Društvo

Pesak iz Sahare u vazduhu još nekoliko dana: U Srbiji danas suvo, temperatura do 10 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/03/2022

-

07:14

Pesak iz Sahare u vazduhu još nekoliko dana: U Srbiji danas suvo, temperatura do 10 stepeni
Brankov most - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

U većini mesta u Srbiji danas će biti suvo vreme, a maksimalna dnevna temperatura ići će do 10 stepeni Celzujsa. Slabe padavine moguće su u centralnim i južnim predelima zemlje.

"Nebo iznad naše zemlje i danas prekrivaju oblaci, ali će u većini mesta biti suvo. Slabe padavine očekuju se samo u centralnim i južnim predelima. Na nižim nadmorskim visinama padaće slaba, sipeća kiša, a na višim planinama provejaće sneg", navela je meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Kako je rekla, zbog ponovnog uspostavljanja polja visokog vazdušnog pritiska na severu Evrope, do naše zemlje stiže novi talas hladne vazdušne mase, koji uzrokuje da temperatura bude u blagom padu. Ovog jutra minimalna temperatura se kretala oko 5. podeljka, a tokom dana uglavnom neće prelaziti 10 stepeni. Najtoplije i danas na severu, dok će južnije biti za stepen - dva hladnije.

Što se vetra tiče, u košavskom području će danas duvati pojačan jugoistočni vetar, povremeno u okolini Vršca i olujne jačine. Dok se u ostalim predelima očekuje slab istočni vetar.

"Pesak iz Sahare koji je pod uticajem visinskih struja juče stigao i do naše zemlje, zadržava se u atmosferi i postepeno taloži na površinama, što znači da ćemo žutu prašinu još nekoliko dana videti svuda oko nas. Kiša koja je juče padala sprala je deo peska iz atmosfere, što je smanjilo zagađenje vazduha do prihvatljivih granica", navela je Gojković.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Ove sitne čestice peska i prašine nisu nužno opasne po naše zdravlje, ali ukoliko se udahne veća koncentracija ovih čestica može doći do iritacije respiratornog sistema, pogotovo kod osetljivih grupa.

Šta nas čeka narednih dana?

U petak ćemo imati promenljivo oblačno i suvo vreme. Tokom celog dana će se smenjivati oblačni i sunčani periodi, a i vetar će biti u slabljenju. Međutim, jutarnja temperatura je u daljem padu, te ćemo ponovo imati mrazna jutra, sa temperaturom ispod nule.

Za vikend nas očekuje vedro i sunčano, ali prohladno vreme, sa temperaturom na donjoj granici prosečnih vrednosti za ovo doba godine, što znači da živa u termometru uglavnom neće prelaziti 10. podeljak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija