Biznis vesti

Cena gasa u Evropi se "usijala", premašila 3.600 dolara

Komentari

Autor: Eutonews Srbija, Tanjug

07/03/2022

-

10:46

Cena gasa u Evropi se "usijala", premašila 3.600 dolara
Cena gasa u Evropi se "usijala", premašila 3.600 dolara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Cena gasa na berzi u Evropa beleži vrtoglavi rast četvrti dan zaredom, nadamšivši danas nivo od 3.600 dolara za 1.000 kubnih metara, što je rekord svih vremena, prema podacima sa ICE berze u Londonu.

Cena gasa za isporuku u aprilu (fjučers ugovori) skočila je na holandskom TTF čvorištu na 3.639,1 dolara za 1.000 kubnih metara ili 322 evra po MWh, javlja Tass. Generalno, cena gasa je od početka današnjeg evropskog trgovanja porasla za više od 67 odsto. Na zatvaranju trgovanje u petak iznosila je 2.300 dolara za 1.000 kubnih metara, podseća ruska agencija.

Podsetimo, nagli rast cene gasa počeo je 24. februara nakon vesti da je Rusija pokrenula, kako je saopšteno, specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, što je izazvalo na ranom trgovanju u holandskom TTF čvorištu skok cene "plavog energenta" za 35 odsto na 1.414,5 dolara za hiljadu kubika, ili 120 evra po MWh.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je pre nekoliko dana da će u Evropi gas koštati 2.000 evra zbog obustavljanja postupka dodele sertifikata za Severni tok 2.

"Nemački kancelar Olaf Šolc zatražio je da se obustavi sertifikacija gasovoda Severni tok 2. Aha, dobro. Dobro došli u novi svet u kome će Evropljani plaćati 2.000 evra za hiljadu kubnih metara gasa", napisao je Medvedev na Tviteru.

Šolc je saopštio da je Nemačka preduzela korake za zaustavljanje procesa sertifikacije Severnog toka 2, kao odgovor na aktivnosti Rusije u Ukrajini. Izgradnja Severnog toka 2, koji se proteže od obale Rusije po dnu Baltičkog mora do Nemačke, završena je prošlog septembra i od tada je ovaj cevovod na stend-baju u iščekivanju dozvole nemačkih i evropskih vlasti za puštanje u rad.

Harčenko: Srbija ide svojim putem i po pitanju cene gasa

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je nedavno da Srbija nije podržala sankcije Zapada toj zemlji i da joj to omogućava da ide svojim putem u odnosima sa Rusijom i po pitanju cena gasa u narednom periodu. Harčenko je rekao da Srbija i Rusija imaju dobre bilateralne odnose i da će u tom kontekstu i novi sporazum o isporuci gasa Srbiji biti stvar dogovora dvojica predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Gostujući ranije na TV Prva na pitanja novinara da li Srbija može da očekuje najpovoljnije cene gasa od Rusije i u ovoj situaciji kada su cene na berzama drastično povećane, s obzirom da ugovor o kupovini gasa po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara ističe 1. juna, Harčenko je rekao:

"Rusija nema nikakvih pitanja i sumnji prema Srbiji u našim odnosima, bilo za cenu gasa ili realizaciju projekata - sve će ići. Srbija nije podržala sankcije, što joj daje mogućnost da ide svojim putem".

Harčenko je napomenuo da ne može više da govori o cenama, kao i da je novi ugovor za isporuke gasa Srbije stvar kompanija Gasprom i Srbijagas.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis