Društvo

Nova nada za obolele od karcinoma debelog creva: Biološki lek u prvoj liniji terapije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/04/2022

-

22:40

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Od ove godine više pacijenata obolelih od karcinoma debelog creva može da se leči savremenom, biološkom  terapijom. Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) proširio je listu indikacija, te se biološki lek može koristiti u "prvoj liniji terapije".

Do sada su ciljanu terapiju dobijali samo pacijenti u uznapredovalom stadijumu bolesti, a sada će moći i u početnom stadijumu. Ciljana ili biološka terapija je važna jer uništava samo maligne ćelije, a ne i zdrave.

"To znači da ćemo kod pacijenata sa metastatskom bolešću moći od samog početka da dajemo biološke lekove, što će kod nekih dovesti do potpunog izlečenja, kod nekih povećati preživljavanje, poboljšati kvalitet života", kaže za Euronews Srbija dr Jelena Jevtović specijalizant onkologije u Kliničkom centru Srbije.  

U Srbiji rak debelog creva drugi je vodeći uzrok umiranja od malignih bolesti. Svake godine dijagnozu te teške bolesti dobije više od 4.500 ljudi. Onkolozi su stalno ukazivali da je ključno da se realizuje skrining program i savremena terapija bude dostupna u "prvoj liniji lečenja" .

Podmukla bolest

Jevtović pojašnjava da je karcinom debelog creva podmukla bolest i da su simptomi nespecifični, te da ne treba zanemarivati tegobe, već ih razjasniti.

profimedia

 

"Simptomi su nespecifični, kada se bolest otkrije često pacijenti navode da nikada nisu imali tegobe. Ono što je alarmantni simptom je krv u stolici, izmenjen ritam pražnjenja- zatvori i dijareje, nespecifični bolovi koji ukazuju da nešto nije u redu i da se treba javiti lekaru", pojašnjava ona.

Skrining programi na karcinom debelog creva se sprovode u Srbiji, međutim, korona je i to zaustavila. Smirivanje epidemiološke situacije je prilika, kako kažu lekari, da pregled obave stariji od 50 godina. Preventivni pregled podrazumeva osnovnu laboratoriju i pregled stolice, da se utvrdi da li ima krvi u njoj. 

Mnogi krv u stolici prepisuju hemoroidima, a dr Jevtović kaže da je kolonoskopija jedina precizna metoda koja može da utvrdi da li je reč o hemoroidima ili o malignim promenama na debelom crevu.

Faktori rizika

Karcinom debelog creva se može prevenirati  izmenama načina života i ishrane. Najmanje karcinoma debelog creva ima u Africi i siromašnim zemljama, jer su kod njih u ishrani zastupljene žitarice, povrće, a manje imaju mesa. Faktori rizika za nastanak bolesti su veliki unos životinjskih masti, crvenog mesa, rafinisanih šećera, pušenje, alkohol.

Tanjug/AP/Zoltan Balogh/MTI

 

"Ima pacijenata koji vode zdrav način života, fizički su aktivni, ishrana im je bogata vlaknima, jedu voće i povrće. Zbog toga ne možemo reći da je hrana presudna, ali treba voditi računa o tome", rekla je Jevtović.

Važnu ulogu ima i način pripremanja hrane. Lekari upozoravaju da treba izbegavati meso koje se peče na roštilju, posebno na ćumuru, jer meso gori, tu su i kancerogena isparenja. Naravno, to ne znači da će svako dobiti karcinom ko jede roštilj, ali treba smanjiti količinu te hrane.

U prethodne dve godine, zbog epidemije virusa korona, skoro su zaustavljeni skrining programi, a mnogim pacijentima bila je nedostupna dijagnostika jer su četiri najveća KBC u Beogradu bili u kovid sistemu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija