Društvo

Izvesno poskupljenje turističkih aranžmana: Za koje destinacije vlada najveće interesovanje pred sezonu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/03/2022

-

15:33

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Turistički sektor se tek oporavlja od krize izazvane pandemijom, a nova kriza je već tu. Rat u Ukrajini i sankcije prema Rusiji bi takođe mogli da se značajno odraze na putovanja. Izostanak putnika iz Rusije i Ukrajine će verovatno razrediti turiste na mogim destinacijama, a na odluku mnogih turista uticaće i to što svetska inflacija već kreira cene aktuelanih aranžmana. 

Uprkos tome, mnogi su optimisti pa kažu da se u svakom slučaju nadaju boljoj sezoni od onih prethodnih. Angela Varelda direktorka Turisitčke organizacije Grčke kaže za Eruonews Srbija da se ova zemjla, što se ove oblasti tiče, polako vraća u normalu, kao i da se Grci ovog puta uprkos svemu nadaju uspešnoj sezoni.

"Vraćamo se u normalu i više nije potreban PLF formular za ulazak u zemlju, što će biti olakšica za naše prijatelje iz Srbije. Nadamo se vrlo dobroj sezoni. Nažalost, za sada ne mogu doći Rusi i Ukrajinci, ali nadamo se da će se to promeniti, da će se rat završiti", kaže Varelda.

Ana Tripković direktorka Turističke organizacije Crne Gore kaže da je u ovoj zemlji tradicinalno i dalje najviše gostiju iz Srbije, te su predviđanja za narednu sezonu optimistična, iako će verovatno izostati turtisti sa dva značajna tržišta.

"Svakako da ova situacija utiče generalno negativno na kretanja. Naročito na Crnu Goru. Zbirno sa tržišta Rusije i sa tržišta Ukrajine, mi smo prošle godine imali oko 20 odsto noćenja. Znači praktično jednu petinu prihoda ostvarili smo sa ova dva tržišta", kaže Tripković.  

Međutim, i pored toga što Svetska turistička organizacija značajno bolje sezone prognozira tek od 2024. godine, ima i onih koji veruju da će ovogodišnja biti bolja čak i od 2019. godine, koja je do sada oborila sve rekorde u čitavom svetu.

Turska se sprema za veliki broj Turista

Menders Karakučuk iz Radison hotela u Istanbulu kaže je Truska zemlja spremna da primi veliki broj turista i navodi da je optimističan.

"Sada ljudi ponovo putuju, broj turista raste i vraćamo se starim danima. Moje očekivanje je da će biti sve bolje naredne sezone. Turska je jedina zemlja gde Rusi trenutno mogu da putuju bez ograničenja, ali ko zna, moramo još da čekamo. Nadam se da ćemo nastaviti da prihvatamo ruske turiste i ove sezone", rekao je Karakučuk.

Inače, u Srbiji je prošle godine Rusa bilo više nego ikada, neretko je razlog njihovog dolaska bila vakcinacija, a sada je osnovni razlog dolaska većine njih posao koji zbog sankcija ne mogu da obavljaju iz Rusije.

Marina Labović direktorka Turističke ortanizacije Srbija kaže za Euronews Srbija da je naša zemlja oduvek bila zanimljiva Rusima, i da se nada da aktuelna situacija neće uticati na njihovu odluku da ponovo posete Srbiju.

"Mi tradicionalno jesmo vrlo interesantna i tražena turistička destinacija kada su turisti iz Rusije u pitanju, naročito su se odlučivali za posete našim banjama, ali sve više i planinskim centrima. Nadamo se da će se situacija što brže stabilizovati, jer bismo onda zaista mogli da ih očekujemo ponovo u većim brojevima", kaže Labović.

Međutim, Srbija nije zanimljiva samo Rusima već i Indijcima, jer je njma prošle godine bila interesantna kao zelena kovid zona, a sada već dolaze turistički, jer žele da upoznaju našu zemlju. Nedavno je u Luku Beograd uplovio i prvi kruzer ove sezone, te se dolazak putnika iz Amerike i Kanade očekuje sve do jeseni. Ponovo se vraćaju Turci i Grci, dok Kineza i dalje nema ni u najavi. 

Seničić: Izvesno poskupljenje u turisitčkom sektoru zbog situacije u Ukrajni

Direktor YUTA Aleksandar Seničić izjavio je da će zbog poskupljenja naftnih derivata doći do blagog poskupljenja turističkih aranžmana, pogotovo za one koje uključuju avio prevoz, jer se tu, kako kaže, očekuje povećanje cena taksi. Kao najatraktivnije destinacije za naše turiste, za predstojeće letovanje, Seničić je naveo zemlje u kojima Srbi inače tradicionalno letuju svake godine -  Grčku, Crnu Goru, Albaniju i Egipat, ali kako kaže, povećava se interesovanje i za Španiju i Italiju. Prema njegovim rečima, on veruje da će doći do promena cena aranžmana zbog situacije sa krizom u Ukrajini, ali i inflacije u čitavom svetu.

"Očekujem da doplate za gorivo, kada je u pitanju avio saobraćaj, budu negde između 10 i 30 odsto po jednom putniku. U ovom trenutku doplata je oko 25 evra u odnosu na cenu goriva. To će sve zavistiti od momenta putovanja, pa ne može da se generalizuje. Ista je stvar i kada govorimo o drumskom saobraćaju. Ranije je povratna autobuska karta za Grčku bila 60 evra, sada možemo da očekujemo da će ona biti oko 70. Nisu to drastični skokovi, ali svakako će u jednoj meri opteretiti budžet svih onih koji žele da putuju", kaže Seničić.

Euronews TV

Ocenjuje da je od trenutka popuštanja epidemioloških mera u mnogim zemljama došlo do novog problema misleći na rat u Ukrajini, pa kaže, vlasnici turističkih agencija strahuju da ovaj sektor može pogoditi već kriza koja može biti veća nego za vreme najjačih restrikcija zbog koronavirusa.

"Turističke agenicje se nalaze u problemima, neke su prestale da rade zbog korone i tu će biti problem sa naplatom potraživanja. Međutim, tu su sada osiguravajuće kompanije, pa se nadam da ni tu neće biti nekih problema. Bojim se da ukoliko ova sezona prođe kao prošla, može da se dogodi da se još neke agencije zatvore", kaže Senićić.

Uprkos tome Seničić savetuje građane da je sigurnije da letuju preko agencija, jer je njihovo dosadašnje iskustvo sa koronom pokazalo da je ovaj način putovanja ipak najbezbedniji.

"Uvek su agencije sigurnije, imate nekog ko vas organizuje. U kriznim vremenima preporuka je da se putuje preko turističkih agenicja", kaže.

Posledice rata po svetski turizam

Kako je naveo, rat u Ukjrajini svakako ostavlja određene posledice i za svetski turizam, ali kako navodi, ne očekuje da će se one osetiti značajno u Srbiji.

"Onog momenta kada je krenuo rat u Ukrajini faktički je odmah prestalo interesovanje i želja za putovanjem u Srbiji. Do tog momenta, u januaru i februaru, imali smo dosta dobro interesovanje, daleko bolje od prošle sezone. Sada se ono polako popravlja, tu nam znači i sajam turizma. Geografski položaj Srbije je takav da ne zavisimo od letenja preko teritorija Rusije i Ukrajine koje su u ovom trenutku pod ratnim sukobom. Sve one najznačajnije destinacije kao što su Grčka, Turska, Bugarska, Egipat ili Crna Gora i dalje mogu da budu aktuelne. Oko realizacije neće biti problema", rekao je Seničić.

Kako je naveo, još jedna olakšica za putovanja je i to što su mnoge zemlje najavile da će delimično ili potpuno da ukinu mere koje se ondose na strane turiste i koronavirus.

"Očekujemo jednu pristojnu sezonu. Egipat je postao jako skup, ali očekujem da od sredine maja te cene popuste jer je činjenica da tamo neće ići turisti iz Rusije i Ukrajine. Što se Grčke tiče, oni takođe planiraju da se okrenu našem regionu i može doći do sniženja cena. Turska u ovom trenutku neće imati tih problema, ruski turisti će moći da tamo putuju ali je pitanje u kojoj meri će oni moći da ispune sve obaveze", rekao je Seničić.

Komentari (0)

Srbija