Društvo

Protesti stanara Bloka 37 uspeli, investitor obustavlja radove

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews

11/06/2021

-

08:42

Protesti stanara Bloka 37 uspeli, investitor obustavlja radove
Protesti stanara Bloka 37 uspeli, investitor obustavlja radove - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je austrijska kompanija Durst, investitor na placu u Bloku 37, prihvatila molbu da obustavi radove na tom placu i povuče mašine i radnike dok u razgovorima ne bude pronađeno najbolje rešenje za građane, grad Beograd i samu kompaniju.

Vesić je, gostujući u jutarnjem programu TV Studio B, rekao da se, kada je dobio izveštaj inspekcije koja je konstovala da su svi radovi u bloku 37 urađeni u skladu sa zakonom, sastao sinoć sa predstavnikom austrijske kompanije Durst i preneo mu da je zgrada za koju su dobili građevinsku dozvolu, na osnovu GUP iz 2003. i 2009. godine, neprimereno velikih gabarita za tu lokaciju.

"Potpuno razumem građane koji su protiv toga i da živim u zgradama pored tog placa isto bih reagovao kao oni. Investitor veoma dobro razume da važeći GUP, koji je usvojen 2016. godine, ne dozvoljava izgradnju tako velike zgrade ni po spratnosti, ni po gabaritu, te je iskoristio pravo koje mu daje zakon da ako je proceduru započeo po starom planu završi je po istom", rekao je Vesić.

Investitor je prihvatio molbu, kaže Vesić, i tamo od danas više neće biti radova.


Vesić je rekao da će lično voditi pregovore sa investitorom i da će, kada bude imao rešenje, pozvati na razgovor predstavnike građana kako bi bili upoznati sa dogovorom.

Protesti stanara

Da podsetimo, oko 500 stanara Bloka 37 na Novom Beogradu protestovalo je zbog izgradnje poslovne zgrade na prostoru namenjenom za parking u Bulevaru Milutina Milankovića.

Tokom protesta, stanari su naveli da je na uglu Bulevaru Milutina Milankovića sa Tošinim bunarom počela izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa na osam spratova, na mestu predviđenom za parking. 

 

Prema njihovim navodima, dozvola za izgradnju ovog poslovnog objekta istekla još 2019. godine.

Stanari Bloka 37 su ranije najavili radikalizaciju protesta, ukoliko nadležni ne reaguju.

Komentari (0)

Srbija