Društvo

Prvi dan proleća najavio toplije vreme, šta nas očekuje do kraja nedelje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/03/2022

-

07:07

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Prvi dan proleća ujedno je i poslednji dan hladnog talasa koji nam je stigao sa severoistoka Evrope, i uzrokovao da temperatura bude ispod proseka za ovo doba godine.

"Stacionarno polje visokog vazdušnog pritiska zadržava se iznad Evrope i u narednom periodu, što uslovljava da vreme u našoj zemlji bude stabilno. Očekuje nas dosta sunca, vetar će uglavnom biti slab i umeren, a imaćemo i postepen porast temperature. To je posledica uvlačenja toplog vazduha sa juga u anticiklonsku cirkulaciju i njegov transport ka severu i istoku Evrope", kaže meteorolog Euronews Srbije Ljubica Gojković.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Sunčano vreme koje je obeležilo vikend za nama zadržava se i danas. Hladan severoistočni vetar biće nešto slabijeg intenziteta, ali će ipak uzrokovati dodatni efekat hladnoće.

Jutro je osvanulo sa temperaturom ispod nule, što je mestimično uzrokovalo obrazovanje mraza, a tokom dana se očekuje temperatura do 12 stepeni. Najtoplije je na krajnjem severu zemlje, a u Beogradu i južnije će biti za stepen - dva svežije.

"Već od sutra temperatura je u porastu, te će minimalna dnevna biti oko nule, a maksimalna će nakratko dostizati 15 stepeni. Sredinom nedelje, severni vetar će oslabiti što omogućava dodatno zagrevanje vazduha i otopljenje. Za drugu polovinu nedelje prognozira se da temperatura dostigne i 20 stepeni, a naoblačenja i padavina još uvek nema na vidiku", kaže Gojković.

Komentari (0)

Srbija