Društvo

Vreme i danas sunčano, za vikend nas očekuje promena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/04/2022

-

07:19

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

I danas nas očekuje vedro i sunčano vreme, ali maksimalna dnevna temperatura ostaće ipak ispod 20 stepeni.

"Polje visokog vazdušnog pritiska koje se nalazi iznad centralne Evrope, jednim svojim delom zahvata i Balkansko poluostrvo. Naime, ovaj sistem zadržava oblake na svojoj periferiji, dalje od naše zemlje, pa je to razlog što će i danas biti vedro i sunčano", kaže meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Jutro je osvanulo malo toplije nego prethodnih dana - temperatura se kretala oko tri stepena, a u Beogradu i Novom Sadu bilo je i malo toplije. Razlog za temperaturu nižu od 20 stepeni je to što ćemo imati istočno i severoistočno strujanje, koje nam donosi nešto svežiju vazdušnu masu. Iako je vetar slab, a vreme sunčano, na visini postoji priliv ove hladnije vazdušne mase, koja ne dozvoljava intenzivnije zagrevanje vazduha.

"Promena pravca vetra stiže nam sutra. Južni vetar donosi nam otopljenje, koje ćemo najviše osetiti u petak, kada će maksimalna dnevna temperatura biti i do 25 stepeni. U petak ćemo imati i nešto više oblaka. Nebo će prekrivati visoka i srednja oblačnost, što nam najavljuje i promenu vremena", kaže Gojković. 

Već u subotu dolazi do pojačanja vetra iz pravca severozapada i priliva hladne vazdušne mase. Padavine će biti slabe i mestimične, a vreme promenljivo i hladnije.

"Prema trenutnim prognostičkim modelima i naredna nedelje ostaje promenljiva, sa smenom sunčanih, oblačnih i kišnih perioda, a hladan vazduh zadržava se iznad naše zemlje sve do sredine sledeće nedelje", ističe Gojković, i dodaje da nas još jedna intenzivna promena vremena očekuje u narednim danima.

Komentari (0)

Srbija