Društvo

Ponovo loš kvalitet vazduha u Beogradu, prestonica među 10 najzagađenijih u svetu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/03/2022

-

09:38

Ponovo loš kvalitet vazduha u Beogradu, prestonica među 10 najzagađenijih u svetu
Ponovo loš kvalitet vazduha u Beogradu, prestonica među 10 najzagađenijih u svetu - Copyright Tanjug/Filip Krainčanić, Miloš Milivojević, iqair.com,

veličina teksta

Aa Aa

Vazduh na teritoriji Beograda je danas zagađen, pokazuju današnji podaci sajta "Beoeko". Kako se navodi na sajtu, vazduh je zagađen u Ovči, Zemunu, Lazarevcu, Vinči, Obrenovcu, na Vračaru, Bežanijskoj kosi, Banovom brdu, kao i u Bulevaru despota Stefana, u ulici Omladinskih brigada i na Adi Ciganliji.

Vazduh je ocenjen kao prihvatljiv u blizini bolnice Dragiša Mišović, u Velikim Crljenima i na Topčidrskoj zvezdi. Prema podacima sajta"AirVisual" u ovom trenutku Beograd je među deset najzagađenijih gradova u svetu.

Čestice koje se mere da bi se ocenio kvalitet vazduha, tzv. suspendovane PM 10 i PM 2.5 čestice vrlo negativno utiču na zdravlje ljudi jer zbog svoje veličine lako dospevaju u organizam. One mogu biti prirodnog ili antropogenog porekla. Antropogene čestice nastaju upravo zbog nekompletnog sagovrevanja čvrstih goriva koja se koriste tokom grejne sezone u Srbiji.

"PM 10 čestice su suspendovane čestice u koje spadaju sve one velične do 10 mikrona. Druge, PM 2.5 čestice su one koje je je kao posebno opasne označila i Svetska zdravstvena organizacija. Njihova veličina im omogućava da direktno uđu u alveole pluća i da negativno utiču na zdravlje i to ne samo respiratornih organa", naveo je stručnjak za kvalitet vazduha Milenko Jovanović za Euronews Srbija.

Kako je rekao, te čestice su često nosioci teških metala, toksičnih jedinjenja, olova, arsena, koja su vrlo opasna po zdravlje. Takođe, dodaje da je i SZO dodatno snizila kriterijume za te polutante, ali da se ni to ne poštuje i da često imamo prekoračenje i do 50 odsto od dozvoljenog stepena zagađenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija