Društvo

Institut Dedinje oborio evropski rekord po broju TAVI procedura urađenih u jednom dan

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2022

-

20:52

Institut Dedinje oborio evropski rekord po broju TAVI procedura urađenih u jednom dan
Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Kako su nedavno i najavili, lekari Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" upravo su oborili evropski rekord po broju TAVI procedura urađenih u jednom danu. Stručni timovi Instituta "Dedinje" uspeli su da izvedu trinaest zamena aortnog zalistka na srčanom mišiću (TAVI procedure) i time su definitivno osvojili evropski pobednički tron, koji su do sada delili sa bolnicom u Lajpcigu.

Čuvena lajpciška klinika u jednom danu je uradila deset TAVI procedura, a dedinjski lekari su joj se sa isto toliko urađenih TAVI procedura, priključili početkom marta.

Sada je 13 pacijenata dobilo novi zalistak koji se sastoji od stenta u kom se nalaze listići od svinjske ovojnice. Ta implantacija njihov život će, ne samo produžiti, već ga učiniti značajno kvalitetnijim.

Ovaj svojevrstan podvig izveo je institutski tim lekara u kojem su bili prof. dr Dragan Sagić i interventni kardiolozi dr Darko Boljević, dr Mihailo Farkić, dr Saša Hinić, doc. dr Milan Dobrić, dr Dragan Topić, kao i sjajne sestre i tehničari, dok je ehokardiografiju vodila prof. dr Aleksandra Nikolić.

Ne beleži ovaj poduhvat samo brojčani uspeh. Ovaj miniinvazivni zahvat podrazumeva da se bez skalpela, otvaranja grudnog koša i zaustavljanja rada srca pacijentu menjaju oboleli zalisci "protezama" napravljenim od svinjske srčane maramice.

"Svaki lekar mora biti sertifikovan za ovaj zahvat koji traje oko sat vremena, a svaka proteza, koja se, inače, sastoji od metalnog dela i biološkog materijala svinje ili govečeta, pravi se pojedinačno i prilagođava pacijentu", kaže koordinator TAVI programa u "Dedinju" dr Darko Boljević.

Ističe da je ovaj program započet 2019. godine u Institutu kao komercijalni program, a zbog ostvarenih odličnih rezultata, Republički fond za zdravstveno osiguranje je prepoznao značaj ove procedure za pacijente i prihvatio da je finansira iz državne kase. Od tada je za ovu fantastičnu intervenciju, pacijentima dovoljna samo zdravstvena knjižica.

"To su životno ugroženi pacijenti kod kojih aortni zalistak teško može da se zameni kardiohirurški, jer i ako prežive operaciju, postoperativni tok je vrlo težak", kaže dr Mihailo Farkić i navodi da se TAVI procedurom kod tako rizičnih pacijenata smrtnost smanjuje za 50 odsto.

Iako značajno komfornija od klasične zamene zalistka koja podrazumeva sečenje grudnog koša, TAVI procedura nije luksuz koji bi se plaćao iz džepa pacijenta, već je to zahvat kojem se podvrgavaju svi oni za koje bi klasična operacija bila previše rizična.

"Da bi se pacijenti sa aortnom stenozom pripremili za bezbedno izvođenje ove intervencije, potrebne su brojne multidisciplinarne analize. U svemu tome vreme je važan faktor, jer kod kritično suženog zalistka dolazi do nedovoljnog pumpanja krvi iz leve srčane komore u aortu, pa pacijent ima gušenje, zamaranje i gubitak svesti, a mnogi dožive i naprasnu srčanu smrt. Za takve bolesnike TAVI procedura je neprocenjiv dar", kaže dr Farkić.

Vrhunski tim lekara koji izvode TAVI procedure ne kriju zadovoljstvo zbog rezultata vrednih svetske pažnje, ali ističu da cilj nisu samo brojke koje ih stavljaju na evropski tron, već ovakvim zbrinjavanjem velikog broja obolelih, zapravo žele da što pre pomognu pacijentima koji se nalaze na listama čekanja, da im olakšaju muke i daju šansu za bolji i duži život.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija