Društvo

Prilika za mlade da proputuju Evropu - besplatne vozne karte i vaučeri sa popustima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/04/2022

-

11:45

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Mladi od 18 godina iz Srbije imaju priliku da u okviru inicijative DisciverEU, koja je deo Erasmus+ programa, putuju po Evropi uz besplatne karte za prevoz i kartice sa popustima. Prijavljivanje traje do četvrtka, 21. aprila. Do sada se na nivou EU prijavilo 60.000 mladih.

Oleg Slatina, predsednik Erazmus studentske mreže Srbije kaže da je program ograničen na mlade koji su sada napunili 18 godina. Oni tu priliku samo sada mogu da iskoriste, kada imaju 18 godina. 

"Ideja programa je da mladi u periodu između srednje škole i fakulteta iskoriste za nova iskustva, putovanja. Naravno, tokom studija će im se ukazivati druge prilike u okviru Erazmus plus programa", naveo je on.

Prijavljivanje je počelo 7. aprila, a na konkurs se do sada, na nivou Evropu, prijavilo 60.000 studenata. Pojašnjava da je ovo prvi krug u kome se otvaraju prijave, a da će na jesen biti još jedan, te će tako studenti imati dve prilike da učestvuju. 

"Mladi sa karticom mogu da putuju u sve zemlje EU, uključujući i Tursku i Severnu Makedoniju. Propusnica za putovanja obezbeđuju besplatno putovanje vozom, dok vaučeri obezbeđuju popuste za smeštaj, muzeje", naveo je on.

Postoje fiksna i fleksibilna kartica. Fiksna podrazumeva da se mora putovati tačno određenog datuma, dok fleksibilna podrazumeva period od mesec dana, te mladi putovanja mogu organizovati prema svojim potrebama.

Oni koji budu prošli na konkursu mogu da putuju od juna ove godine do juna naredne. 

"Ovo je jedinstvena prilika i prvi put da ljudi u Srbiji mogu da se prijave. Program od 2018. godine do danas dosta porastao i do sada je prošlo oko 120.000 ljudi", naveo je on.

Uslovi konkursa

U okviru ove inicijative, mladi od 18 godina mogu da se prijave za učešće i osvoje putne propusnice i karticu sa popustima. Prijave se otvaraju dva puta godišnje, u proleće i jesen, a odabrani kandidati dobijaju mogućnost samostalnog putovanja po Evropi u cilju sticanja znanja o njenoj kulturnoj baštini i istoriji, poboljšanja svojih veština i otvorenosti ka drugim kulturama.

Sve prijave se obavljaju preko Evropskog portala za mlade, a u sklopu prijave potrebno je uneti lične podatke, odgovoriti na kviz od 5 pitanja i na otvoreno pitanje na osnovu kojih se rangiraju kandidati. Nakon podnošenja prijave kandidati će dobiti potvrdni imejl kroz Evropski portal za mlade i prijavni kod.

Svi odabrani kandidati moći će da putuju najmanje jedan, a najviše 30 dana, i da posete najmanje jednu zemlju koja učestvuje u inicijativi. Svi odabrani kandidati dobijaju putne propusnice i karticu sa popustima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija