Društvo

Srbija se probudila u mrazu, kod Sjenice izmereno -28 stepeni

Komentari

Autor: Tanjug, RTS

13/03/2022

-

08:24

Srbija se probudila u mrazu, kod Sjenice izmereno -28 stepeni
Srbija se probudila u mrazu, kod Sjenice izmereno -28 stepeni - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Na području Srbije danas se očekuje slab i umeren, lokalno i jak jutarnji mraz, od minus 11 do minus tri stepena, a na planinama i ispod -15 stepeni, dok će najviša dnevna temperatura biti od šest do 10 stepeni.

Prema prognozi Republičkog Hidrometeorološkog Zavoda Srbije, slabljenje jutarnjih mrazeva i osetni porast dnevnih temperatura očekuje se početkom naredne sedmice.

Po kotlinama jugozapadne i južne Srbije sutra će mestimično biti magle. Tokom dana pretežno sunčano i malo toplije, ali i dalje hladno za ovaj period godine.

Sredinom dana i posle podne u istočnim i jugoistočnim predelima umereno oblačno. Vetar će biti slab, promenljiv, uveče u skretanju na slab i umeren jugoistočni.

I u Beogradu ujutru slab, na širem području grada i umeren mraz. Tokom dana pretežno sunčano i malo toplije, ali i dalje hladno za ovaj period godine.

Vetar će biti slab promenljiv, uveče u skretanju na slab i umeren jugoistočni. Najniža temperatura biće od minus sedam do minus tri, najviša dnevna oko devet stepeni.

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do ponedeljka, 20. marta, početkom sledeće sedmice očekuje se slabljenje jutarnjih mrazeva. U ponedeljak i utorak pretežno sunčano i osetno toplije.

Naoblačenje, mestimično sa kišom koje će u utorak uveče i tokom noći zahvatiti severne, u sredu pre podne proširiće se na centralne, a posle podne i na južne predele uz istovremeni prestanak padavina u Vojvodini.

U severnim i istočnim predelima duvaće umeren i jak severozapadni vetar. Zatim promenljivo i svežije, mestimično sa kišom, na planinama sa snegom.

Kod Sjenice izmereno -28

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović rekao je danas da je u Srbiji izraženo severostočno strujanje uslovilo hladan vazduh sa severoistoka Evrope, za koji ni Karpati nisu bili granica.

"U Karajukića Bunarima (na Pešteru kod Sjenice), gde je inače izmerena najniža temperatura ikada u Srbiji 1985. godine, čak minus 39, ovog jutra je minus 28 stepeni", rekao je Mihajlović za RTS.

On je najavio da Srbija naredne nedelje polako izlazi iz hladnog perioda, pa se očekuju topliji dani sa slabim jutarnjim mrazevima uz porast dnevnih temperatura.

Pravo prolećno vreme biće već u utorak, a prema prognozama metorologa manji pad temperature osetiće se u petak i narednog vikenda.

"S tim da je 23. mart srednji datum poslednjeg snega u Beogradu. U tom smislu nije iznenadio ovaj hladan talas u odnosu na prethodne decenije", rekao je Mihajlović.

Što se tiče dugoročnije prognoze, navodi da će nakon sledećeg vikenda uslediti nešto niže temperature, ali da će poslednjih sedam dana marta obeležiti porast temperatura i prolećno vreme.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija