Privreda

Profesor Vujačić o ukrajinskoj krizi: Evropa nema mnogo prostora za manevrisanje, čeka nas obnova Hladnog rata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/03/2022

-

18:37

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Profesor Ekonomskog fakulteta Ivan Vujačić, izjavio je za Euronews Srbija da očekuje da će uticaj Amerike biti mnogo veći posle rata u Ukrajini i da nas čeka obnova Hradnog rata. On je rekao da će Evropa imati manji manevarski prostor i da će morati da odloži neke od projekata koje je počela, a neke, kao što je Severni tok, i da zauvek zaboravi. Očekuje i da će se u narednom periodu sankcije Rusiji pojačavati. 

Profesor nije optimističan po pitanju brzog razrešenja sukoba u Ukrajini. Naprotiv, smatra da će rat dugo trajati i da će biti stvoren novi Berlinski zid, samo s druge strane.

"U tom smislu Evropa nema mnogo prostora za manevrisanje, moraće da podigne i ispuni, barem one NATO zemlje članice, svoje obaveze o izdvajanju dva odsto BDP u vojne svrhe. To će, naravno, delovati na standard stanovnika, jer vojni troškovi ne doprinose bitno jačanju standarda. S druge strane, sudariće se ceo svet sa skokom cene energenata, što smo već videli, ali verovatno i poljoprivrednih proizvoda i videćemo sa aspekta inflacije kakav nas udar inflacije čeka", kaže Vujačić.

Ruski i kineski uticaj na Zapadnom Balkanu

On procenjuje da će veća pažnja biti posvećena Zapadnom Balkanu u smislu potiskivanja ruskog uticaja, a potencijalno i kineskog. 

"Glavno pitanje će biti kako će se Kina suštinski postaviti u svemu ovome. Mislim da smo došli do jednog sveta koji se ponovo podelio barem u ovom evropskom delu, na dve suprotstavljene strane, a šta će biti sa ovom velikom kineskom ekonomijom, privredom i silom tek ćemo da vidimo", rekao je Vujačić.

Jugoslavija je uslovno rečeno dobro plivala između dve strane nekih 40 godina onog Hladnog rata, ali profesor smatra da je analogija sa Jugoslavijom bespredmetna, jer je kako je objasnio "Tito igrao jednu ulogu koju je sam izgradio, u sasvim drugim okolnostima i sa mnogo većom zemljom".

Tanjug/Federation council of the Federal assembly of the Russian Federation/Vladislav Tarasov

 

"Činjenica je da je Srbija balansirala. Mislim da skoro nećemo videti onakve posete Putina, a možda i i nikad više. A kako će se dalje sve to odvijati je veliko pitanje - šta će biti sa aranžmanima sa Rusima, kreditima na železnici i svemu tome. Imaćemo određenu štetu sigurno i moraćemo da shvatimo da ćemo se priključiti Evropskoj uniji u njenim nastojanjima ukoliko nam je cilj da uđemo u EU, a bio je deklarisani cilj svih vlada od 2000. godine", rekao je Vujačić. 

On je dodao da će rat u Ukrajini delovati na sve, pa i da će imati uticaja i na dešavanja u Srbiji. Komentarišući rezultate koje su tokom panela izneli ministar Siniša Mali i guvernerka Jorgovanka Tabaković profesor je rekao da je normalno da guvernerka i ministar finansija šire optimizam.

"To se od njih i očekuje, ali postavlja se pitanje, koji je domet tog optimizma. Ne očekujem nikakve katastrofalne scenarije, ali biće teže i u nekim sektorima ćemo pretrpeti štetu", ukazao je profesor Vujačić.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis