Društvo

Kreni-Promeni: Više od 32.000 građana potpisalo narodnu inicijativu protiv iskopavanja litijuma i bora

Komentari

Autor: FoNet

02/04/2022

-

15:12

Kreni-Promeni: Više od 32.000 građana potpisalo narodnu inicijativu  protiv iskopavanja litijuma i bora
Savo Manojlović - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Prve procene govore da je više od 32.000 građana potpisalo narodnu inicijativu za uvođenje trajne zabrane istraživanja i eksploatacije litijuma i bora na teritoriji čitave Srbije, saopštila je danas inicijativa "Kreni-Promeni".

"Potpisivanje inicjative pokrenuli su Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i Kreni-Promeni kao predlagači prvog zakona, koristeći institut narodne inicijative po novom Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, čije promene su izborili građani na blokadama saobraćajnica", podseća u saopštenju Kreni-Promeni.

Nacrt izmena Zakona o rudarstvu izradio je stručni tim Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, a ovim zakonom se uvodi trajna zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora na teritoriji čitave Srbije, navodi se.

Potpisi su prikupljeni za 20 dana iako je zakonski predviđen rok od 90 dana, što - uz brojne opstrukcije i probleme sa overivačima - predstavlja istinski uspeh i moć građana, naglašeno je u saopštenju.

"Očekujemo da u novom sazivu Skupštine ovaj Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu bude usvojen i time bude stavljena tačka na dolazak Rio Tinta ili bilo koje druge rudarske kompanije u Srbiju. Za svaku odluku i potez skupštine i donosioca odluka imamo naredni korak", poručila je u saopšenju inicijativa Kreni-Promeni.

Predlog trajne zabrane istraživanja i eksploatacije litijuma i bora podržalo je "više od 50 naučnika, profesora i akademika, a zvaničan stav SANU jeste takav da se ovakvo rudarenje smatra izuzetno štetnim po Srbiju", naglašeno je u saopštenju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija