi direktne pregovore predsednika Volodimira Zelenskog sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, jer zna da je Putin čovek koji "vuče konce" u Moskvi. Dodao je da se Zelenski ne plaši ničega, pa ni direktnog susreta sa Putinom.

"Ako se ni Putin ne plaši, neka dođe na sastanak, neka sedne i razgovara", poručio je Kuleba.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin

 

22.03 Rusija objavila novo primirje

Režim tišine za izlazak civila iz Kijeva, Harkova, Černigova, Sumija i Mariupolja počeće sutra u 10 sati po moskovskom vremenu (8 po srednjeevropskom), saopštio je večeras Međuresorni koordinacioni štab Rusije za humanitarni odgovor u Ukrajini.

Štab u saopštenju ocenjuje da je situacija u velikom broju mesta na skoro čitavoj teritoriji Ukrajine, pre svega u velikim gradovima, dobila karakter humanitarne katastrofe zbog nelikvidnosti i nesposobnosti Kijeva da obezbedi funkcionisanje humanitarnih koridora, prenosi agencija RIA Novosti. Ističe se da je Rusija je u potpunosti obezbedila obuku i obezbedenje na planiranim rutama tokom ranije najavljenih humanitarnih operacija evakuacije civila i stranih državljana

21.55 Pogođena dva skladišta nafte

Dva skladišta nafte u Žitomirskoj oblasti zahvatio je požar nakon vazdušnih udara. Prema podacima Državne službe za vanredne situacije, ciljana skladišta nafte su u Žitomiru i Černjahovu. Požar je ugašen, a za sada nema izveštaja o žrtvama, prenosi Kijev Indipendent.

21.45 Preti li eskalacija sukoba?  Uspostavljanje humanitarnih koridora "mač sa dve oštrice" za Ukrajinu 

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 12. dan, a iako je u nedelju propao pokušaj evakuacije građana iz Mariupolja, a za danas najavljena nova runda pregovora, Moskva se obavezala da otvori nekoliko humanitarnih koridora. Ipak, evakuacija građana iz većih ukrajinskih gradova mogla bi da bude "mač sa dve oštrice" i da uputi na još jaču vojnu ofanzivu.

EPA-EFE/Darek Delmanowicz/Profimedia/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

21.30 Bajden razgovarao sa Džonsonom, Šolcom i Makronom

Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je preko video poziva s britanskim premijerom Borisom Džnsonom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o ratu u Ukrajini. Složili su se da treba još jače stisnuti Rusiju zbog invazije na Ukrajinu te su naglasili da će i dalje pružati ekonomsku, sigurnosnu i humanitarnu podršku Ukrajini, saopštila je Bela kuća.

21.20  SAD prikuplja informacije o mogućim ratnim zločinima Rusije u Ukrajini

Američki zvaničnici počeli su da prikupljaju informacije kako bi se utvrdilo da li je Rusija počinila ratne zločine tokom invazije na Ukrajinu, rekao je portparol Veća za nacionalnu bezbednost Bele kuće, prenosi Rojters.

"Prikupljamo dokaze o mogućim ratnim zločinima, kršenju ljudskih prava i kršenju međunarodnog humanitarnog prava. Podržavamo osiguravanje odgovornosti za učinjeno kroz sva dostupna sredstva, uključujući i kazneni progon kada je to prikladno", rekao je portparol. 

Sjedinjene Države će podatke koje prikupi sa svojim saveznicima i partnerima poslati Veću UN za ljudska prava sa sedištem u Ženevi, koje je osnovalo komisiju za istraživanje mogućih kršenja ljudskih prava u Ukrajini.

21.05 Turska posrednik u pregovorima: Kako je Erdogan postao prihvatljiv i Putinu i Zapadu 

Ministri spoljnih poslova Rusije i Ukrajine Sergej Lavrov i Dmitro Kuleba sastaće se tokom ove nedelje na marginama međunarodnog diplomatskog foruma u Antaliji. Vest o ovome objavio je turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu, a najava je za zvaničnu Ankaru veoma značajna, s obzirom na to da je od početka rusko-ukrajinskog sukoba nudila ulogu medijatora. Koliko je, međutim, tursko posredovanje prihvatljivo za dve zaraćene strane i kako je Erdogan postao prihvatljiv i Putinu i Zapadu pročitajte u posebnom tekstu.

AP/Vladimir Smirnov, Andrei Gorshkov, Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

20.50 EU počela razmatranje kandidatura za članstvo Ukrajine, Gruzije i Moldavije 

Evropska unija počela je danas proceduru razmatranja zahteva za članstvo Ukrajine, Gruzije i Moldavije, saopštilo je francusko predsedništvo Evropskog saveta. Te tri zemlje podnele su kandidaturu za članstvo posle početka ruske invazije Ukrajine.

20.15 Slucki: Pregovori se uskoro nastavljaju

Pregovori između Rusije i Ukrajine će uskoro biti nastavljeni, izjavio je šef komiteta Dume za međunarodne poslove i član ruske delegacije Leonid Slucki posle večeras okončane treće runde pregovora sa Ukrajinom u Brestskoj oblasti u Belorusiji, prenosi agencija RIA Novost.

"Pregovori će se zaista brzo nastaviti. Nemojmo gajiti iluzije da će do konačnog rezultata doći na sledećem koraku. Biće to prilično naporan i dosledan rad", proučio je Slucki i napomenuo da "konsultacije neće biti lake".

"Ne nadamo se da će naše kolege odmah zauzeti stav blizak našem i da će zatim potpuno ispuniti dogovor", rekao je Slucki.

20.07 Svetske kompanije i organizacije obustavljaju svoje aktivnosti u Rusiji i lista nije konačna

Od gigantskih društvenih medija do izdavača video igara, sve veći broj tehnoloških kompanija zaustavlja poslovanje sa Rusijom kao odgovor na nedavni početak invazije ove zemlje na Ukrajinu. Lista ovih kompanija raste iz dana u dan, a ovo samo neke od njih. Spisak nije konačan, pa se očekuje da će se on širiti srazmerno trajanju ruske invazije. 

profimedia

 

19.55 Tirana dobila ulicu "Slobodna Ukrajina"

Glavni grad Albanije Tirana danas je nazvao ulicu u kojoj se nalazi niz diplomatskih predstavništava, među kojima i ambasada Srbije, "Slobodna Ukrajina", kako bi izrazio solidarnost sa otporom Ukrajine ruskom napadu. Savet gradske skupštine Tirane jednoglasno je glasao za preimenovanje ulice u centru glavnog grada u kojoj se nalaze ambasade Ukrajine, Rusije, Srbije i privremenih prištinskih institucija, preneo je AP.

"Dva sukoba: Srbija protiv Kosova i Rusija protiv Ukrajine su dva obeležja za generacije i sećanja moderne Evrope", rekao je gradonačelnik Tirane Erion Veljaj.

19.48 Kijev demantuje Moskvu: Nemamo biološko oružje

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine nazvalo je danas navode Ruske Federacije o stvaranju biološkog oružja u Ukrajini dezinformacijom i provokacijom.

"Posle serije apsurdnih izjava ruskih zvaničnika o navodnom stvaranju 'prljave' nuklearne bombe u našoj zemlji, ruska mašina za dezinformisanje prešla je na biološko oružje", navodi se u saopštenju.

19.40 Medinski: Naša očekivanje nisu ispunjena, nastavljamo pregovore

Pregovori ruske i ukrajinske strane o rešavanju situacije u Ukrajini biće nastavljeni, iako očekivanja nisu ostvarena, rekao je šef ruske delegacije i pomoćnik predsednika Vladimir Medinski.

"Stigli smo sa velikim setom pisanih dokumenata, već smo doneli konkretne dogovore, projekte i predloge, nadali smo se da bi danas moglo da se potpiše bar protokol u vezi sa onim stavkama koje smo načelno dogovorili. Ukrajinska strana je uzela sva dokumenta da prouči", rekao je Medinski, prenosi TASS.

Tanjug AP/Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP

 

19.14 Kamionom probio kapije ruske ambasade u Dablinu

Kamion koji je prevozio robu za potrebe crkve probio je danas kroz kapiju ruske ambasade u glavnom gradu Irske Dablinu. Očevici su opisali da je muškarac vozio kamion unazad i udario u kapiju ambasade oko 13.30, preneo je sajt irskog javnog servisa RTE. Potom je izašao iz kamiona i delio fotografije na kojima su navodno bile žrtve rata u Ukrajini.

18.53 Završena treća runda pregovora: Ostvareni "mali pozitivni pomaci"

Treća runda pregovora u Beloveškoj šumi između Rusije i Ukrajine završena je posle tri sata, preneo je TASS. Ovo je u ponedeljak saopštila ruska ambasada u Minsku na svom Telegram kanalu. 

Novinska agencija Rojters javila je da je ukrajinski pregovarač potvrdio da je bilo malih "pozitivnih pomaka" u vezi sa potencijalnim humanitarnim koridorima.

Tanjug/AP/Maxim Guchek/BelTA

 

Rusku delegaciju činio je pomoćnik predsednika Vladimir Medinski, zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko, zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin, ruski ambasador u Belorusiji Boris Grizlov i šef komiteta Dume za međunarodne poslove Leonid Slucki. Ukrajinu su predstavlji savetnik šefa predsedničke kancelarije Mihaila Podoljaka, šef frakcije Sluge naroda u Vrhovnoj radi David Arahamia, ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Podsetimo, prva runda pregovora održana je 28. februara u Gomeljskoj oblasti Belorusije, nakon čega su se delegacije vratile u prestonice da razgovaraju o rezultatima sastanka. Tokom drugih razgovora 3. marta, strane su se dogovorile da naprave humanitarne koridore.

18.40 Profesor Vujačić o ukrajinskoj krizi: Evropa nema mnogo prostora za manevrisanje, čeka nas obnova Hladnog rata 

Profesor Ekonomskog fakulteta Ivan Vujačić, izjavio je za Euronews Srbija da očekuje da će uticaj Amerike biti mnogo veći posle rata u Ukrajini i da nas čeka obnova Hradnog rata. On je rekao da će Evropa imati manji manevarski prostor i da će morati da odloži neke od projekata koje je počela, a neke, kao što je Severni tok, i da zauvek zaboravi. Očekuje i da će se u narednom periodu sankcije Rusiji pojačavati. 

Euronews/Printscreen

 

18.35 OEBS završio evakuaciju svog osoblja iz Ukrajine

 Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) završila je evakuaciju svog međunarodnog osoblja iz Ukrajine, izjavila je generalna sekretarka Helga Šmid na sastanku 57 zemalja učesnica koji je danas održan.

To znači da je skoro 500 članova međunarodne misije, koji su se nalazili u Ukrajini na početku ruske vojne operacije, sada evakuisano, dodala je Šmid.

18.10 Rusko Ministarstvo odbrane: Evakuisano više od 168.000 ljudi

Rusko Ministarstvo odbrane evakuisalo je više od 168.000 ljudi, uključujući 43.469 dece, iz zona specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je danas načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane general-pukovnik Mihail Mizincev.

Preko 9.000 mesta za privremeni smeštaj je u funkciji širom ruskih regiona, rekao je Mizincev i dodao da su svi spremni za individualni rad sa onima koji dolaze iz Ukrajine.

17.50 Ruske snaga kontrolišu TV i radio tornjeve u Melitopolju

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad televizijskim i radio tornjevima u gradu Melitopolj u Zaporoškoj oblasti.

"Televizijski toranj, kao i radio tornjeve kontrolišu okupatori, koji su zauzeli periferiju grada", saopštio je gradonačelnik Ivan Fedeorov, prenosi Ukrinform.

17.45 Pregled 12. dana rata u Ukrajini

Osim treće runde pregovora, koji su u toku, britanski BBC napravio je rezime 12. dana ruske invazije na Ukrajinu. 

Na periferiji Kijeva, u predgrađu Irpin, nastavljeno je rusko granatiranje, ali vlasti kažu da je 2.000 ljudi uspelo da pobegne preko improvizovanog mosta. Takođe u blizini glavnog grada, u Hostomelu, gde se nalazi strateški aerodrom, ukrajinski zvaničnici kažu da je ubijen gradonačelnik Jurij Prilipko dok je delio hleb i lekove, prenosi BBC.

profimedia

 

U međuvremenu na jugu, napadnut je grad Nikolajev. Ukrajina kaže da je artiljerija preko noći pogodila stambene oblasti u gradu, koji se nalazi između Krima koji je aneksirao Rusiju i južnog lučkog grada Odese.

Desetine hiljada civila ostalo je zarobljeno u velikom lučkom gradu Mariupolju bez struje, hrane i vode. Porodica koja je pobegla rekla je agenciji AFP da je videla "tela po gradu". Kontrola Mariupolja bi Rusiji dala kopneni koridor između Krima i regiona Luganska i Donjecka koje podržava Moskva, ocenio je BBC.

17.38 Popunjeni kapaciteti u Lavovu, dnevno stigne 50.000 ljudi

Gradonačelnik grada Lavova Andrij Sadovij izjavio je da u tom gradu više nema mesta za raseljene, jer su kapaciteti popunjeni. Oko 200.000 interno raseljenih ljudi je već u Lavovu, a 50.000 dnevno prolazi kroz železničku stanicu, preneo je Rojters.

"Shvatamo da će biti novog talasa raseljenih i pozivamo međunarodne humanitarne organizacije da dođu ovde i pomognu", apelovao je Sadovij.

17.24 "Želim da zatvorim nebo i sačuvam porodicu": Euronews Srbija na granici Ukrajine i Rumunije

Reporter Euronews Srbija koji se nalazi na granici Rumunije i Ukrajine kaže da su gužve velike, da stalno pristiže veliki broj ljudi, kao i da su šatori, u kojima im se ukazuje sva potrebna pomoć, stalno puni. Volonteri su tu sve vreme i na usluzi su im u svakom pogledu - logističke podrške, preko medicinske nege, do nabavke hrane i tople odeće.

Euronews/Printscreen

 

16.54 Ukrajinske vlasti: U vazdušnom napad na fabriku u Makarovu 13 civilnih žrtava

Tela 13 osoba izvučena su danas iz ruševina nakon vazdušnog napada na fabriku hleba u ukrajinskom gradu Makarovu u Kijevskoj oblasti, saopštile su lokalne ukrajinske službe za hitne slučajeve. Kako se navodi u saopštenju, reč je telima 13 civila. U saopštenju se dodaje da je pet osoba spaseno. Veruje se da je oko 30 ljudi bilo u fabrici u trenutku napada, prenosi Rojters.

16.42 Jesu li očekivanja od pregovora prevelika?

Marko Dašić sa Fakulteta političkih nauka navodi za Euronews Srbija da se pregovore samo "uslovno" mogu tako nazvati.

"Uslovno zato što se čini da u javnosti možda proizvode prevelika očekivanja iako oni po svom formatu, mestu gde se održavaju i dnevnom redu zaista ne nude velika očekivanja u pogledu uzroka sukoba. Rusija je krenula da brani svoje nacionalne interese, tražeći bezbednosne garancije, a Ukrajinci se brane u ovom sukobu, a koliko samo aktera ima interese za rešenje ovog sukoba dosta bi nam vremena trebalo da ih nabrojimo", rekao je Dašić.

Detaljnije pogledajte u video prilogu: 

Euronews TV

16.30 SB UN iza zatvorenih vrata o pogoršanju humanitarne situacije u Ukrajini

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas sednicu na kojoj će se razgovarati o pogoršanju humanitarne situacije u Ukrajini, saznaje Rojters iz diplomatskih izvora.

Do sada je više od 1,7 miliona Ukrajinaca napustilo zemlju zbog ratnih sukoba i prešlo u centralnoevropske zemlje, a više hiljada njih u druge države, saopštila je agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice. U međuvremenu, Rojters je saznao iz izvora na Ist Riveru da će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljati i o Severnoj Koreji na današnjem sastanku zatvorenom za javnost.

16.07 Kako izgleda evakuacija civila iz razrušenih gradova zasutih granatama

16.01 Putinovih pet uslova za Ukrajinu - šta Rusi traže u razmenu za prekid vatre

Nakon što je Vladimir Putin juče u razgovoru sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, na njegov zahtev za prekidom vatre, odgovori da je za to neophodno da se ispune ruski uslovi, ponovo je aktuelizovano pitanje šta su ti uslovi zapravo. Ima ih pet, a o njima je danas govorio i portparol Kremlja Dmitri Peskov. O kakvim uslovima Moskve Kijevu je reč pročitajte u posebnom teksu. 

15.55 Šta je cilj Rusije u pregovorima? Džihić za Euronews Srbija o tome šta sledi nakon evakuacije civila

Istraživač na Institutu za međunarodne poslove u Beču Vedran Džihić rekao je danas za Euronews Srbija da je i dalje veoma teško očekivati veliki pomak u pregovorima jer je činjenica i da Ukrajina pregovara sa "pištoljem na slepoočnici".

"Očigledno da ruska strana pokušava na neki način da što više civila izađe iz gradova, što upućuje i na vojnu strategiju da kada se većina civila evakuišu da bi mogla da sledi mnogo brutalnija i jača vojna ofanziva. Ovo primirje i humanitarni koridori na neki način su mač sa dve oštrice", kaže za Euronews Srbija istraživač na Institutu za međunarodne poslove u Beču Vedran Džihić.

Detaljnije pogledajte u video prilogu: 

Euronews TV

15.53 Počela nova runda pregovora

Treća runda pregovora ruske i ukrajinske delegacije počela je danas u Belorusiji, javlja Rojters pozivajući se na Interfaks. Ukrajinska delegacija doputovala je, uz pomoć dva helikoptera, u Belovešku Pušču, javio je ranije ruski TASS.

Prethodno je na mesto održavanja pregovora stigla i ruska delegacija. Prve dve runde pregovora održane su na teritoriji Belorusije 29. februara i 3. marta.

15.50 Pogledajte najnovije uključenje reporterke Euronews Srbija sa ukrajinsko-rumunske granice

Euronews TV

15.40 Ukrajinska delegacija stigla na pregovore

Ukrajinska delegacija stigla je u Belorusiju na novu rundu pregovora, prenosi BBC informacije lokalnih novinskih agencija. Današnja runda, treća po redu, dolazi nakon što prethodne dve nisu dale rezultate i nakon što su dva pokušaja evakuacije civila propala nakon što nije ispoštovan dogovor o prekidu vatre. 

15.30 Gradonačelnik Irpina: Oko 1.000 civila evakuisano, ruske snage nastavljaju granatiranje

Gradonačelnik ukrajinskog grada Irpina, koji se nalazi u neposrednoj u blizini Kijeva, rekao je da je evakuacija civila iz tog grada, gde je juče bilo civilnih žrtava, u toku. Oleksandar Markušin rekao je ukrajinskim medijima da je današnja evakuacija protekla mirno i da je oko 1.000 ljudi prebačeno na sigurno. Međutim, on je dodao i da ruske snage nastavljaju da granatiraju Irpin i da se ruske snage nalaze na obodima grada. 

15.15 Šta se očekuje od današnjih pregovora?

Guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko izjavio je danas da će pitanje koje se tiče uspostavljanja humanitarnih koridora za civile biti razmotreno tokom pregovora koji treba da počnu između ruske i ukrajinske delegacije. Kako je rekao u televizijskom obraćanju guverner Kirilenko, predlozi za evakuaciju koje je Rusija do sada nudila nisu nešto na šta Ukrajina može da pristane, prenosi agencija Rojters.

Predstavnik ruske delegacije Vladimir Medinski izjavio je da će ruska strana u pregovorima sa Ukrajinom u trećoj rundi pregovora pokušati još jednom da pokrene pitanje uspostavljanja humanitarnih koridora.

"Još jednom ćemo pokušati da razgovaramo sa ukrajinskom stranom o funkcionisanju humanitarnih koridora, jer u svim gradovima u kojima smo obećali takve koridore je otvorila naša vojska i snage Donbasa i vatra je pauzirana", poručio je Medinski i dodao da su civili slobodni da bezbedno izađu, prenosi agencija TAS S.

14.58 Društvene mreže o dešavanjima u Ukrajini

Euronews TV

14.45 "Vozovi su toliko puni da ljudi kleče na kolenima"

Voz koji iz Harkova, preko Kijeva saobraća do Lavova, koji je na 50km od poljske granice toliko je pun da neki moraju da kleče na kolenima, rekla je za BBC Svetlana Maksimenko, jedna od putnica. "Ljudi su popunili svaki prostor, na svakom prolazu, bilo je po petoro njih na svakom krevetu", rekla je i dodala da su kada se, već pun voz zaustavio u Kijevu, ljudi molili da se napravi mesta i uđu.

14.30 Poljska neće slati avione u Ukrajinu

Poljska nije i neće poslati svoje borbene avione u Ukrajinu kako bi podržala odbranu te zemlje od rusije, rekli su zvaničnici poljske vlade. To je potvrdio Marsin Prždaz, savetnik ministra spoljnih poslova u intervjuu za Radio Zet.

14.02 Putin: Ukrajinski nacionalisti i dalje drže civile

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da ukrajinski nacionalisti nastavljaju da sprečavaju povlačenje civila iz opasnih zona, saopštila je danas pres služba Kremlja, nakon razgovora Putina i premijera Indije Narendre Modija. "Vladimir Putin je informisao premijera Indije da, uzimajući u obzir pogoršanje humanitarne situacije, ruske oružane snage su proglasile danas zatišje i otvaranje humanitarnih koridora", navodi se u saopštenju koji je preneo TAS S.

13.29 Peskov: Rusija spremna da prekine vatru u svakom trenutku

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao Rojtersu da je Rusija spremna na prekid vatre "u svakom trenutku" ako Ukrajina ispoštuje njene zahteve.

13.11 Ukrajina tvrdi da je granatirana crnomorska luka Olvija

Ukrajinsko ministarstvo infrastrukture saopštilo je danas da je meta vojnog napada bio deo crnomorske luke Olvija, koja je data u koncesiju katarskom lučkom operateru KTerminals. U saopštenju ministarstva se potvrđuje da u napadu niko nije povređen, ali se ne navode druge informacije, prenosi Rojters.

12.56 Održan sastanak Rusije i UN-a

Održan prvi sastanak predstavnika Ministarstva odbrane Ruske federacije i Ujedinjenih nacija o humanitarnoj situaciji u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije koje je ujedno istaklo da do 13 časova "ukrajinska strana nije ispunila nijedan uslov za stvaranje humanitarnih koridora", prenosi TAS S.

AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

12.52 BBC: Pregovori počinju u 16h

Očekuje se da će treća runda pregovora početi u 16 časova po lokalnom vremenu, potvrdio je šef ukrajinske delegacije Mihail Podoljak na Tviteru. Podsetimo, ruska delegacija stigla je već u Belovešku Pušču u Belorusiji.

11.58 Venčanje usred rata

Ukrajinski par koji je zajedno već 22 godina i ima osamnaestogodišnju ćerku, odlučio je u nedelju da se venča i to, ni manje ni više, nego na liniji odbrane. Lesja Ivančenko napustila je posao prošlog meseca i pridružila se snagama teritorijalne odbrane kako bi branila svoj okrug na periferiji Kijeva. Pogledajte kako je izgledalo venčanje kojem su prisustvovala i braća Kličko.

Euronews

11.50 Rusija odobila listu neprijateljskih zemalja

Kabinet ministara Ruske federacije odobrio je listu neprijateljskih zemalja i teritorija, na njoj su SAD, članice EU, Britanija, Ukrajina, Japan, Australija, Novi Zeland, Južna Koreja i drugi. Od zemalja iz regiona na spisku su Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija.

11.42 Ruska delegacija stigla u Belorusiju

Ruska delegacija stigla je u beloruski grad Brest na pregovore sa ukrajinskim timom, javlja ruska agencija RIA Novosti pozivajući se na portal za prećenje letova Flajtradar. TAS S javlja da će se pregovori ponovo održati u Beloveškoj Pušči.

11.30 Kijev: Neprihvatljiva opcija Rusije o humanitarnim koridorima

Opcija o otvaranju humanitarnih koridora, koju je ranije danas predložila Rusija, neprihvatljiva je za ukrajinsku stranu, izjavila je Irina Vereščuk, zamenica ukrajinskog premijera. “Ovo je neprihvatljiva opcija za otvaranje humanitarnih koridora. Naši ljudi neće ići iz blizine Kijeva u Belorusiju da bi kasnije leteli u Rusku Federaciju”, izjavila je Verešcuk na konferenciji za novinare, a prenose RIA Novosti.

11.25 Euronews Srbija na rumunsko-ukrajinskoj granici

Na graničnom prelazu Isakča-Orlivka se nalazi naša reporterka Maja Repić koja kaže da trajekti sa izbeglicama, uglavnom iz Odese neprestano pristižu, a da su Rumuni doslovno uradili sve da im olakšaju čekanje na granici. Šta su nam rekli neki od njih, pogledajte u prilogu.

Euronews TV

10.54 Pariz: Makron nije tražio koridore koji vode u Rusiju

Francuski predsednik Emanuel Makron demantovao je da je tražio da koridori za evakuaciju civila iz Ukrajine vode u Rusiju, prenosi francuska televizija BFMTV pozivajući se na Jelisejsku palatu. U saopštenju se dodaje da je Makron “tražio da se civilno stanovništvo pusti i dozvoli transport pomoći" i navodi da su ovakve tvrdnje "još jedan način da Putin progura svoj narativ i kaže da su Ukrajinci ti koji su agresori i da su oni ti koji nude azil svima".

10.51 Snimak štete u nuklearnoj elektrani u Zaporožju

Pojavio se video koji prikazuje štetu nastalu u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, koju su ruske snage granatirale rano ujutru u petak.

Associated Press

10.40 Cena gasa 3.600 dolara!

Cena gasa na berzi u Evropa beleži vrtoglavi rast četvrti dan zaredom, nadamšivši danas nivo od 3.600 dolara za 1.000 kubnih metara, što je rekord svih vremena, prema podacima sa ICE berze u Londonu.

10.35 Eksplozije odjekuju i u Kijevskoj oblasti

Juče je zabeležena i šteta nastala granatiranjem jednog magacina s robom nadomak Kijeva.

 

10.33 Snimak granatiranja Irpina

Jučerašnje granatiranje u Irpinu slučajeno je zabeleženo i kamerom i to u trenutu dok je trajala evakuacija stanovništva. Tri osobe su poginule.

 

10.23 U Harkovu poginulo 209 ljudi

Od početka granatiranja Harkova poginulo je 209 ljudi, među kojima 133 civila, uključujući i petoro dece. Povređene su 443 osobe, od čega 319 civila, navodi se u zvaničnom saopštenju harkovske policije.

09.53 Ukrajina: Ruski predlog o evakuacijama "nemoralan"

Ukrajina je danas potvrdila da pregovara sa Rusijom o uspostavljanju humanitarnih koridora, ali je saopštila da oni verovatno neće biti uspostavljeni dok ruske snage pokušavaju da napreduju. Kijev takođe ocenjuje da je predlog Rusije o otvaranju humanitarnih koridora "potpuno nemoralan" pošto je Moskva sugerisala da će građanima biti omogućena evakuacija iz ukrajinskih gradova u Belorusiju ili Rusiju.

09.40 Le Mer: Francuska i Evropska unija imaju još prostora za sankcije

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer izjavio je danas da ta zemlja i Evropa i dalje imaju "manevarskog prostora" za sprovođenje daljih sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu. "Da, postoji manevarski prostor. Sve opcije su na stolu", rekao je Le Mer za televiziju "BFM" i radio "RMC", prenosi agencija Rojters.

09.36 Kina: Prijateljstvo s Rusijom čvrsto kao stena

Prijateljstvo Kine i Rusije je “čvrsto kao stena”, a perspektive za saradnju su veoma široke, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji. “Saradnja između dve zemlje donosi korist i blagostanje za dva naroda”, izjavio je kineski ministar na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare održanoj na marginama godišnjeg zasedanja kineskog parlamenta, prenosi agencija Rojters.

09.19 Društvene mreže o ratu u Ukrajini

Euronews TV

08.55 U Poljsku dosad izbeglo više od 1,06 miliona izbeglica

Ukupno 1,067 miliona Ukrajinaca izbeglo je u Poljsku posle ruske invazije 24. februara, saopštila je danas poljska granična policija. Samo u nedelju u Poljsku je prešlo 142.300 Ukrajinaca, prenosi Rojters.

08.52 Anonimusi hakovali ruske TV stanice

Hakerska grupa “Anonimusi” saopštila je da je hakovala ruske državne TV stanice kako bi prikazala snimke rata u Ukrajini. U objavi na Tviteru, ta grupa navodi da je hakovala kanale “Rusija 24”, “Prvi kanal” i “Moskva 24”, pored ruskih servisa za striming Wink-a i Ivi-ja, prenosi BBC.

08.40 Sve više civilnih žrtava

U regionu Zaporožja ruske snage streljale su zaposlene u ukrajinskoj pošti (Ukrpošta), a auto sa ubijenim ljudima i dalje stoji nasred polja, saopštio je načelnik Zaporoške oblasne vojne uprave Aleksandar Staruh. On je napomenuo da su zaposleni u pošti prijavili da su zločin počinili Kadirovci, a tela trebnutno nije moguće ukloniti jer su borbe na mestu tragedije nastavljene.

08.25 Cena gasa još raste

Cena gasa u Evropi ubrzala svoj rast i prvi put u istoriji premašila 2.800 dolara za hiljadu kubnih metara, prenosi TAS S.

08.20 Put koridora

Kako navode RIA Novosti, koridor iz Kijeva vodiće u Belorusiju, a civili koji žele da napuste Harkov imaće jedino koridor koji vodi u Rusiju. Koridori iz Mariupolja i Sumija vodiće prema drugim ukrajinskim gradovima i prema Rusiji.

08.15 Senkevič: Ciljane i stambene zgrade

Gradonačelnik Nikolajeva Oleksandar Senkevič napisao je na Fejsbuku da su ruske snage granatirale stambene zgrade, ali i upozorio građane da je grad pun granata koje nisu eksplodirale.

07.30 Bombardovan Nikolajev

Ruske trupe su rano jutros bombardovale ukrajinski južni lučki grad Nikolajev iz višecevnih raketnih sistema, javlja ukrajinska agencija “Unian”. ranatiranje je počelo oko 05:00 časova ujutru po lokalnom vremenu, a stanovnici Nikolajeva su javili da se eksplozije čuju u svim delovima grada i navodno u dva pravca istovremeno, prenosi “Ukrajina 24“.

07.25 Blinken: NATO zemlje mogu da šalju borbene avione u Ukrajinu

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da zemlje članice NATO imaju "zeleno svetlo" da šalju borbene avione u Ukrajinu. On je u intervjuu za Si-Bi-Es njuz, na piitanje da li Poljska, kao članica alijense, može da pošalje borbene avione u Ukrajinu, rekao da Varšava za to ima "zeleno svetlo".

07.20 Ukrajinci tvrde da su povratili grad u blizini Harkova

Ukrajinske snage bezbednosti tvrde da su povratile kontrolu nad gradom Čurhijevim koji se nalazi jugoistočno od Harkova. Ukrajinski generalštab saopštio je u objavi na Fejsbuku da je vojska zauzela grad od ruskih vojnika i nanela velike gubitke ruskim snagama tokom bitke.

07.14 Od 10 časova otvaranje humanitarnih koridora

Rusija je najavila zatišje od 10 časova kada će otvoriti humanitarne koridore na zahtev francuskog predsednika Emanuela Makrona, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Rusija je obavestila UN, OEBS, ICRC i druge međunarodne organizhacije. Ruske snage će kontrolisati evakuaciju po humanitarnim koridorima od bespilotnih letelica. "Pokušaji ukrajinske strane da poremete izlazak građana su besmisleni", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

07.10 Zelenski formirao delegaciju za saslušanja u Hagu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je ukaz o formiranju delegacije Ukrajine koja će učestvovati na usmenim saslušanjima Međunarodnog suda pravde u Hagu (MSP) po optužbama Ukrajine protiv Rusije, u skladu sa Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, javlja Interfaks Ukrajina.

07.08 LNR: Uhapšeni ukrajinski agenti, planirali teroristički napad

Bezbednosne službe samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) uhapsile su dva pripadnika ukrajinske vojne obaveštajne službe koji su planirali terorističke napade, saopštilo je ministarstvo bezbednosti LNR. U saopštenju se tvrdi da su ukrajinski obaveštajci planirali terorističke napade i u LNR i u Rostovskoj oblasti u Rusiji, prenosi TAS S.

07.05 Broj izbeglica koje su ušle u Poljsku premašio milion

Više od milion izbeglica ušlo je iz Ukrajine u Poljsku od početka ruskog napada 24. februara, saopštila je danas poljska pogranična služba. "Broj izbeglica koje su do večeras u 20 sati prešle iz Ukrajine u Poljsku premašio je milion. To je milion ljudskih tragedija", objavila je ta služba na Tviteru, prenosi BBC.

Tanjug/AP/Vadim Ghirda

 

07.05 Danas treća runda pregovora

Treća runda pregovora između Ukrajine i Rusije biće održana u ponedeljak, saopštio je član ukrajinske delegacije Dejvid Arahami. Savetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak rekao je ranije da bi treća runda rusko-ukrajinskih pregovora mogla da se održi u subotu ili nedelju. Prethodne dve runde nisu dovele do prekida sukoba, ali su se strane dogovorile da uspostave "humanitarne koridore" za evakuaciju civila. 

07.01 Zelenski: Rusija je najavila da će bombardovati našu odbrambenu industriju 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras da će "Rusija sutra bombardovati Ukrajinu", istovremeno kritikujući Zapad zbog izostale rekacije. 

"Rusija je najavila da će sutra bombardovati našu odbrambenu industriju. Većina ih se nalazi u našim gradovima, a civili su u blizini. To je ubistvo, jednostavno ubistvo. I nisam video da je danas na to reagovao nijedan svetski lider niti ijedan zapadni političar. Razmislite o osećaju nekažnjivosti koji okupatori imaju da unapred najavljuju svoja zlodela! Sve to zato što nema reakcije. Ni reči. Kao da su svi zapadni čelnici danas otišli. Nadam se da ćete to barem sutra primetiti, a reagovati na to", rekao je Zelenski u obaćanju Ukrajincima, koje je prenošeno putem društvenih mreža.  

07.00 Kako je propao plan evakuacije iz Mariupolja?

Međunarodni komitet Crvenog krsta (IRIC) nadao se da će početi sa evakuacijom 200.000 ljudi iz opkoljenog lučkog grada. Kažu da su njihovi timovi počeli da otvaraju put od Mariupolja do Zaporožja pre nego što su "nastavljena neprijateljstva“, navodi BBC. Iako su se Rusija i Ukrajina načelno dogovorile da evakuišu civile, nisu uspele da se dogovore o detaljima evakuacije, saoštio je IRIC.

Konkretno, dve strane se nisu dogovorile oko:

  •  Vremena, lokacije i puteva evakuacije
  •  Ko može biti dobrovoljno evakuisan
  •  Da li se može doneti pomoć, a ne samo evakuacija civila

06.58 Makron strahuje od novog mogućeg napada na Odesu

Nakon što su francuski predsednik Emanuel Makron i predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarali danas skoro dva sata telefonom, dve strane izdale su saopštenja koja se fokusiraju na različite detalje tog razgovora. Dok je Kremlj saopštio da je Putin ideja o održavanju sastanka Međunarodne agencije za atomsku energiju, Rusije i Ukrajine korisna i da bi sastanak mogao da se održi putem video veze ili u trećoj zemlji, Makron govori o zabrinutosti zbog novog mogućeg napada i to na Odesu. 

"Tokom telefonskog razgovora Makron je rekao da je zabrinut zbog mogućeg skorog napada na ukrajinski grad Odesu, navodi se u saopštenju kancelarije francuskog predsednika", navodi se u saoštenju.

Naime, u blizni grada Odese nalaze se tri nuklearna reaktora. 

profimedia, Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Google Maps

 

06.52 Nuklearna elektrana Zaporožje pod ruskom kontrolom

Nuklearna elektrana Zaporožje granatirana je pre dva dana, a smatra se da je nuklearna katastrofa izbegnuta samo zato jer nije pogođen nijedan ključni objekat. Ukrajinci su tvrdili i da su dodatno zabrinuti zbog toga što su je zauzeli čečenski vojnici, grupacija koja se često smatra jednim od najbrutalnijih odreda sa ruske teritorije.  

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je da je ukrajinski nuklearni regulator prijavio probleme u komunikaciji sa osobljem koje radi u nuklearnoj elektrani u Zaporožje na jugoistoku Ukrajine. Ukrajinske vlasti su rekle IAEA  osoblje nastavlja da upravlja elektranom, "ali rukovodstvo fabrike sada ima naređenja komandanta ruskih snaga, koje kontrolišu ovu lokaciju". 

Tanjug/AP/Press Service of National Nuclear Energy Generation Company Energoatom

 

06.49 Blinken: Zeleno svetlo članici NATO za isporuku borbenih aviona Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je da SAD aktivno razmatraju sa Poljskom o isporuci aviona ruske proizvodnje Ukrajini. On je u intervjuu za CBS , na piitanje da li Poljska, kao članica NATO alijanse, može da pošalje borbene avione u Ukrajinu, rekao da Varšava za to ima "zeleno svetlo". 

"Ne mogu da govorim o vremenskom roku, ali mogu da vam kažem da radimo na to veoma, veoma aktivno", kazao je Blinken u intervjuu za CBS.

Ovi razgovori usledili su nakon molbe ukrajinskog predsednika da pomognu ukrajinskoj vojsci. Više pročitajte u posebnoj vesti. 

06.45  Osam civila stradalo u Irpinu tokom evakuacije

Osam civila je ubijeno u ukrajinskom gradu Irpinu dok je trajala evakuacija stanovništva, rekao je gradonačelnik tog grada, prenosi Gardijan.

Ovaj grad nalazi se oko 25 kilometara od glavnog grada  Ukrajine Kijeva, a zbog napada od strane ruskih snaga građani su morali da krenu u skloništa ili da napuste grad. U napadima koji su se odigrali tokom masovnog odlaska stanovništva, neki od njih su stradali.

"Stradala je porodica", rekao je gradonačelnik Irpina Oleksandr Markušin, preneo je CNN. "Pred mojim očima umrlo je dvoje male dece i dvoje odraslih... Irpin je u ratu, Irpin se nije predao. Deo Irpina su zaista zauzeli ruski osvajači, ali deo Irpina se bori i ne predaje se", kazao je on. 

 

Komentari (0)

Evropa