Društvo

Zbog spasovdanske litije zatvaranje centralnih gradskih ulica

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

10/06/2021

-

09:12

Zbog spasovdanske litije zatvaranje centralnih gradskih ulica
Zbog spasovdanske litije zatvaranje centralnih gradskih ulica - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi jutros je počelo obeležavanje slave Grada Beograda - Vaznesenja gospodnjeg, Spasovdana. Pojedine ulice će večeras od 19h sati biti zatvorene kako se litija od Vaznesenjske crkve bude kretala ka Hramu Svetog Save.

Liturgiju, koja je počela oko devet sati, služi patrijarh SPC Porfirije, a prisustvuju predstavnici Grada Beograda, političkih partija, sugrađani...

Ovogodišnji domaćin slave je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Kako je najavljeno, uz zvuke zvona u svim gradskim crkvama u 19 sati počeće litija centralnim gradskim ulicama koju će predvoditi patrijarh Porfirije, a u kojoj će učestvovati predstavnici Grada Beograda, sveštenici, članovi beogradskih crkvenih horova, predstavnici različitih gradskih službi i građani.

Litija će biti formirana ispred Vaznesenjske crkve, u Ulici admirala Geprata, odakle će se kolona kretati ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana preko Trga Slavija i dalje Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save na Vračaru, gde će biti služen moleban za Beograd i njegove stanovnike.

Od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine dao Beogradu status prestonice, u čast obnove i napretka, Beograd je kao svoju slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan.

Ta stara zavetna slava simbolično ukazuje na uzdizanje - vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg ili kako je u narodu uobičajeno, Spasovdan, jedan je od deset praznika posvećenih Hristu, spada u pokretne praznike i uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova.

Prošle godine, zbog pandemije korona virusa, litije nije bilo, ali je gradska slava obeležena liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i lomljenjem slavskog kolača i paljenjem sveća u Starom dvoru, uz prisustvo manjeg broja ljudi nego što je uobičajeno.

Komentari (0)

Srbija