Evropa

Putinovih pet uslova za Ukrajinu: Šta Kijev mora da ispuni kako bi Rusija objavila prekid vatre

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.T.

07/03/2022

-

15:43

Putinovih pet uslova za Ukrajinu: Šta Kijev mora da ispuni kako bi Rusija objavila prekid vatre
Putinovih pet uslova za Ukrajinu: Šta Kijev mora da ispuni kako bi Rusija objavila prekid vatre - Copyright AP Photo/Pavel Golovkin;

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je 24. februara pokrenula vojnu invaziju na Ukrajinu putem vazduha, kopna i mora, a već 12. dan zaredom njene snage granatiraju gradove i sve su bliže glavnom gradu Kijevu, što je izazvalo egzodus preko milion i po ljudi ka susednim zemljama.

Mesecima unazad ruski predsednik je negirao da će doći do invazije, ali samo tri dana nakon što je Vladimir Putin priznao ukrajinske separatističke teritorije Lugansku i Donjecku narodnu republiku kao nezavisne, invazija je počela čime je prekršen Minski mirovni sporazum.

I nakon skoro dve nedelje od početka invazije i tri runde pregovora, ruski predsednik svakodnevno podseća da će momentalno objaviti prekid vatre ako Ukrajina ispuni njegove uslove.

U televizijskom obraćanju u zoru 24. februara predsednik Putin je izjavio da se Rusija ne može osećati "bezbedno, niti razvijati i postojati" zbog onoga, što je on tvrdio da predstavlja stalnu pretnju od moderne Ukrajine koja želi da uđe u NATO. Podsetio je i na istoriju, te rekao da je moderna Ukrajina nastala upravo od "sovjetskog novca" zbog čega je Rusija godinama bila oštećena, pa i da ju je "Rusija stvorila".

Nakon nekoliko sati od početeka invazije napadnuti su aerodromi, vojni objekti, a onda su ušli tenkovi i trupe iz Rusije i sa Krima koji su 2014. aneksirali. Kako je tada rekao u obraćanju, cilj "vojne operacije" jeste da "zaštiti ljude koji su bili izloženi maltretiranju i genocidu", ali i da "demilitarizuje Ukrajinu". Ukoliko bi Ukrajina ušla u NATO, Putin smatra da bi Alijansa ugrozila "rusku istorijsku budućnost kao nacije".

Šta tačno Rusija traži od Ukrajine?

Rusija zahteva da Ukrajina obustavi vojne akcije, promeni svoj ustav, očuva neutralnost, prizna Krim kao deo Rusije i prizna nezavisnost Donjecke i Luganske narodne republike, izjavio je danas za Rojters portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Britanska novinska agencija navodi da su ovo do sada najkonkretniji uslovi koje je Rusija postavila Ukrajini da bi obustavila vojnu operaciju u toj zemlji koja traje već 12 dana.

Peskov je dodao da je Ukrajina svesna uslova i da Kijev zna da sukob može biti zaustavljen svakog trenutka. Po pitanju neutralnosti, Peskov je kazao da bi Ukrajina trebalo da promeni ustav čime bi odbacila ulazak u bilo koji međunarodni blok.

"Ovo je moguće samo ukoliko se naprave promene u ustavu", dodao je.

Tanjug AP/Emilio Morenatti, profimedia

 

Portparol Kremlja je naglasio da Rusija nema nameru da traži dodatne teritorijalne ustupke od Ukrajine.

"Stvarno završavamo demilitarizaciju Ukrajine. Završićemo to. Ali glavna stvar je da Ukrajina obustavi vojne aktivnosti. Oni bi trebalo da stanu sa vojnim akcijama i tada ne bi bilo pucnjave", istakao je Peskov.

Sva dešavanja iz Ukrajine detaljno možete pratiti na našem LIVE blogu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa