Društvo

Radovi u Bloku 37: Mašine na gradilištu, radnici tvrde da samo ravnaju teren, stanari ne odustaju od protesta

Komentari

Autor: Tara Tomović

11/06/2021

-

13:41

Radovi u Bloku 37: Mašine na gradilištu, radnici tvrde da samo ravnaju teren, stanari ne odustaju od protesta
Radovi u Bloku 37: Mašine na gradilištu, radnici tvrde da samo ravnaju teren, stanari ne odustaju od protesta - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa na uglu Bulevara Milutina Milankovića i Tošinog bunara, zbog koje su danima protestovali stanari Bloka 37 na Novom Beogradu, trebalo je danas da budu obustavljeni nakon što je postignut dogovor između Grada Beograda i investitora. Međutim, dve strane sada tvrde dve različite stvari - stanari da su radovi ipak nastavljeni i najavljuju nove proteste, dok izvođači radova koje je Euronews Srbija zatekao na terenu tvrde da su obustavljeni i da oni "samo ravnaju teren za parking".

Na gradilištu u Bloku 37, na kome je istaknuta tabla sa natpisom "privremena obustava radova"  i danas su se mogle videti građevinske mašine u pogonu. Revolt građana koji žive u zgradama oko planiranog stambeno-poslovnog kompleksa na uglu Bulevara Milutina Milankovića i Tošinog bunara, se nije stišao.

Stanari su još prošle nedelje, kada je počela izgradnja objekta od osam spratova, poručili da ne žele takav objekat na ovom mestu zbog iovako ograničenog mesta za parkiranje, a ponajviše gubitka dnevne svetlosti u stanovima okrenutim ka potencijalnoj zgradi.

Euronews.rs

Osim toga, na mestu na kojem je planirana izgradnja objekta odavno je predviđen parking.

"Ko je dozvolio ovoliku zgradu na samo par metara od naših prozora? Van svih urbanističkih pravila o zauzetosti parcele! Gde će se parkirati novih 1.000 automobila u bloku?", glasio je poziv za prvi protest koji se održao u 6. juna.

Građani bloka 37 i komšije iz okoline blokirali su u nedelju uveče Bulevar Milutina Milankovića, a protestu je prisustvovalo više stotina građana. Nakon protesta oglasio se i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je poslao inspekciju na teren.

Ispostavilo se da urbanistički projekat po kome je izdata građevinska dozvola za poslovni objekat u Bloku 37, urađen je na osnovu izmena Generalnog urbanističkog plana Grada Beograda, koje su usvojene 2009. godine, objasnio je.

Euronews/Tara Tomović

Obustavljena gradnja spornog objekta

Novim urbanističkim planom iz 2016. smanjena je spratnost i povećana udaljenost između objekata.

"Austrijska kompanija 'Durst', investitor na placu u Bloku 37, prihvatila je moju molbu da obustavi radove na ovom placu, povuče mašine i radnike dok u razgovorima, koje ću sa njima u ime Grada Beograda da vodim, ne pronađemo najbolje rešenje za građane, Grad Beograd i samu kompaniju", rekao je Vesić.

Vesić je danas rekao da je austrijska kompanija Durst prihvatila molbu da obustavi radove na tom placu i povuče mašine i radnike dok u razgovorima ne bude pronađeno najbolje rešenje za građane, grad Beograd i samu kompaniju.

Euronews/Tara Tomović

 

"Potpuno razumem građane koji su protiv toga i da živim u zgradama pored tog placa isto bih reagovao kao oni. Investitor veoma dobro razume da važeći GUP, koji je usvojen 2016. godine, ne dozvoljava izgradnju tako velike zgrade ni po spratnosti, ni po gabaritu, te je iskoristio pravo koje mu daje zakon da ako je proceduru započeo po starom planu završi je po istom", rekao je Vesić.

Investitor je prihvatio molbu, rekao je Vesić, i dodao da od danas više neće biti radova.

Vesić je rekao da će lično voditi pregovore sa investitorom i da će, kada bude imao rešenje, pozvati na razgovor predstavnike građana kako bi bili upoznati sa dogovorom.

Zabrinutost da su radovi ipak nastavljeni

Nakon toga, budući da su mašine ipak radile na gradilištu i jutros, građani bloka 37 najavili su novi protest i blokadu gradilišta. 

"S obzirom da do obustavljanja gradnje nije došlo, i da izvođač radova nesmetano nastavlja sa gradnjom građani će izaći u mirnu šetnju večeras od 19 časova. Takođe, grupa nezadovoljnih stanara je najavila blokadu ulaza na gradilište od subote u 6 časova", navodi se u njihovom dopisu.

Na ograđenoj parceli u bloku 37, između stambene devetospratnice i Bulevara Milutina Milankovića, jutros su zaista bili prisutni bageri i kamioni. Međutim, radnici koje smo zatekli na terenu u prisustvu njihovog šefa, rekli su za Euronews Srbija da se "radovi neće nastaviti", kao i da će "mašine uskoro biti uklonjene".

Euronews Serbia

 

Na naše pitanje zašto su onda bilo kakvi radovi trenutno u toku, rekli su da "ravnaju prilaz parkingu radi lakšeg pristupa".

Durst development doo Beograd, investitor objekta u Bloku 37 saopštio je da obustavlja sve radove do daljeg, "kao izraz dobre volje prema Gradu Beogradu i stanarima Bloka 37".

"Usled novonastale situacije oko započetih radova na izgradnji našeg objekta u Bulevaru Milutina Milankovića na Novom Beogradu, te uključenja i aktivnosti Grada Beograda u vezi sa aktuelnim dešavanjima, bez obzira na činjenicu što posedujemo urednu i važeću dokumentaciju za izvođenje radove (važeću građevinsku dozvolu, plaćen doprinos za uređenje građevinskog zemljišta i aktuelnu potvrdu o prijavi radova), a kao izraz dobre volje prema Gradu Beogradu i stanarima Bloka 37, počevši od danas, 11. juna 2021, investitor obustavlja sve radove do daljnjeg, odnosno do rešavanja opšte situacije“, zaključili su iz Durst development

Komentari (0)

Srbija