Društvo

Kako do digitalnog zelenog sertifikata? Korak po korak do potvrde

Komentari

Autor: Euronews

12/05/2021

-

17:41

Kako do digitalnog zelenog sertifikata? Korak po korak do potvrde
Kako do digitalnog zelenog sertifikata? Korak po korak do potvrde - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svi građani Srbije od danas mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, za koji mogu da se prijave preko sajta eUprave.

Sertifikat predstavalja potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv virusa korona i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2. Takođe, to je objedinjena potvrda kojom se dokazuje da ste vakcinisani, a sadrži i rezultate PCR, Antigenskog i Serološog testa.

Registracija na portalu eUprava

Da bi se dobio Digitalni zeleni sertifikat potrebno je da građani budu registrovani na portalu eUprava. Ukoliko to nisu, registruju se tako što u gorenjem desnom uglu, u padajećem meniju Moja eUprava izaberu kategoriju registracija.

euprava.gov.rs

Prijava za Digitalni zeleni sertifikat

Moraćete da birate između dve opcije: registracija kvalifikovanim elektronskim sertifikatom i registracija korisničkim imenom i lozinkom.

euprava.gov.rs

Prijava za Digitalni zeleni sertifikat

 

Oni koji ne poseduju elektronski sertifikat, treba da izaberu drugu opciju, a nakon toga treba uneti lične podatke (ime, prezime, JMBG, fotografiju lične karte ili pasoša). Nakon unošenja podataka morate da na svom imejlu potrvrdite adresu elektronske pošte.

Kako do zelenog sertifikata?

Građani do zelenog sertifikata dolaze tako što na sajtu eUprava među najnovijim opcijama biraju link na kojem piše digitalni zeleni sertifikat. Klikom na link dobijate podatke o tome šta sertifikat prestavlja.

euprava.gov.rs

Naslovna strana eUprave

 

Nakon toga, potrebno je da u gornjem levom uglu kliknete na opciju Pokreni uslugu. Ovde građani mogu da provere svoje podatke, potvrde imejl adresu i za nekoliko minuta Digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani imejl.

euprava.gov.rs

Prijava za Digitalni zeleni sertifikat

 

Nakon toga, nude vam se tri opcije za podnošenje zahteva - ponovo, prijavu elektronskim sertifikatom, koju većina građana nema. Zatim, prijavu mobilnim telefonom i prijava korisničkim imenom i lozinkom. Treća opcija je najednostavnija.

euprava.gov.rs

Prijava za Digitalni zeleni sertifikat

Nakon toga, unosite svoj JMBG, broj pasoša i mejl adresu.

Na kraju dobijate ponudu da birate jezik na sertifikatu, i tip uređaja za formatiranje dokumenta. Nakon toga unosite JMBG, broj pasoša i mejl adresu.

euprava.gov.rs

Prijava za Digitalni zeleni sertifikat

 

Jedan od korisnika Tvitera podelio je u svojoj objavi i kako izgleda sertifikat. On se pohvalio da  je "od trenutka slanja zahteva do prijema prošlo 10 sekundi".

 

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi: za vakcinaciju zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine AstraZeneka; za rezultate PCR i Antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni; za rezultat Serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih šest meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno dva meseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.

 

Komentari (0)

Srbija