Biznis vesti

Kisić: Svaki peti nezaposleni je mlad, traže im radno iskustvo, a nemaju priliku da ga steknu

Komentari

Autor: Tanjug

31/03/2022

-

13:26

Kisić: Svaki peti nezaposleni je mlad, traže im radno iskustvo, a nemaju priliku da ga steknu
Kisić: Svaki peti nezaposleni je mlad, traže im radno iskustvo, a nemaju priliku da ga steknu - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Pokazatelji na tržištu rada su povoljniji nego što su bili, ali je i dalje svaki peti nezaposleni mlad, izjavila je ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja otvarajući konferenciju "Pokreni se-kreni u biznis" koju je organizovao Sektor preduzetništva Privredne komore Srbije (PKS).

Ministarka je navela da mladi, posebno mlade žene, imaju puno problema pri dobijanju posla. Jedan od najvećih je, kako je rekla, to što se od njih traži da imaju radno iskustvo, a istovremeno im se ne daje prilika da ga steknu.

Mladima koji su se na konferenciji okupili u velikom broju, a među kojima su većinu činile žene, poručila je da žive u vreme kada je država prepoznala potencijal mladih i spremna je da im pomogne u dolaženju do posla i pokretanju sopstvenog biznisa.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede naveo je da je ovo ministarstvo proteklih godina, mnogo pomagalo u pokretanju biznisa, a lane je prvi put pokrenulo i realizovalo poseban program namenjen mladima i ženama preduzetnicama.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Prema njegovim rečima stopa zaposlenosti mladih je u trećem kvartalu prošle godine iznosila 27,3 odsto i bila je za 6,2 odsto veća u odnosu na isti period prethodne godine. Istovremeno, stopa nezaposlenosti je zabeležila pad od 4,4 odsto i u trećem kvartalu 2021. je iznosila 23,1 odsto.

Direktorka Sektora za preduzetništvo PKS Branislava Simanić je istakla da je sekcija za omladinsko preduzetništvo pri ovom sektoru zapravo inicirala današnju konferenciju. Naglasila je da je ekonomsko osnaživanje mladih jedan od prioriteta Privredne komore i da je cilj podrške da mladi čim završe školovanje dobiju posao i da ostanu u zemlji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis