Društvo

Dr Miletić za Euronews Srbija apeluje na upis u registar matičnih ćelija: Naći donora za pacijente može biti presudno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/04/2022

-

16:17

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Doniranje matičnih ćelija onkološkim pacijentima je jako važno i zbog toga nam je neophodan jak, nacionalni registar donora. Pacijenti na ovaj način mogu dosta brže da nađu donora, ukoliko ga u porodici nema, jer je veća verovatnoća da se sličnost nađe između dve osobe koje se nalaze u istoj etničkoj grupi, kaže dr Glorija Miletić sa Instituta za transfuziju krvi za Euronews Srbija povodom apela ovog instituta građanima da postanu donori.

Jedna od akcija ovim povodom biće održana i 18. aprila u Aranđelovcu.

Miletić navodi da je vreme pronalaska odgovarajućeg donora presudno, posebno što, objašnjava, su čak i u porodici između krvnih srodnika podudarnosti slabe.

"Nikada ne znate ko može da bude potencijalni donor. Nesrodni davaoci su upravo davaoci iz registra. U njima se zapavo nalaze baze prijavljenih davalaca koji čekaju na svog bolesnika. Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije je formiran 2005. godine, a 2012. smo postali deo svetskog registra. To je jako važno jer je više od 200 naših bolesnika transplantirano od nesrodnog davaoca u našoj zemlji. Ti ljudi dobili su podjednaku šansu da prežive, njihove porodice nisu morale da se bore da pronađu novac da idu u inostranstvo. Zato je postojanje jakog, nacionalnog registra važna stvar", kaže ona.

Dr Miletić objašnjava da je sama procedura upisa u registar jako jednostavna i da ne oduzima mnogo vremena.

"Treba da imate malo dobre volje, da ste zdravi, stari između 18 i 45 godina, ne bolujete od hroničnih oboljenja i autoimunih bolesti. Pri samom prijavljivanju popunjava se upitnik koji se sastoji iz medicinskog dela i prijavnog lista i daje se uzorak krvi kao za krvnu sliku", kaže ona.

Kako navodi, ukoliko se ubtrdi podudarnost sa nekim od bolesnika, onda se ide u dalju procedru ukoliko donor to želi.

"Dalja procedura je detaljan medicinski pregled koji obavljaju naši timovi. On podrazumava kompletnu krvnu sliku, biohemijske analize, pregled kod kardiologa i anesteziologa i ultrazvuk. Nama je na prvom mestu bezbednost. Nakon toga se daju matične ćelije na dva načina. Prvi liči na davanje krvi, procedura je bezbedna. Dugi način je iz bedrene kosti i ona jeste bolnija i zahteva opštu ili spinalnu anesteziju i dvalac ostaje u bolnici od jedan do dva dana. Davalac je taj koji određuje način", objašnjava ona.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija