Tehnologija

Svetske kompanije i organizacije obustavljaju svoje aktivnosti u Rusiji i lista nije konačna

Komentari

Autor: Euronews

07/03/2022

-

19:40

Svetske kompanije i organizacije obustavljaju svoje aktivnosti u Rusiji i lista nije konačna
Svetske kompanije i organizacije obustavljaju svoje aktivnosti u Rusiji i lista nije konačna - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od gigantskih društvenih medija do izdavača video igara, sve veći broj tehnoloških kompanija zaustavlja poslovanje sa Rusijom kao odgovor na nedavni početak invazije ove zemlje na Ukrajinu.

Većina od njih navodi da je zabrinuta za svoje zaposlene koji žive i rade u Ukrajini, a neki od njih, pored sankcija, potrudili su se da njihovi alati ne budu dostupni kao sredstvo koje će Rusiji olakšati invaziju na Ukrajinu. Na primer, Gugl i Epl onemogućile su dosuptnost svojih mapa u ovoj zemlji kako ih ne bi koristila ruska vojska. Drugi pak, kao što je Airbnb, koriste svoje platforme na drugačiji način. Tačnije, njihove platforme pored svoje osnovne namenne sada služe i za prikupljanje i slanje novca kao i moralne podrške ljudima koji se još uvek nalaze u ratnom području Ukrajine. Takođe, na njihovom udaru su se našla dva ruska medija Raša tudej (RT) i Sputnjik, koji sada nisu dostupni u određenim evropskim zemljama preko društvenih mreža ili evropljani preko svojih telefona ne mogu da skinu i koriste njihove aplikacije.

Lista ovih kompanija raste iz dana u dan, a ovo samo neke od njih. Spisak nije konačan, pa se očekuje da će se on širiti srazmerno trajanju ruske invazije. Ovo su za sada neke od njih:

Majkrosoft

Majkrosft je u petak saopštio da obustavlja kompletnu prodaju svojih usluga Rusiji, i to zbog. kako navode. "neopravdane i ničin izazvane nezakonite invazije na Ukrajinu". Softverski gigant se takođe obavezao da će pomoći u odbrani Ukrajine od ruskih sajber napada. Inače, ranije ove nedelje, kompanija je saopštila da neće prikazivati nikakav sadržaj ruskih medija tačnije RT i Sputnjika, koje podržava ova država. Kako su naveli, derangiraće njihove rezultate pretrage i prekinute sve reklamne poslove sa njima.

PejPal

Još jedna kompanija koja je zaustavila saradnju sa Rusijom i to je zvanično uradila u subotu. Portparol ove kompanije je za Euronews rekao da će oni nastaviti da obrađuju povlačenje svojih klijenata i da će "u određenom vremenskom periodu to učiniti u potpunosti, i to sve u skladu da važećim zakonima i propisima".

Electronic Arts i Blizard entertenment 

Ameirčki proizvođači video igara Electronic Arts (EA) i Blizard entertenment takođe su najavili da više neće prodavati svoje sadržaje Rusiji.  EA, čini je vlasnik FIFA, naovodi da i deo paketa koji sadrže pakete virtuelnih igara više neće biti dostupne ni u Belorusiji. 

Epl

Epl (Aple) je takođe paizirao prodaju svojih proizvoda u Rusiji. Zapravo, on je ograničio ruski pristup digitalnim uslugama uključujući paketa Epl pej i blokirao vesti RT-a i Sputnjika iz svog Ep stora koji funkcioniše van Rusije. Oni su izmenili svoje poslovanje i što se tiče Ukrajine. Tačnije, onemogućil su funkciju saobraćaja uživo u svim svojim mapama, a razlog za to je taj što postoji bojazan da bi Rusija svoje ciljeve mogla da koristi korišćenjem njihovih alata.

Gugl

Ova kompanija zabranila je ruskim državnim medijima da prikazuju oglase na svojim platformama, blokirala je mobilne aplikacije povezane sa RT i Sputnjikom, ali ih i ukloniila svojih Plej prodavnica. Njih više nema ni u Gugl vestima kao i na Jutjubu širom Evrope. Kao i Epl, ova kompanija takođe je onemogućila neke funkcije saobraćaja uživo koje se tiču Gugl mapa Ukrajine. Alati za pretragu i mape u zemlji sada samo ukazuju na resurse Ujedinjenih nacija koje se tiču izbeglica i tražioce azila.

Meta (Fejsbuk i Instagram)

Meta je danas saopštila da Fejsbuk stranice i Instagram nalozi koji pripadaju RT i Sputnjiku više neće biti dostupne u Evropi. U petak je ruski nacionalni regulator za telekomuninkacije uzvratio blokiranjem pristupa Fejsbuku.

Tviter

Tviter je takođe uklonio naloge RT i Sputnjika u Evropi. Ova dva tviter naloga su sada nedostupna u 27 država članica bloka. Ukoliko bi neko u ovim zemljama želeo pronađe naloge ova dva ruska medija, pojavila bi mu se poruka "račun je blokiran". Inače, EU je optužila oba državna medija za dezinformacije koje su, kako smatraju, širile putem društvenih medija.

TikTok

Ova apkacija za video snimke u kineskom vlasništvu suspendovala je otpremanje novih video snimaka i strimiga uživo u Rusiji navodeći zabrinutost zbog novog zakona u zemlji koji razbija takozvane "lažne vesti". Kao i Fejbsuk, Instagram i TikTok, takođe je blokirao pristup RT i Sputnjiku u EU.

Snepčet

I ova kompanija zaustavila je sva oglašavanja u Rusiji, Belorusiji i Ukrajini i navodi da više ne prihvata nikave prihode od ruskih državnih subjekata. Kompanja je takođe obećala 15 miliona dolara humanitarne pomoći Ukrajini.

"Solidarni smo sa članovima našeg ukrajinskog tima koji se bore za život i slobodu", navodi se u saopštenju.

Rezervacije na Airbnb-u

I ova kompanija je reagovala nakon zvanične invazije Rusije na Ukrajinu. Naime, kompanija koja bavi iznajmljivanjem stanova i smeštaja obustavila je rad u Rusiji. Airbnb se sada odriće naknade za goste i domaćine a koje se tiču rezervacija u Ukrajini. Takođe, hiljade ljudi koji svakako ne planiraju da putuju koriste ovu platformu za slanje novca ljudima u ratom zahvaćenoj zemlji.

 

Netfliks

Na svom sajtu ova kompanija navodi da su zatvorili usluge za Rusiju. Takođe, navodi se da su ranije pauzirali sve buduće ruske projekte pa su zbog toga četiri serije koje su trebale da se snimaju tamo u njihovoj produkciji sada na čekanju. Do sada, oni medijima ovim povodom nisu bili dostupni za opširniji komentar.

Tanjug/AP/Marcio Jose Sanchez

 

Spotifaj i Nokia

Gigant za audio striming zatvorio je svoju rusku kancelariju na neodređeno vreme i uklonio sav sadržaj iz ruskih medija, zbog, kako je naveo "ničim izazvanim napadom Moskve na Ukrajinu".

I ova kompanija ja najavila da će zaustaviti isporuke Rusiji kako bi ispoštovala sankcije koje su Evropske zemlje uvele Rusiji. Kako su naveli, oni su zabrinuti za svoje zaposlene radnike koji se nalaze u Ukrajini.

"Aktivno pratimo situaciju i već imamo planove za vanredne situacije ukoliko bude bilo potrebno da reagujemo", naveli su iz ove kompanije.

Erikson

Švedski telekomunikacioni gigant takođe je odlučio da obustavi sve isporuke kupcima u Rusiji dok ne sagleda kako će se dalje situacija u Ukrajini odvijati.

"Duboko smo zabirnuti i pratimo sve. Naš prioritet je bezbenost. Stalno smo u kontaktu sa našim klijentima kako bi obezbedili redovne operativne akcije ukoliko se nešto nepredviđeno desi",, rekao je portparol ove kompanije za Euronews.

 

 

I Dobavljač programske opreme, kompanija Oracle objavila je u sredu na Tviteru da je "već suspendovala sve operacije u Ruskoj Federaciji", nakon što je ukrajinski potpredsednik vlade Mihail Fedorov javno pozvao kompaniju da prestane da posluje u Rusiji "dok se sukob ne reši".

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

 

Komentari (1)

Марија

07.03.2022 20:52

Дајте молим вас, као Руси не могу без Гугла и Нетфликса или ЕА !?

Magazin