Društvo

Počinje proba državne mature, pred đacima 40 zadataka: Za dobro urađen test ocena u dnevnik

Komentari

Autor: S. Tuvić

05/04/2022

-

07:47

Počinje proba državne mature, pred đacima 40 zadataka: Za dobro urađen test ocena u dnevnik
Počinje proba državne mature, pred đacima 40 zadataka: Za dobro urađen test ocena u dnevnik - Copyright Tanjug/Ministarstvo prosvete

veličina teksta

Aa Aa

Drugo pilotiranje državne mature, koja bi trebalo da bude uvedena 2024. godine, počinje danas i trajaće do 8. aprila. Testiranje će biti organizovano za učenike četvrtog razreda u više od 500 obrazovnih ustanova – gimnazija, srednjih stručnih i umetničkih škola. Ministarstvo prosvete preporučilo je školama da učenicima koji dobro urade test za to dobiju ocenu u dnevnik.

Testovi će imati do 40 zadataka, a vreme za izradu testa biće 180 minuta. U pilotiranju učestvuju i učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, uz prilagođavanje uslova polaganja ispita.  Cilj pilotiranja je provera kvaliteta ispitnih zadataka i testova, kao i procedura propisanih za organizaciju ispita. 

Prva generacija učenika četvrtih razreda srednjih škola  polagaće državnu maturu  2024. godine. Pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje, Miloš Blagojević rekao je da je "organizacija i sprovođenje državne mature ozbiljan i zahtevan posao i da je to ispit za učenike, ali i ceo sistem.

"Od pripreme zadataka i testova, preko prijava učenika i štampanja materijala, do distribucije materijala i organizacije rada u školama – u ovaj proces je uključen svaki segment sistema. Očekujemo da kroz pilotiranje uočimo određene nedostatke kako bi u narednom periodu sve mogli da ispravimo, zato i imamo ovaj pilot, a planirane su još i dve probe državne mature", rekao je Blagojević a saopštilo Ministarstvo prosvete.

Prema njegovim rečima za potrebe pilotiranja štampano je više od 150.000 testova koji su dostavljeni na 28 punktova na kojima su ih preuzimali direktori škola. U pilotiranju će učestvovati oko 52.000 učenika, među kojima je i oko 2.000 učenika koji će testove polagati na jednom od osam jezika nacionalnih manjina. 

Učenici polažu tri ispita

Učenici će polagati najviše tri ispita. Obavezni su srpski, odnosno maternji jezik i matematika, izuzev za one učenike koji su matematiku učili samo u prvoj i drugoj godini.

Tanjug/Rade Prelić

 

Svi gimnazijalci polagaće i treći predmet koji su izabrali sa Liste opšteobrazovnih predmeta, dok će učenici stručnih škola, ukoliko se školuju za neki od 62 obrazovna profila koji su uključeni u ovo pilotiranje, kao treći ispit polagati stručno-teorijski test.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uputilo je  preporuku školama, da nastavnici mogu učenicima koji ostvare dobre rezultate na testu da upišu ocenu u dnevnik. Loši rezultati neće se evidentirati.

Od EU četiri miliona evra

Martin Кlauke, šef sektora za upravljanje projektima Delegacije EU rekao je da Evropska unija pruža podršku  Ministarstvu za uvođenje državne mature u srednje obrazovanje sa više od četiri miliona evra.

"Ova reforma zaživela je u zemljama Evropske unije, kao dobra praksa koja vodi kvalitetnijem i pravednijem sistemu obrazovanja. Pored objektivnijeg vrednovanja znanja i kompetencija učenika, ovom reformom stvara se i ravnopravniji pristup visokom obrazovanju za mlade ljude. Verujem da će se ova reforma višestruko isplatiti jer daje povratnu informaciju donosiocima odluka o postignućima učenika i kvalitetu sistema obrazovanja. Želim mnogo uspeha učenicima i nastavnicima na ovom pilotiranju", naveo je on.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

 

Od 2003. godine, u sektor prosvete EU je uložila više od 100 miliona evra, od unapređenja predškolskog vaspitanja i obrazovanja, preko reforme srednjeg stručnog obrazovanja, obrazovanja odraslih, renoviranja i opremanja visokoškolskih ustanova, reforme državne mature do inkluzije Roma.

Prvo pilotiranje: Učenici nisu pokazali zavidno znanje

Projektom je predviđeno da će državnu maturu prvi put polagati učenici koji su sada drugi razred srednje škole, na kraju školske 2023/24.godine.

Rezultati tog ispita biće vrednovani pri upisu na visokoškolske ustanove, a u kojoj meri trebalo bi da bude poznato do početka iduće školske godine.

Prvo pilotiranje državne mature obavljeno je u oktobru 2020. godine i na toj probi učenici nisu pokazali zavidno znanje. Gimnazijalci su iz matematike u proseku uspeli da reše dva od 20 zadataka, a đaci u srednjim stručnim školama jedan. Na testu iz srpskog jezika, gimnazijalci su uradili 35 odsto pitanja, a učenici stručnih škola 20 odsto.

Prema oceni nadležnih, znanje koje su učenici pokazali na prvoj probi državne mature je ispod očekivanog nivoa.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija