Društvo

Udruženje sudija i tužilaca Srbije pozdravlja osudu zbog pretnji sudiji u Nišu

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2022

-

13:55

Udruženje sudija i tužilaca Srbije pozdravlja osudu zbog pretnji sudiji u Nišu
Udruženje sudija i tužilaca Srbije pozdravlja osudu zbog pretnji sudiji u Nišu - Copyright Burst

veličina teksta

Aa Aa

Udruženje sudija i tužilaca Srbije pozdravilo je danas odluku Osnovnog suda u Nišu kojom je na dve godine i sedam meseci zatvora osuđen muškarac, jer je iz niškog zatvora, gde je bio u pritvoru zbog sumnje da je izvršio ubistvo, 30. juna prošle godine pismom uputio pretnje zameniku Višeg javnog tužioca u Nišu.

Ovaj muškarac je osuđen zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti zamenika postupajućeg tužioca.

U pomenutom pismu izrečeno je niz teških pretnji, psovki i uvreda na račun zamenika tužioca koji je postupao u njegovom predmetu zbog sumnje da je počinio ubistvo.

Udruženje sudija i tužilaca Srbije smatra da je izricanjem ovakve sankcije postignuta svrha specijalne i generalne prevencije, kao i da se visinom ovakve sankcije moze izraziti društvena osuda za krivična dela koja su izvršena prema nosiocima pravosudnih funkcija odnosno prema sudijama i tužiocima koji se svakodnevno bore da zaštite prava građana i pravni poredak zemlje, navodi se u saopštenju.

Podseća se i da je Udruženje više puta apelovao da Državno veće tužilaca i Visoki savet sudstva uzmu u razmatranje inicijativu za uvođenje beneficiranog radnog staža za sudije i tužioce, odnosno da se hitno uradi procena rizika radnih mesta i pozicija u pravosuđu, kao preduslov za pokretanje šire rasprave o uslovima i obimu rada u pravosuđu u skladu sa ispunjenosti uslova za uvođenje beneficiranog radnog staža.

Ponovo je pozvalo Ministarstvo pravde, Državno veće tužilaca, Visoki savet sudstva, da uvaže činjenicu da se radi o stresnim pozicijama, da se sudije i tužioci susreću sa povećanim obimom posla, da su učestalija dežurstva i prekovremeni rad, kao i da je prosečna starost sudije i tužioca iznad proseka.

Udruženje sudija i tužilaca zbog toga smatra da je potrebno preduzeti hitne korake.

Komentari (0)

Srbija