Fokus

Šef kineske diplomatije: SAD bi da kreiraju azijsku verziju NATO-a

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2022

-

12:47

Šef kineske diplomatije: SAD bi da kreiraju azijsku verziju NATO-a
Šef kineske diplomatije Vang Ji - Copyright Tanjug/AP/Tiziana Fabi

veličina teksta

Aa Aa

Šef kineske diplomatije Vang Ji optužio je danas zvanični Vašington da pokušava da kreira azijsku verziju NATO-a, odnosno američko-evropskog vojnog saveza, i istovremeno pozvao administraciju Džoa Bajdena da poboljša odnose sa Severnom Korejom.

"Politika SAD prema istočnoj Aziji i Indijskom okeanu, i napori da se ojačaju vojne veze sa Japanom, Australijom i Indijom su katastrofa koja narušava regionalni mir i stabilnost", izjavio je Vang Ji na konferenciji za novinare, a prenosi agencija AP.

On je poručio da se Sjedinjene Države igraju geopolitičke igre "pod izgovorom da promovišu regionalnu saradnju", što je, kako tvrdi, u suprotnosti sa regionalnim željama za saradnju i "osuđeno je da nema budućnost". Vang je, takođe, rekao da Vašington okuplja i organizuje saveznike kako bi potisnuli Kinu.

"Prava svrha "Indo-pacificke strategije” je stvaranje indo-pacifičke verzije NATO-a", ocenio je kineski diplomata.

Vang je pozvao Bajdenovu administraciju da oživi "duh" sporazuma iz 1970-ih koji su doprineli uspostavljanju odnosa SAD sa komunističkom vladom u Pekingu, poručujući da bi Vašington trebalo da se vrati na pravi put racionalnosti i pragmatizma. Kineski diplomata je, takođe, pozvao SAD da preuzmu inicijativu za poboljšanje odnosa sa Severnom Korejom, i optužio je Bajdenovu administraciju da nije odgovorila na, kako tvrdi, pozitivne mere vlade severnokorejskog lidera Kim Džong Una koje imaju za cilj promovisanje dijaloga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet