Društvo

U Srbiju došlo 2,500 Ukrajinaca - ukupno ih izbeglo 3,5 miliona iz zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2022

-

15:11

U Srbiju došlo 2,500 Ukrajinaca - ukupno ih izbeglo 3,5 miliona iz zemlje
Tanjug/AP/Vadim Ghirda - Copyright Tanjug/AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Za nepunih mesec dana rata u Ukrajini, iz te zemlje, prema približnim procenama, izbeglo je 3,5 miliona ljudi, izjavio je ukrajinski ambasador u Beogradu Oleksandr Aleksandrovič dodajući da je od toga 2.500 izbeglih došlo u Srbiju, gde su, ističe, dobro primljeni.

Navodeći da Ukrajina ima 42 miliona stanovnika, Aleksandrovič kaže za Tanjug da je to ogromna brojka i navodi da je najveći broj izbegao u pravcu zapada. Do sada je, dodaje, registrovano i 12 miliona interno raseljenih.

"Mariupolj je imao milion stanovnika, a sada je ostalo samo 100.000 ljudi. Poginulo je od ruskog oružja i 2.500 ljudi, a tamo svi pričaju ruski jezik", kazao je Aleksandrovič.

Što se tiče Srbije i Balkana, kaže da do sada nije zabeležen veliki talas izbeglica, a od 2.500 Ukrajinaca koji su došli u našu zemlju, nekoliko desetina se prijavilo Komesarijatu za izbeglice i migraciju, i 48 njih je dobilo smeštaj na teritoriji Srbije.

"Dobro su primljeni, kažu da su zadovoljni, imaju dovoljno hrane, brige sa strane i medicinskog personala i psihologa i u smislu njihovog prijema u Srbiji, sve je odlično", kaže Aleksandrovič.

Na pitanje da li postoji bojazan da se veliki broj izbeglih, među kojima su i oni koji su visoko kvalifikovana radna snaga, ne vrate u Ukrajinu nakon rata, Aleksandrovič kaže da to zavisi od toga koliko će dugo trajati rat.

"U našem interesu je da ta pobeda bude što brža. Postoji mogućnost da se ne vrate i to ne zameram svojim Ukrajincima, moraju biti negde zaposleni, moraju da dobiju novac, hranu, da brinu o porodici i takav rizik postoji", dodaje.

Euronews/Printscreen

 

Kada je reč o situaciji u Ukrajini, kako je rekao Aleksandrovič, ona se menja svakog sata i dana, a u poslednjih 14 dana u vojnom smislu, kaže da Rusija nije napredovala "ni jedan metar".

Navodi i da hrane u zalihama trenutno ima dovoljno u, kako kaže Aleksandrovič, "neokupiranim teritorijama", dok je, u opkoljenim gradovima, poput Marijupolja, navodi, humanitarna katastrofa.

Aleksandrovič kaže i da u opkoljenim gradovima nema dovoljno hrane, lekova, čak ni vode za piće i napominje da je Ukrajina više puta tražila od ruske vojske da obezbede humanitarne koridore.

Ukrajinski ambasador tvrdi da je priča o moći ruske vojske mit i dodaje da je ukrajinska vojska do sada uništitla otprilike trećinu potencijala koju je pre rata imala ruska vojska.

Kada je reč o civilnim žrtavama, Aleksandrovič uz žaljenje konstatuje da ih je mnogo, ali napominje da ruski narod ne pati uopšte jer njih nema u Ukrajini, već da pate Ukrajinci, kako oni kojima je maternji ukrajinski, tako i oni kojima je maternji jezik ruski.

"Ruska vojska bombarduje Ukrajince koji pričaju ruski jezik, ovo je pravi genocid", tvrdi Aleksandrovič.

Na pitanje da li je moguće da se organizuju pregovori na najvišem nivou, Aleksandrovič kaže da ne može biti kompromisa kada jedna strana želi drugu da uništi potpuno.

"Tu ne može biti kompromisa, treba da se branimo. Mi smo na svojoj zemlji i jedino želimo da se čitava ruska vojska povuče sa teritorije Ukrajine, uključujući i Krim, Donbas. To je naš jedini zahtev, pa posle naše pobede i reparacija, jer smo već preko 500 milijardi izgubili, i u ljudskim životima, uništenoj infrastrukturi, fabrikama, putevima, železnicama, lukama, aerodromima", kaže Aleksandrovič.

Euronews/Printscreen

 

Ističe da Ukrajina neće odustati od svog suvereniteta, teritorijalnog integriteta.

Dodaje da se ruska vojska suočava sa problemom nedostatka goriva, hrane i kaže da prema procenama ukrajinske obaveštajne službe, ruska vojska za nekoliko dana neće imati ni municiju.

Za Ukrajinu, prema rečima Aleksandroviča, nije prihvatljiv predlog da budu neutralni poput Austrije, Švedske jer su, kako ističe, na početku sukoba sa Rusijom - 2014. godine, bili vojno neutralna zemlja u potpunosti i nisu imali nijedan zahtev za ulazak u NATO, niti su na to mislili.

"Ali, to nas nije spasilo od rata. Baš zbog toga što je Ukrajina bila bez zaštite, što niko nije imao obavezu da je brani, što nismo imali jaku vojsku, zbog toga nas je Putin i napao. On napada slabe države, ne sme da napadne Ameriku, Francusku ili Veliku Britaniju", navodi Aleksandrovič.

Komentari (0)

Srbija