Društvo

Šarić uhapšen u saradnji srpske i hrvatske policije: Razbijene kriminalne grupe, pod lupom i "Skaj" aplikacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Jutarnji

14/04/2022

-

13:12

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Članovi više organizovanih kriminalnih grupa uhapšeni su u međunarodnoj akciji koordiniranoj od strane EUROPOL-a i EUROJUST-a, a akciju su sprovele policije Srbije i Hrvatske. Oni se terete za više krivičnih dela, među kojima su teška ubistva i proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. U Beogradu uhapšen Darko Šarić, koji se već nalazio u kućnom pritvou, i sproveden na ispitivanje u SBPOK.

Kako je saopštiuo MUP Srbije, uhapšeno je pet članova organizovane kriminalne grupe koja je, osim u Srbiji, delovala na teritoriji Evrope i Juže Amerike. "Uhapšeni su D.Š., za koga se sumnja da je organizator pomenute organizovane kriminalne grupe i članovi D. L., D. O., U. R. i D. M., a za ostalim članovima se intenzivno traga", navodi se u saopštenju.

Oni se terete da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti i zloupotreba službenog položaja.

E-Stock/Časlav Vukojčić

 

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati, i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal. Novinska agencija Tanjug je prenela saznanja iz izvora bliskih MUP-u, da je Darko Šarić prebačen u SBPOK na ispitivanje. Ispred njegove kuće nalaze se policijke ekipe.

Razbijena kriminalna grupa i u Hrvatskoj

I u Hrvatskoj je sprovedena koordinisana akcija policije i USKOK-a kojojm je razbijena desetočlana kriminalna grupa, a u akciji je učestvovalo stotiank policijskih službenika. MUP je saopštio da akcija ima međunarodni karakter, a istraživanje je bilo usmereno na organizovane kriminalne grupe čiji se članovi sumnjiče za najteža krivična dela. Kako piše Jutarnji, zahvaljujući grupi koja je razbijena, u Evropu je dopremljeno na stotine kilograma kokaina. P. Ć. sumnjiči se da je organizovao ubistvo 47-ogodišnjeg M.M. u Ekvadoru.

M. M. je, kako pišu mediji, bio desna ruka Darka Šarića, a bio je zadužen za organizaciju i distribuciju kokaina po Zapadnoj Evropi. On je ubijen prošle godine u Ekvadoru. Do tada se nije znalo gde se nalazi, a bio je na Interpolovoj poternici, i bio je osuđen kao pripadnik grupe Darka Šarića. Njega su ubice presrele u prolazu na motoru, i pobegle. Kada se saznalo za njegovo ubistvo, spekulisalo se da je koristio lažna dokumenta. Međutim, nije otkriveno koji je pravi motiv ubistva. 

profimedia

 

Juče se pojavila i informacija da se uhapšeni P. Ć. povezje sa ubistvom 2008. godine u Zagrebu, ali Jutarnji piše da on za to delo nije obuhvaćen ovim novim istraživanjem u kojem je veliki doprinos dala aplikacija "Skaj". 

P. Ć. je svojevremeno uhapšen i u akciji "Dogma" zbog krijumčarenja 339 kilograma kokaina. Većina njegove grupe se 2017. godine nagodila sa USKOK-om, a on je bio osuđen na četiri godine zatvora i oduzimanje 150.000 evra. Do sporazuma je u istražnom zatvoru proveo tri i po godine. Prošle godine je policija u nekoliko navrata u Luci Ploče zaplenila više stotina kilograma kokaina, a tada je saopšteno da se istražuje kome je droga bila namenjena.

Policijska akcija u Beogradu, Šarić odveden na ispitivanje

Jutarnji list je prethodno pisao da je Darko Šarić uhapšen u saradnji hrvatske i srpske policije tokom istrage lanca trgovine kokainom. Nije naznačeno zbog kojih konkretnih slučajeva je Šarić uhapšen, ali i mediji u Beogradu prenose saznanja u vezi sa koordinisanjem akcijama putem satelitskih telefona.

Kako pišu Novosti, Šarić je osumnjičen da je navodno obavljao poslove sa pet telefona, od čega su dva bila satelitska, i putem "Skaj" aplikacije, i to navodno, u vreme dok je još bio u pritvoru. Ove informacije nisu zvanično potvrđene.

Podsećamo, Šarić je osuđen prvostepenom presudom na 15 godina zatvora kao organizator kriminalne grupe zbog šverca kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine i u toku mu je žalbeni postupak pred Apelacionim sudom. Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je u decembru prošle godine pritvor Šariću i odredio mu kućni pritvor uz elektronski nadzor, kao i još trojici optuženih iz njegove grupe.

Povodom akcije, oglasili su se i ministri unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i Hvratske Davor Božinović. Vulin je rekao da je Srbija poudan partner međunarodnih organizacija koje se bore protiv kriminala i zemlja u kojoj nema zaštićenih.

"Ovim se to i potvrđuje na najbolji mogući način. Borba protiv najtežih oblika kriminala ostaje prioritet MUP-a, ali i naše Srbije", izjavio je on.

Kako je naveo Božinović, akcija je plod strpljivog rada policije, a "ovakvii rezultati se ne događaju slučajno, ni preko noći". On je dodao: "Videćete ovih dana da ovo nije jedina akcija". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija